Sommerkokkens hemmelighet


Oppdatertdato: 2007-06-13 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tom Haga


Oslo (NW): Bayerøl er en ypperlig ingrediens enten du skal grille biff eller dampe blåskjell.
– Bayerøl er spesielt velegnet i marinader til storfekjøtt. Ølet gjør kjøttet mørere og saftigere og tilfører en god smak, sier Torbjørn Skogvold i Aass Bryggeri.

Kulturarbeideren i Aass Bryggeri gleder seg over at norske matskribenter for alvor har begynt å interessere seg for øl som ingrediens i mat. Nå håper han at folk flest tør å prøve øl i maten hjemme.
– Bruk bayerølet til å overraske gjestene dine i sommer. For mange vil det være en ny og spennende smaksopplevelse både i og til maten, sier han.

Snillere med maten

– Øl er mildere i smaken og har mindre syre enn vin og eddik, som ofte brukes i marinader til grillmat. En ølmarinade er skånsom mot kjøttet.
Til to-tre biffer eller entrecôter trenger du to flasker bayerøl og krydder. Bland sammen og legg det i en plastpose i kjøleskapet over natten.

– Neste dag har du en mør og saftig biff som får en deilig karamellisert skorpe når du legger den på grillen, sier Skogvold.
Som drikke til bayermarinert storfekjøtt, anbefaler han ikke uventet bayerøl.

– Bayerøl har en smak som matcher det kraftige kjøttet bedre enn pils, sier Skogvold.

Koker bort alkoholen

Når vi bruker øl i mat som stekes eller kokes, forsvinner alkoholen, mens smaken består. Du kan bruke øl på samme måte som vin.
– En av mine sommerfavoritter er blåskjell dampet i bayerøl. Blåskjell i øl er en vanlig rett i mange land. Også store grønne skjell blir kjempegode når de dampes på denne måten.

Først dampes skjellene på vanlig måte. Når de har åpnet seg, tilsetter du bayerøl, løk, hvitløk og persille som har kokt noen minutter.

– Da er det bare å riste kjelen, la skjellene koke opp og servere, sier Torbjørn Skogvold.
Bayerøl kan med fordel brukes når du koker wienerpølser. Damp pølsene i én del vann og én del bayerøl, anbefaler eksperten i Aass Bryggeri.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1114


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.