Sommerlig feiring


Oppdatertdato: 2007-06-22 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Nå er det et faktum. Plussgradene i lufta og grønt slør over trærne er bare noen av tegnene på at vi går mot sommerlige tider, varme, måltider i friluft og sol på kroppen. Etter flere måneder med vinter bør sommeren feires, og det med stil.

Deilige søte retter med sommeren bær og frukt, lyse og fristende ingredienser passer til en hver anledning. Om man skulle ønske å nyte noe godt sammen med familien, invitere gjester eller overraske naboen, her har man flere gode tips.

Pannekaker med is og blåbær

6 porsjoner

2 ½ dl hvetemel
6 dl melk
½ ts salt
3 stk. egg
2 ss smør
½ l vaniljeis
200 g blåbær

Rør sammen egg, melk, salt og hvetemel. La røren svelle i 10 minutter. Stek tynne, gyllne pannekaker. Anrettes på tallerken med is og friske bær.

Sommerpai

6 porsjoner

Paibunn
3 dl hvetemel
100 g smør
1 dl sukker
3 ss vann

Fyll
1 pk. bringebær
2 dl blåbær
½ l ferdig vaniljekrem

I stekeovn 200°C i 10 + 20 minutter

Kjør alle ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin eller smuldre det sammen med fingrene. Ta avlitt av deigen til å lage gitter på toppen. Trykk ut resten av deigen i en smurt paiform eller en springform 24 cm i diameter.Prikk bunnen med en gaffel for å unngå luftbobler. Forstek paiskallet i 10 minutter. Avkjøl litt før vaniljekremen fordeles på paibunnen. Dryss over bringebær og blåbær. Kjevl ut remser av den overflødige deigen og legg dette i et gitter over paien. Stek videre i 15 – 20 minutter. Avkjøles. Pyntes med litt fiske jordbær og et lett melisdryss før servering.

Marengsrede med grillet nektarin og sitroncreme

6 porsjoner

Marengs
3 stk. eggehvite
1 ts hvitvinseddik
2 dl sukker
1 ts maisennamel
1 ts vaniljesukker

3 stk. nektarin
3 ss honning flytende
2 beger kremost naturell
1 stk. sitron saft og skall
3 ss melis

Stekeovnen forvarmes til 250 °C, deretter senkes temperaturen til 100°C . Marengsbunnene stekes i 50 – 60 minutter.

Visp eggehvitene til hardt skum i en helt ren bolle. Ha i eddiken mens du visper. Bland sukker, maisenna og vaniljesukker og tilsett det litt etter litt i eggehvitene mens du fortsatt visper. Når massen er blank og smidig har du den på bakepapiret og former den til 6 runde sirkler med en diameter på 10 cm. Lag en fordypning i hver sirkel med baksiden av en spiseskje. Sett platen nederst i ovnen og senk varmen fra 250 grader til 100 grader. Stek bunnene. Marengsen skal være sprø på yttersiden og myk inni. La den avkjøles på en rist. Ta papiret forsiktig av. Slik kan marengsbunnen oppbevares i lang tid bare det er tørt.
Rør sammen kremost, melis og finrevet sitronskall og saft.
Del nektarinene i to og fjern steinen. Grill nektarinene på grillen til de er gjennomvarme, ca ti minutter. (Alternativt kan de stekes på høy temperatur i stekeovn eller i en grillpanne). Anrett sitronkremen i bunn av marengs-redene og legg på grillet nektarin. Hell over litt flytende honning før servering.

Kald dessertsuppe med limekrem

6 porsjoner

4 dl vann
3 dl sukker
1 stk. lime
1 stk. galiamelon
1 kurv jordbær
2 stk. nektarin
10 g frisk sitronmelisse
3 dl crème fraîche
2 ss melis
1 stk. lime

Kok opp vann og sukker. Avkjøl. Tilsett limesaft og skall. Sett sukkerlaken kaldt i kjøleskapet til suppen skal serveres. Del all frukten i mindre terninger. Finhakk litt sitronmelisse og bland alt med sukkerlaken. Helles i små suppeskåler eller porsjonsglass. Visp crème fraîche stiv med melis og smak til med saft og skall av en lime. Kan smaksettes med konjakk eller likør i stedet for lime.

Friske sommerbær med dipp

6 porsjoner

1 kurv jordbær
1 pk. bringebær
4 stk. nektarin
300 g grønne druer
½ stk. vannmelon
3 dl vaniljekesam
100 g sjokolade

Skyll og del frukten i mindre biter og anrett på fat. Smelt sjokoladen i vannbad. Ha smeltet sjokolade og kesam i små skåler og sett alt på bordet. La gjesten forsyne seg selv.

Jordbærcarpaccio med mynteparfait

6 porsjoner

1 kurv jordbær
Mynteparfait
100 g sukker
½ dl vann
½ potte frisk mynte
5 stk. eggeplomme
½ l kremfløte

Sukkerlake
2 dl vann
100 g sukker
2 stk. lime saft og skall

Kok opp sukker, vann og mynteblader og la det koke i 2 – 3 minutter. Trekk kjelen vekk fra platen, ta ut myntebladene, skjær dem i tynne strimler og avkjøl laken. Visp eggeplommene stive, tilsett den avkjølte myntelaken i eggedosisen i en tynn stråle under omrøring. Visp kremfløten siv og bland den inn i eggedosisen. Tilsett de finhakkede myntebladene. Sett bollen i fryseboksen og rør i parfaiten 3 - 4 ganger under innfrysning for å unngå iskrystaller.
Ta mynteparfaiten ut av fryseren 15 minutter før servering.

Kok alle ingrediensene til sukkerlaken og la den avkjøles helt.

Jordbærene skjæres i tynne skiver og legges i takstensmønster på 6 tallerkner. Den kalde sukkerlaken pensles over jordbærene og form mynteparfaiten til kuler som legges midt på tallerkenen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1129
Info.Sommermat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.