Sommerlig lett med egg og hvitt kjøtt


Oppdatertdato: 2004-07-23 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Med egg og hvitt kjøtt kan vi gjøre sommeren enklere og tilberede smakfulle retter på minimalt med tid.
Ferdig grillede kyllinger trenger bare tilbehøret, og kyllingfiletene som er blitt så populære, stekes på noen minutter. Og da enten vi ønsker dem hele eller delt opp i strimler for å serveres i en enkel salat eller wok. Eller med et mer utsøkt tilbehør når vi inviterer til gjestebud.
Spekemat av hvitt kjøtt finner vi i stadig nye og velsmakende varianter. At eggerøre er det naturlige tilbehøret til spekemat, trenger vi vel ikke minne om? Det er like selvfølgelig som at ”smilende egg” er prikken over i’en i salater. For ”smiler” gjør eggene når de verken er bløtkokte eller helt hardkokte. Da er plommene på sitt guleste og mest fristende for øyne og gane, ifølge Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, som har utarbeidet et knippe med sommerlige oppskrifter.

Salatanretning med egg og kylling
(4 porsjoner)
4 kyllingfileter
3-4 egg
ca. 200 g rensede reker
8-10 stk. asparges
1/2 melon
1/2 aubergine
noen cherrytomater
noen grønne oliven
blandet salat
frisk timian eller oregano

Dressing:
1 beger lettrømme
saft av 1/2 sitron
1 ts sukker
noen kvister hakket timian

Stek kyllingfiletene 3-4 minutter på hver side. Avkjøl og skjær dem i skiver. Kok eggene 8-10 minutter, avkjøl og del dem i to. Kok aspargesen så vidt. Del melonen i båter. Skjær auberginen i skiver og stek dem. Bland dressingen. Legg salatingrediensene feltvis på fat, bland dressingen og server den ved siden av. Godt bakverk smaker godt til.

Eggerøre og spekemat av hvitt kjøtt
Spekemat av kalkun finnes etter hvert i flere varianter som spekefilet, spekesnacks, salami og spekepølse, det er kjempegodt og lettvint mat.

Eggerøre
10 egg
10 ss vann eller fløte
3/4 ts salt
gressløk

Beregn 1-2 egg pr. person. Ha i 1 ss vann eller fløte pr. egg. Med vann blir eggerøren ekstra fin og gul. Fløte gjør smaken fyldigere og eggerøren blir mer holdbar. Ikke bruk melk, da vil væsken sive ut like etter at eggerøren er laget. Pisk egg, vann og salt lett sammen med gaffel. Hell røren i pannen som er så varm at smøret smelter lett uten å bli brunt. Trekk eggerøren sammen med gaffel etter hvert som den stivner. Klipp gressløk over.

Anrett spekematen på fat med jordbær, melonbåter og forskjellig salat. Modnet Brie er også godt tilbehør. Server eggerøren på fat for seg.

Grillet kylling med fennikelstuing
(2-3 porsjoner)

1 grillet kylling

Fennikelstuing:
1 fennikel i tynne skiver
2 vårløk i ringer
ca. 1 beger crème fraîche
eller blandet med noe matfløte
salt og pepper
litt hakkede urter

Ha litt smør i kjelen og surr grønnsakene raskt. Tilsett crème fraîche. Kok noen minutter. Smak til med salt og pepper. Dryss over urter.
Del kyllingen i serveringsstykker. Server den med poteter i skiver, stuing, sukkererter og lettkokte gulrøtter og kålrot skåret på langs med en ostehøvel. Pynt med cherrytomater og litt pesto.

Kyllingfilet med mangosaus
Beregn 1-2 fileter pr. person
salt og kvernet pepper

Stek filetene 3-4 minutter på hver side. Ha på salt og pepper under stekingen.
Skal du steke kyllingfileter til mange, stek dem i en varm stekepanne ca. 1 minutt på hver side. Ha dem etter hvert over i en foliekledd langpanne, og dryss på salt og nykvernet pepper. Stek videre i ovnen ved 180 °C i 14-15 minutter.
Server filetene med lettkokte grønnsaker, saus og poteter.
Mangosaus:
(4 porsjoner)

1 moden mango
1 pasjonsfrukt
3 ss konjakk eller appelsinsaus
2 dl hønsebuljong
1 dl kremfløte
1 liten klype sukker
salt og kvernet pepper

Skrell mangoen og del i småbiter. Del pasjonsfrukten og skrap ut fruktkjøttet. Ha alt i en kjele sammen konjakk/appelsinjus. La det småkoke til fruktkjøttet er mykt. Ha i buljong og kremfløte og la det småkoke noen minutter til. Kjør sausen i en hurtigmikser. Sil sausen og smak den til.

Rullekake med rørte bær
4 egg
120 g (1 1/4 dl) sukker
120 g (2 1/2 dl) hvetemel
1/4 ts bakepulver

Fyll:
2-3 dl rørte bær

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i
8-10 minutter. Legg matpapir på rist og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt. Smør på fyllet og rull kaken sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret. Pakk kaken litt stramt inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.

Arme riddere med sommerens bær,
ca. 20 minutter, 3-4 pers.

2 egg
2 ss sukker
2 1/2 dl melk
1/2 ts kardemomme
1/4 ts kanel
4 skiver loff

Pisk eggene lett sammen med sukker, melk og krydder. La loffskivene ligge i røren til de er gjennombløtet. Stek de arme ridderne i smør i stekepanne ved middels varme til de er pent gulbrune. Server de arme ridderne straks med rørte bær.

Nøttebunn med eggekrem
Nøttebunn:
300 g hasselnøtter
3 egg
150 g sukker.


I stekeovn ved 200 °C
Mal nøttene. Pisk eggedosis og vend inn nøtteblandingen. Stek kaken på nederste rille i 20-30 minutter. Avkjøl.

Eggekrem:
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
6 eggeplommer
1/2 dl sukker,
1 ss maisenna.

Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Vær forsiktig så det ikke blir for varmt slik at kremen ”sprekker”. Når kremen har fått passe tykk konsistens, avkjøles den i kaldt vann. Rør av og til. Ha eggekremen over nøttebunnen og pynt med bær.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:318


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.