Sommerlig salatboom


Oppdatertdato: 2003-06-16 Tema: Salat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire


Nordmenn svikter de tradisjonelle kokegrønnsakene til fordel for salater sommerstid.
Nå er det høysesong for norskprodusert salat.
Vi fråtser i fersk lollo, romano, ruccola og batavia. Den nyeste varianten heter babyleaves.

Interessen fra folk som ønsker forskjellige salater er helt enorm, sier Amund Huseby på Huseby Gård i Lier.
Vi har begynt å levere babyleaves til Rimi her på Østlandet, sier han.
Huseby har drevet med salat i mange år. For fire år siden begynte han med produksjon av spesialsalat.

Med inspirasjon fra Danmark og Frankrike fikk vi øynene opp for rød og grønn salat.
Spesialsalat ville vi satse på, sier han.
Huseby er fjerde generasjon gårdbruker, og en av Norges største salatprodusenter.
Huseby har produksjon på 440 mål.

Babyleaves
Babyleaves eller småbladsalat er helt ny i Norge.
Babyleaves er fellesbetegnelse for alle småblader og leveres i pakker på 100 gram.
Salatblandingen kan bestå av forskjellige småblader som ruccola, rødbeteblader, sennepsblader, spinatblader og feltblader.
Her lager vi den med fem ingredienser, sier Huseby.
Babyleaves har kort holdbarhet og må kuttes med kniv.
Hos oss er det opp til ti personer som gjør dette av gangen.
Det er viktig at skjæringen skjer raskt og effektivt for å holde den ferskest mulig.
I mellom april og oktober tar det tre uker fra såing til høsting.

Huseby forteller at babyleaves er den vanligste salaten i Mellom-Europa, der issalat nesten ikke spises lenger.
Småbladsalat kommer helt sikkert til å bli mote i Norge også, smiler den solbrune bonden.

Pioneerer
Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker (OFG) ser klare endringer i nordmenns spisevaner om sommeren.

Utviklingen viser at grønnsaksforbruket økes i Norge fordi folk spiser mer salatgrønnsaker, sier informasjonssjef Britt Kåsin i OFG.
Spesialsalater som ruccola, hjertesalat og romano er spennende produkter som stadig øker i popularitet.

Kåsin begeistres over bønder som tør å satse på nye produkter.
Huseby gård er et prakteksempel og et bevis på at det går an å være innovativ.
De er spydspisser for et landbruk i sterk endring, sier hun.


Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:6
Norsk mat.Pasta.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.