Sommerlig smoothie-trend


Oppdatertdato: 2004-07-09 Tema: Smoothie Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire, Per Alfsen


Oslo (NW): Smoothie er den nye sommerdrikken. Salget av ferdigproduserte drikker har økt med 30 prosent årlig de tre siste årene. Og nå vil nordmenn eksperimentere hjemme på kjøkkenbenken.
Smoothies er mos av hel frukt eller bær tilsatt isbiter slik at den blir tyktflytende og inneholder fruktkjøtt og fiber.
Tall fra den svenske juiceprodusenten Brämhult viser en salgsøkning på rundt 30 prosent årlig for smoothiesdrikkene i Norge. Selskapet er det eneste som selger ferdige smoothiesdrikker i Norden. Mangovarianten er den som selger mest i Norge, fulgt av bringebær og jordbær.
– En Smoothie er enkel å lage hvis du har en mikser, og er best å servere nylaget, sier Ann-Helen Johansen i Norsk Kaffeinformasjon. Den kan i seg selv være et eget måltid, enten til frokost, som mellommåltid, til lunsj eller bare som en enkel forfriskning. Nå i frukt- og bærsesongen er det beste rådet å prøve fram egne favoritter, sier hun.
Johansen velger å eksperimentere med smoothies basert på jordbær, bringebær, iskrem og kaffe.
– Både bær og kaffe inneholder svært mange antioksidanter, derfor blir denne kombinasjonen ekstra gunstig. Og så smaker den så friskt, legger hun til.

Trendy
Seniorrådgiver Anne-Karin Lindstad i Tines avdeling for matkultur spår også en lys fremtid for drikken.
– Det er nå det kommer til å ta av i Norge. Nylig var jeg i USA, der denne trenden startet. Der har det vært en eksplosjonsartet utvikling. I amerikanske kjøkkener har de fleste en blender stående. Og nå tar nordmenn etter. Vi er blitt mer helsebevisste og smoothies et svært godt alternativ for dem som ikke orker frokost, sier hun.
Smoothiesbarer dukket opp i USA for fire-fem år siden. Som så mye annet amerikansk, har smoothies en egentlig opprinnelse utenfor USA. I India har folk lange tradisjoner med å lage lassi, en leskedrikk med fruktjuice og yoghurt. Smoothies glir lett ned, men yoghurten og fruktfibrene gjør drikken mer matnyttig enn juice.
– Smoothies kan varieres i det uendelige, men frukten og bærene som brukes bør være myke i konsistensen. Melon, fersken, kiwi og myke pærer egner seg godt, mens epler kan bli vel kornete. For voksne kan også eksperimenter med grønnsaker som agurk, avokado og tomat falle i smak, sier Lindstad.

Kaffe-smoothies
Tine begynte tidlig å samarbeide med kaffebarene for å lære dem i å lage smoothies. Dette har gitt mange kaffebarer en ekstra inntekt, spesielt nå om sommeren , sier Anne-Karin Lindstad.
Smoothies-oppskriftene nedenfor er alle basert på kaffeisbiter og kaffe, noe som gir en ekstra god smak til drikken. Som basis er det brukt vanlig traktekaffe tilberedt med 70 g per liter, isbitene er basert på den samme kaffen. Isbiter lager du raskt og enkelt ved avkjøle nytraktet kaffe litt før den helles over i isposer.
Det er også brukt fløte, melk og vaniljeis.
I noen av oppskriftene er det brukt vanilje- eller karamellsirup som smakstilsetting. Dette kan byttes ut med sukker eller sukkerlake. Hvitt sukker gir en mer intens søtsmak enn brunt, samtidig som det løser seg lettere opp i kalde kaffedrikker.

Banan
6 kaffeisbiter
1/3 moden banan
Smak til med litt vaniljesirup evt. sukker

Sjokolade på bærtur
6-8 kaffeisbiter
3 dl kaffe
1 dl fløte
8 ruter mørk sjokolade
1/3 moden banan
2 ss blåbær
Litt vaniljesirup evt sukker som smakstilsetning

Bringebær på blåbærtur
6-8 kaffeisbiter
3 dl kaffe
1 dl fløte (kan droppes)
2 ss vaniljeis
2 ss bringebær
1 ss blåbær
4-6 ruter mørk sjokolade
1/3 moden banan
Litt vaniljesirup evt sukker som smakstilsetning

Jordbærbombe
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
10-15 jordbær
Litt karamellsirup eller sukker som smakstilsetning

På bærtur
4-6 kaffeisbiter
2 dl kaffe
2 ss vaniljeis
1-2 ss blåbær
2 ss bringebær
10-15 jordbær
1-2 ts sukker


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:304
Grillmat.Kaffekos.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.