Sommersol og norske jordbær!


Oppdatertdato: 2004-06-18 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Bengt Wilson, Alf Børjesson


Nå kommer de for fullt våre norske jordbær. Rundt St. Hans kan vi forvente oss en god dekning, flott kvalitet og brukbare priser. Hovedsorten er Korona som er et fantastisk dessertbær. Og med de norske jordbær i favn, så er sommeren kommet til landet! Vi beregner å konsumere ca. 20 millioner jordbærkurver.

Hagejordbær er en av våre yngste kulturplanter
Dyrkede jordbær, som oftest kalt hagejordbær, er en av våre yngste kulturplanter med opprinnelse i Frankrike tidlig på 1700-tallet. Det tok sin tid å få fram dagens jordbær som er et resultat av en krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Tidligere var jordbær kun ville markjordbær som historisk kan spores tilbake til romertiden.

Godt grovær
Det har vært tørt og varmt vær på forsommeren. Dette har medført en tidlig start på jordbærsesongen og gir videre en god kvalitet på bærene. Rogaland, Agder, Vestfold og Buskerud er først ute med årets bær. Fra og med St. Hans vil vi få tilskudd fra Hedmark og Oppland, men det er først fra begynnelsen av juli at disse fylkene kommer for fullt. Sesongen for Sør Norge beregnes å være avsluttet ca. 25. juli.

Korona, Polka og Florence
Korona er den store dessertsorten her i Norge og utgjør hele 70 % av markedet. Polka er en nyere sort og Florence er en sort på prøvestadiet. Senga Sengana går i det alt vesentlige til industrien. Den er så desidert best egnet til sylting da den bl.a. holder godt på fargen etter koking.

Vi elsker jordbær. Nordmenn topper alle statistikker i Europa hva jordbærspising angår. Vi spiser ca. 20 millioner jordbærkurver i sesongen. Og arealmessig utgjør det en produksjon på hele 2.500 forballbaner!

Vi spiser jordbær naturell og nyter smaken og lukten. For oss er det ensbetydende med sommer å kunne putte et herlig norsk jordbær i munnen. Jordbær med fløte eller is er det mest tradisjonelle spise. Men jordbær er herlig i bløtkaker, nyrørt til vafler, i sommerbowlen, i salatboller, på spekematfatet, i smoothiesdrikker, milkshake og så mye mer. Bare fantasien setter grenser. Finn et strå og træ det på...

Noen tips til bruk av jordbær, men det beste er ofte naturell med fløte og litt sukker på.

Sommerens jordbærkake
4 egg
1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll:
1/2 kurv jordbær i skiver
6 dl kremfløte
1/2 pakke vaniljekrem

Pynt:
1 kurv jordbær
kremfløte

Vi har laget en stor variant til sommerfesten. Lag dobbel porsjon, det vil si at du steker to rullekaker i langpanne i 8-10 minutter. Da har du rikelig til ca. 20 personer!

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Hvetemel som på forhånd er tilsatt bakepulver, "løftes" forsiktig inn med en slikkepott. Helles i smurt langpanne og stekes ved 200-225 grader C i ca. 8-10 min. Avkjøles. Sommerkaken fylles og pyntes med kremfløte og jordbær skåret i skiver eller delt i to.

Enkel Jordbærterte
Bunn:
200 g knust kjeks
50 g smør

Fyll:
1/2 dl kremfløte
3 dl jordbær
7 pl gelatin

Rør sammen smør og kjeks.
Legg det i bunnen på en springform.
Pisk kremfløte. Løs opp gelatin.
Rør alt til fyllet sammen og hell på bunnen.
Settes til avkjøling til det er stivt.

Frossen jordbær-/ostekake
Dette er den perfekte desserten til festen eller kaken på kaffebordet. Den er grei å lage uten stekeovn og holder til mange.

300 g havrekjeks
1 ss meierismør
3 egg
250 g (2 beger) naturell kremost
1 ss vaniljesukker
1 dl melis
1 appelsin
3 dl kremfløte
500 g jordbær
melis?
4 ss konjakk eller likør

Rund form, ca. 24 cm

Knus kjeksen og dryss ca. halvparten i en smurt kakeform. Skill eggene, og visp plommene med ost, vaniljesukker og melis til det er kremaktig. Riv skallet av appelsinen og bland det i. Visp eggehvitene stive og kremfløten til krem. Bland osteblandingen med eggehviter og krem. Mos jordbærene med litt melis og likør eller konjakk. Hell halvparten av kremblandingen i formen og smør på jorbærmosen. Ha på resten av kremen og til slutt resten av kjekssmulene. Dekk til formen og sett den i fryseren i minst 4 timer. La den stå i kjøleskapet et par timer før servering og la den siden stå fremme litt.
Pynt med friske jordbær.

Kaken kan med fordel tas med på piknik rett fra fryseren.

Jordbærkoldtskål
Sommer dessert til mange

1 kurv (ca. 1 liter jordbær)
1 liter Cultura Jordbær
1 liter vaniljeiskrem

Rens og skyll bærene. Ha melken og bærene en dyp bolle. Legg i iskremen med en skje like før servering.Sett gjerne bollen i et fat med isbiter.

Jordbærsuppe med is
4 personer

1,2 kg friske jordbær
1 ss vaniljesukker
5 ss sukker
2 ss søt madeira
4 kuler vaniljeis
2 dl kremfløte
2 ss søt madeira
hel grønn pepper

Rør 200 g rensede jordbær med sukker i stavmikser eller food processor. Kjør blandingen sammen med resten av de rensede bærene, men behold noen hele til pynt. Tilsett vaniljesukker og madeira under kjøring.

Pisk fløten til stiv krem med madeira.

Server suppen lun eller kald med en iskremkule i hver tallerken. Sprøyt madeirakrem og dryss på noen grovstøtte pepperkorn.

Jordbærshake
2 glass

5 dl melk
10 jordbær
1 ss sukker
2 ss iskrem
Jordbær til pynt

Bland alt i en mikser. Kjør den til den skummer godt. Fyll drikken i to høye glass og pynt dem. Server straks.

Jordbærpai
2 1/2 dl hvetemel
100 g smør eller margarin
1/2 dl sukker
1 egg

Fyll:
1 1/2 ss hvetemel
1 1/2 dl melk
2 ss sukker
1 ss smør
1 egg
vaniljesukker
1 1/2 dl kremfløte
1/2 kg jordbær

Glasur:
1 1/2 dl vann
1 ts potetmel
3 ss sukker
saft av 1 sitron
4 ss ripsgelé

Smuldre smøret i melet. Tilsett sukker og arbeid deigen sammen med egg.

Trykk deigen ut i bunnen og litt opp langs sidene i en rund form.

Prikk bunnen godt, fyll den med tørre erter og stek den midt i ovnen ved 225 C i 20-25 min. til den er gyllen og sprø. Hell ertene ut.

Fyll: Rør melet ut i melken, tilsett sukker og smør og rør kremen over varmen til den tykner.

Tilsett sammenvispet egg og la kremen trekke uten å koke et par minutter. Smak til med vanilje. Vend inn vispet fløte når kremen er kald. Fyll kremen i paibunnen. Dekk med jordbær, som eventuelt er drysset med sukker.

Glasuren: Rør sammen vann og potetmel og rør det over varmen til det er tykt og blankt. Tilsett sukker, sitronsaft og gelé mens massen fremdeles er varm. Pensle glasuren over jordbærene når den er litt avkjølt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:288Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.