Sommertopp for spekemat


Oppdatertdato: 2010-07-17 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Vi spiser stadig mer spekemat, og sommeren er toppsesong. – To tredjedeler av hele årsproduksjonen går unna nå i ferietiden. Spekemat er lettvint og populær sommermat, sier fabrikksjef Per Steinar Sviggum i Nortura Sogndal.
Forbruket av spekemat øker. Hittil i år har butikkundene kjøpt nesten 20 prosent mer spekemat fra Gilde enn på samme tid ifjor.

– En av favorittene er Sognemorr. Den har vi solgt over 60 tonn av. Det er en økning på 45 prosent, sier Sviggum.

Populær nyhet

Nytt av året er spekeskinke i bit, som lages på Tynset.
– Dette er blitt populært på rekordtid. Salget har allerede passert 50 tonn, sier fabrikksjef Geir Inge Høystad i Nortura Tynset.
Spekeskinke i bit er beinfrie stykker som presses og vakuumpakkes. Deretter kan den skjæres i skiver hjemme på kjøkkenbenken.
Høystad tror spekemat er blitt et naturlig alternativ når folk ønsker seg en avveksling fra grillmat i sommervarmen.

– Spekefatet passer like godt i båten og på hytta som hjemme på terrassen. I ferien ønsker mange å spise festmat uten å måtte bruke lang tid på kjøkkenet. Da er spekematen perfekt, sier han.

Brukes av alle

Den norske tradisjonsmaten er populær i hele befolkningen.

– Spekematen spises i alle landsdeler og aldersgrupper. Men senere undersøkelser har vist et oppsving også blant barnefamiliene. De yngste ser ut til å være glad i denne typen mat, sier rådgiver Oda Christensen i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Om lag en tredjedel av all spekemat som kjøpes her i landet kommer fra Gilde. Selskapet kommer trolig til å selge nær 4500 tonn spekemat i år. Volumet inkluderer 1000 tonn pinnekjøtt, som for det meste selges i ukene før jul.
Spekepølse er mindre sesongbetont enn annen spekemat. Den spises jevnt og trutt året rundt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1932
Info.Reker.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.