Sommervarme kjøleskap


Oppdatertdato: 2004-07-09 Tema: Sommer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Oslo (NW): Temperaturen i norske kjøleskap varierer fra to til ti grader. Med mer enn sju grader i kjøleskapet blir en pakke kjøttdeig bedervet etter bare ett døgn.
Det viser en undersøkelse som svenske Institutt for mat og bioteknikk (SIK) har gjort for Electrolux.
Mange kjøleskap holder en temperatur på mellom fem og ti grader, mens den burde være mellom to og fire grader.
Noen få graders forskjell i kjøleskapet har nemlig store konsekvenser for holdbarhet av all ferskvare. Ferskt svinekjøtt holder seg i åtte dager dersom temperaturen er 2,5 grader, men blir dårlig etter tre dager dersom det er fem grader varmere i skapet.
Også for fisk er et par graders forskjell svært avgjørende. En torskefilet holder seg i fem dager når temperaturen er fem grader, men den kan oppbevares dobbelt så lenge ved null grader.

Varmest øverst
Tradisjonelle kjøleskap har svært varierende temperaturer inne i skapet. Nederst, der det er kaldest, ligger temperaturen på 3,4 grader i gjennomsnitt. I midten er den på 5,8 grader, og øverst kan temperaturen komme opp i over ni grader.
Da passer det svært dårlig å legge kjøtt og pålegg på de øverste hyllene.
– Det er veldig viktig å sjekke temperaturen i kjøleskapet nøye. Jeg anbefaler å legge et termometer inn i de ulike hyllene, sier kokk og kjøkkensjef Harald Osa til nyhetsbyrået Newswire.
Osa anbefaler en temperatur mellom to og fire grader.
– Holdbarheten på ferskvarer forverres dramatisk i forhold til datostemplingen dersom varene oppbevares i for høy temperatur. I et kjøleskap som holder åtte grader vil ikke matvarer holde seg gode til datostemplingen.

Mye å spare
Det har skjedd en enorm produktutvikling innen kjøle- og fryseteknikk det siste tiåret, opplyser bransjen.
– Ny teknologi gjør at såkalte sirkulerende kjøleskap med vifte holder samme temperatur i hele skapet. Nederst har de en svaldel som kan brukes som grønnsakskuff. I svaldelen kan man regulere temperaturen.
– Slike kjøleskap er også langt mer økonomiske, sier produktsjef Lena Wånemark i Electrolux.
Mens den nye generasjonen kjøleskap koster opp til en tusenlapp mer enn tradisjonelle skap, bruker de bare en fjerdedel av strømmen. Besparelsene kan utgjøre 200 – 300 kroner i strømforbruk hvert år.
I tilllegg er det nå blitt vanlig med et kullfilter i kjøleskapene. Disse filtrene fanger opp lukt og smak.
– Rask nedkjøling av matvarer som ligger i en varm bil på vei hjem fra butikken er også viktig, sier Wånmark. Noen kjøleskap har nå egne enheter for rask nedkjøling, og det er spesielt nyttig i sommervarmen.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:306
Norsk mat.Kjøttdeig.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.