Sommervinen er i boks


Oppdatertdato: 2004-05-11 Tema: Hvitvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Endelig er den her; Stonehavens Stepping Stone Chardonnay – en prisvinnende ”chablis-klone” fra Australia i 3-liters boks spesiallaget for det skandinaviske markedet. Vinen har allerede høstet lovord fra svenske anmeldere; det er ingen grunn til at vi nordmenn skulle være uenige med svenskene denne gang.

Vinhøsten av chardonnay i Chablis 2003 ga høy kvalitet, men lav produksjon. Resultatet for forbrukerne er blitt gode, men dyre viner. I Australia derimot var det en heldig høst med høy produksjon av god kvalitet som blant annet har resultert i at nordmenn nå kan glede seg over en super nykommer på bag in boks.
Chardonnay er en forholdsvis kostbar vindrue som kan gi noen av verdens beste viner dersom den dyrkes i kjølige områder. Gode områder er Chablis, Champagne og Burgund samt i kjøligere områder av Australia hvor druene gir friske og komplekse viner med sitruskarakter selv om de ikke blandes med andre druer.

Det beste fra flere områder
Stepping Stone-metoden går ut på å forflytte seg fra et godt område til et annet og refererer til den gradvise bosettingen nybyggerne i Limestone Coast-regionen. På samme måte er Stepping Stone utviklet ved at vinprodusenten har reist fra vingård til vingård og samlet de mest karakteristiske vinene for å blande dem til den best mulige cuvè for dermed å sikre vinen en spennende kompleksitet.

Skryt og prisdryss
I år 2000 ble Stonehaven kåret til 'International Winery of the Year' av prestisjefylte San Francisco International Wine. I Sydney International Wine Competition iår fikk vinen Blue-Gold-award i klassen “Fyldige tørre hvitviner”. Vinen har vært på markedet i Sverige før den kom til Norge og Aftonbladet ga den 4 av 5 stjerner, Expressen gjorde likeså og Dagens Nyheter skrev blant annet: stor, innbydende og lettgjenkjennelig duft av solskinnsmorgen, samtidig litt bisk stil og en svært rik og fyldig, velgjort smak med streif av ananas og grapefrukt.

Ung produsent
Om produsenten: Stonehaven Winery ligger syd-øst i South-Australia mellom Padthaway og Naracoorte, ble grunnlagt i 1998 og druene kommer fra diverse vingårder i området Limestone Coast. Området har ry på seg for å produsere svært gode chardonnay-druer til en overkommelig pris.

Fakta og følelser
Stonehaven Stepping Stone chardonnay
Artikkelnummer: 4733806
Land/region: Australia/Padthway
Druer: 100 % chardonnay.
Pris: 440 kroner (3 liter BiB)
Farve: Gylden.
Duft: Frisk og ren med eksotiske frukter som melon og ananas men også hint av sitron, lime og pære.
Smak: Frisk og syrlig med noe eik og lett syre som gir vinen balanse og fylde. Lang ettersmak. Godt og nært alternativ til en klassisk Chablis.
Best til: Terrassevin alene eller til smaksrike fiske- og skalldyrsretter, men også til lettere kjøttretter av for eksempel kylling og kalkun.
Lagring: Konsumferdig og best å drikke mens den ennå er ung og frisk.
Mer informasjon: www.stonehavenvineyards.com.auLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:238


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.