Sopp og soppkontroller


Oppdatertdato: 2014-09-07 Tema: Sopp Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com Kilder: Mattilsynet


Sopp er fiber- og proteinrik kost, inneholder lite fett og gir en stor smaksopplevelse og dermed et velsmakende måltid. Man skal ikke spise sopp som man ikke er sikker på. Mangel på kunnskap om matsopp og feilaktig tilberedning, er de hyppigste årsakene til forgiftning. Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig.

Sopp er en del av de nedbrytende organismer i naturen. Mange sopparter produserer giftstoffer for å beskytte seg mot sine omgivelser. Giftstoffer fra sopp deles inn i storsoppgifter og muggsoppgifter (mykotoksiner). Storsopp danner fruktlegemer som kan sees over jordsmonnet, muggsoppene er mikrosopper.

Omsetning av sopp og soppkontroller

Mattilsynet fører tilsyn med virksomheter som omsetter matsopp kommersielt. Matsopp kontrolleres på lik linje med frukt, bær og grønt. Villsopp som skal omsettes skal ha gjennomgått kontroll. Det er virksomhetenes ansvar at slik kontroll utførtes, da de skal sikre helsemessig trygg mat. Ved tilsyn fattes det vedtak ut fra gjeldende regelverk, som i dette tilfellet vil være lover og regler innen kvalitet, merking og hygiene.

Enkelte distriktskontorer i Mattilsynet tilbyr offentlige soppkontroller i soppsesongen om høsten. Her kan man komme i kontakt med kvalifiserte soppsakkyndige. Sjekk med ditt lokale Mattilsyn om de tilbyr soppkontroll, telefonnummer 06040. I tillegg arrangerer flere lokale soppforeninger soppkontroller, kurs, turer og andre arrangementer. Norges sopp- og nyttevekstforbund har en landsomfattende aktivitetskalender på sine internettsider.

I mars 2009 ble det igangsatt et nordisk prosjekt på matsopp som har som mål å utarbeide gode kontrollverktøy til bruk ved offentlig kontroll og egenkontroll hos virksomheter. Mattilsynet deltar med faglig kompetanse i prosjektet med bistand fra fagpersoner tilknyttet Norges sopp- og nyttevekstforbund. Prosjektet ledes av Fødevarestyrelsen i Danmark og skal gå over tre år.

Sopplakat "8 Matsopper og 3 Giftsopper"

Mattilsynet har laget plakaten "8 Matsopper og 3 Giftsopper". Tidligere Nyttevekstforeningen ved Anna-Elise Torkelsen har skrevet teksten til plakaten. Illustrasjonene er tegnet av Inger Anne Lysebraate. Du kan laste ned sopp-plaketen i pdf-format og skrive den ut selv. 8 Matsopper og 3 Giftsopper.

Giftinformasjonen

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning kan man kontakte Giftinformasjonen (telefonnummer 22 59 13 00 - DØGNÅPEN). Giftinformasjonen er en avdeling i Helsedirektoratet.

Giftinformasjonen er behjelpelige med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Det er da viktig å vite soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested (skog, plen, barkebed, etc.). Det beste er om du har et eksemplar av soppen foran deg når du ringer, gjerne sammen med en linjal. Dersom du har mulighet til å ta bilde av soppen med et digitalkamera, og sende bildet på e-post, vil dette også kunne være til hjelp.

I enkelte situasjoner kan det være nyttig å analysere rester av soppmåltid, oppkast o.l. Ta derfor vare på restene hvis du har blitt dårlig.

Se mer informasjon om Giftig sopp og Gode råd til sopplukkere for å unngå soppforgiftning på nettsidene til Giftinformasjonen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1680
Norsk mat.Lavkarbo.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.