Sosial sushi


Oppdatertdato: 2013-10-01 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Godfisk.no, Studio Dreyer-Hensley


– Nå kan du invitere på sushimiddag uten å bekymre deg for at maten ikke skal være klar når gjestene kommer, sier Lisbeth Bjørvig Hansen i Sjømatrådet.
En ny undersøkelse Norstat har utført for Sjømatrådet viser nemlig at vi synes sushi er sosial mat, som egner seg godt å lage sammen med andre.

Vil lære nordmenn å lage sushi

Til tross for at vi synes sushi er mat som egner seg å lage sammen med flere, spiser vi oftest sushi på restaurant, kafé eller fra takeaway. 28 prosent sier at de har laget sushi selv, men kun tre prosent sier de oftest lager sushien de spiser selv.

Med tilgang på noen av verdens beste og ferskeste råvarer, vil Sjømatrådet lære nordmenn å lage sushi hjemme på eget kjøkken.
– Mange tror det er vanskeligere å lage sushi enn det faktisk er. Nå vil vi vise nordmenn hvordan de selv kan lage sushi hjemme og få den akkurat slik de vil, sier Lisbeth Bjørg Hansen, som er ansvarlig for det norske markedet i Norges sjømatråd.

Den nye folkeretten

Mye har skjedd på få år. Hver femte nordmann spiser sushi én eller flere ganger i måneden, og fire av ti spiser sushi to ganger i året eller oftere.
Fra 60 sushiaktører i 2005, serverte rundt 200 aktører sushi ved utgangen av 2012, ifølge Flesland Markedsinformasjoner. Spesielt i Oslo og Akershus er det mange sushiaktører. Dette reflekteres i undersøkelsen, som viser at flest i Oslo og færrest i Midt-Norge har smakt sushi.

Dette trenger du til sushiverkstedet

De aller fleste dagligvarebutikker har det man trenger for å lage sushi. Dette er det du må kjøpe inn og hva du trenger å vite om sushi:
Fisk og skalldyr:
Fet fisk som laks, ørret, kveite og makrell egner seg godt til sushi. Andre godsaker er uer, reker, kamskjell, lakserogn og torsk. Fisken skal være fersk, og bør ikke være eldre enn 2–3 dager. Den skal være oppbevart ved en temperatur på 0 grader, det vil si på is. Rå, fersk fisk skal fryses ned ved -20 grader i 24 timer før servering, for å drepe eventuelle parasitter. Dette gjelder ikke norsk, fersk oppdrettslaks, som kan spises rå uten frysing. Ris:
Sushi betyr ”marinert ris”, og risen står helt sentralt i sushi. Bruk rundkornet, japansk sushiris. Riseddik:
Riseddik brukes til å lage sushieddik, som er marinade til sushiris. Soyasaus:
Bruk en lys og lett type soyasaus til sushi, for eksempel Kikkoman soyasaus eller tilsvarende. Wasabi:
Grønn pasta laget av blant annet grønn pepperrot. Wasabi er sterkere enn det meste, og blandes med soyasausen. Syltet ingefær:
Spises mellom hver sushibit for å gjøre smaksløkene klare til å nyte neste bit fullt ut. Syltet ingefær kjøpes ferdig på glass, eller man kan sylte sin egen. Nori:
Mørkegrønne, papirtynne plater av tørket og presset tang som brukes til maki. Bambusmatte:
Gjør det enkelt å rulle maki. Legg gjerne plastfolie over matten for ekstra god hygiene.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat for Norges sjømatråd. Utvalget består av 500 respondenter og er landsrepresentativt. Datainnsamlingen er foretatt via et webpanel i juli 2013.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2734
Norsk mat.Rask mat.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.