Spansk aften


Oppdatertdato: 2004-05-23 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand, Kim Holthe


Når man byr på spansk aften, kommer man ikke utenom en skikkelig paella. Denne er så mektig at det ikke trengs særlig andre retter. Men hvis man har lyst kan man lage en lett dessert som feks crema catalana som ligner creme brulee. Paella kan lages i utallige varianter, men ofte er det kylling og sjømat i. Kan og være vegetarisk. Prøv deg frem med det du har. Til drikke er det mange lette fine spanske rødviner, eller kanskje en lett hvitvin.

Mitt menyforslag:

Gazpacho (for de som orker det)
Spansk Paella
Crema Catalana

Gazpacho
4 personer


1 sjalottløk, grovhakket
2 paprikaer, grovhakket
3 tomater, grovhakket
1 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
2 båter hvitløk, finhakket
1/2 hakket chili
1/2 squash i biter
2 dl tørr hvitvin
1 liten boks hakkede tomater
frisk basilikum
Salt og pepper

Fres løk, paprika og tomater i olje, ha på tomatpuré, hvitløk, chili og squash. La alt frese litt videre.
Tilsett hvitvin og kok opp. Tilsett tomater fra boksen, og kok opp på nytt.
Kjør alt sammen med basilikum i foodprocessor til fin puré.
Sil puréen så den får silkemyk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Avkjøl suppen til den er iskald, og server i suppeboller, gjerne med litt melkeskum i med friske urter f eks finhakket basilikum i.

Spansk Paella
4 personer

1 stor kylling
2 løk
3-4 båter hvitløk
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 1/2 dl olivenolje
2 ts salt
1 ts grovmalt pepper
ca. 400 g calasparraris, evt. grøtris
1/2 g safran eller 1 ts gurkemeie
8 dl hønsebuljong
ca. 2 dl hvitvin
ca.12 ferske blåskjell
8-10 scampi
1/2 kg reker
noen kreps
litt frisk timian

Del kyllingen i 8 serveringsstykker: Skjær ned langs brystbenet, brett ut og skjær langs ryggbenet på begge sider. Del der det er naturlig mellom bryst og lår. Lårene deles over ved leddet, mens bryststykket deles bare over på midten.

Hakk løken, press hvitløken og skjær paprikaene i strimler. Varm oljen i en vid panne. Krydre med salt og pepper og brun kyllingbitene. Ta dem opp. Fres løk, hvitløk og paprika. Ta det opp. Fres risen i resten av oljen. Ha i safran (gurkemeie), buljong og hvitvin. Småkok ris og kylling ca. 20 minutter. Damp blåskjell i ca. 5 minutter til de åpner seg. Skrell scampiene og stek dem i litt olje til de får en fin, rosa farge. Rens de fleste rekene, men pynt med noen hele reker og kreps. Legg alt pent oppå risen og server på store, varme tallerkener. Pynt med frisk timian.

Crema Catalana
4 porsjoner
4 3/4 dl melk
skallet av 1/2 sitron
1 kanelstang
4 eggeplommer
7 ss sukker
1 1/2 ss maizena
revet muskat til dryss

Ha melken i en kjele sammen med sitronskallet og kanelstangen. La det koke opp og deretter syde i 10 min før du fjerner skall og kanelstang.

Pisk eggeplommene med 3 ss sukker til det er lysegult. Tilsett maisenna og pisk godt sammen.

Rør inn noe få skjeer av den varme melken, tilsett deretter resten av melken. Sett kjelen på platen igjen og la det syde mens du rører forsiktig. Etter ca 5 min er blandingen tykk og jevn. Det skal ikke koke!

Hell blandingen over i fire porsjonsskåler, ca 13 cm i diameter. La puddingen bli helt kald og sett den i kjøleskap, eventuelt over natten.

Sett på grillen før servering. Dryss 1 ss sukker over hver skål og tilsett litt muskat. Sett puddingskålene under grillen på høyeste rille, og la dem stå til sukkeret er karamellisert. Dette tar bare noen få sekunder. Avkjøl før servering, men vær klar over at karamellen på toppen vil bare være hard en halv times tid.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:264Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.