Spansk vri på Norsk Laks


Oppdatertdato: 2003-06-27 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Responsen var overveldende da storavisen El Mundo ba sine spanske lesere sende inn oppskrifter på tapas med Norsk Røykt Laks. Konkurransen var et samarbeid mellom Eksportutvalget for fisk og matbilaget, El Metropoli, i avisen.

Kanskje var det premien som fristet de mange spanjolene til kulinarisk kreativitet? De tre vinnerne fikk nemlig en middag sammen med den norske verdensmesteren i kokkekunst, Charles Tjessem. For første gang siden Bocuse d' Or laget Charles Tjessem og hans assistent Trond Svendgård gullretten til flere enn 14 mennesker. De tre vinnerne fikk også sin rett tilberedt som en del av menyen. De 120 spesielt inviterte gjestene fra spansk presse og fiskeindustri fikk en gastronomisk opplevelse av sjeldent kaliber, med Norsk Røykt Laks i hovedrollen.

VINNERTAPAS: En av vinnerrettene ble komponert av Saúl Sanz Casal.
Hans tapas består av; Tartar av Norsk røykt laks med kapers og en mild sitronkrem.

I Spania er det mange tapasbarer, og Eksportutvalget håper med denne konkurransen å få Norsk Laks inn på menyene der. -Tapas er som en livsnerve i den spanske matkulturen, og det spises tapas til alle døgnets tider sier Fiskeriutsending i Spania, Arne Sørvig. Også her i landet kan et tapasbord med Norsk Laks fort bli sommerens slager.

Europeiske kokker i stevnemøte med Norsk Laks27.06.2003

(Artikkel hentet fra. Eksportutvalget for fisk)

Røykt laks med lefse? Eller Millefeuille med Norsk Laks og Asparges? Dette var bare to av mange spennende lakseretter som ble servert, da franske, italienske og norske kokker møttes til laksefest i Stavanger nylig. I sentrum for begivenhetene sto Norsk Laks - en globetrotter i internasjonal matkultur.

Kokkene som møttes på kjøkkenet til Gastronomisk Institutt, var Claudio Sadler og Angelo Troiani fra Italia. Sadlers restaurant har to stjerner i den velkjente restaurantguiden Michelin. Fra Frankrike kom Christian Leclou og Jullien Charvet fra Eurotoques, en europeisk kokkeorganisasjon med over 3000 medlemmer. Eurotoques er opptatt av å ta vare på de lokale kulinariske tradisjonene fra århundrer tilbake. Fra Norge deltok Gastronomisk Institutt med lagleder på det norske juniorlandslaget, Sven Erik Renaa i spissen. Til sammen har de tilberedt mer enn 30 orskjellige lakseretter.KOKKER FRA EUROTOQUES: Christian Leclou i bakgrunnen følger med når kollega Jullien Charvet filiterer laks.NORSK LAKS PÅ FRANSK MANER: En av rettene de fransk kokkene disket opp med var Innbakt Norsk Laks, "Salmon de Norvège en croûte".

Det er Eksportutvalget for fisk som står bak ideen til prosjektet. -Norsk Laks kan enkelt brukes i ulike etniske kjøkkenretninger, forteller senior markedsrådgiver Eidis W. Biehler. Norsk Laks er et internasjonalt produkt på samme måte som østens krydder, og reiser verden rundt, sier Biehler. Vi finner for eksempel laksen igjen i lokale matkulturer over hele verden, som i Japan, Kina, Russland, Belgia, Spania, Korea, Italia og Frankrike.

Det faste fiskekjøttet i Norsk Laks gjør at laksen kan tilberedes på svært mange forskjellige måter. Smaken er akkurat passe utpreget, slik at den ikke tar vekk smaken fra andre ingredienser i en rett, sier Biehler. Hun mener at suksessen til Norsk Laks rundt om i verden i stor grad bygger på denne evnen til å tilpasse seg, og er fornøyd etter en spennende kulinarisk og kulturell opplevelse i Stavanger.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:16
Norsk mat.Selskapsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.