
Bakevarer med spelt er i dag godt etablert i det norske markedet. Spelt og hvete er forskjellige
agronomisk og i teknologisk bruk, men er det forskjell i næringsinnhold mellom
spelt og hvete?
Det er tydelige forskjeller mellom spelt og hvete i plantenes
utseende og agronomi. Spelt har langt strå, slanke aks, og har fastsittende
agner som må fjernes før kornet kan males til mel. Dagens
sorter av hvete har kortere og stivere strå, og stort og mer kompakt
aks der agner er løse og faller av i treskeprosessen. Man finner
ofte høyere proteininnhold hos spelt, mens hvete har høyere
avling. Høyere avling kan ha årsak i at det utvikles flere korn per
arealenhet, og/eller større og mer velfylte korn. En høyere avling gir
normalt korn med høyere innhold av stivelse. Dette kan gi en
fortynning av andre næringsstoffer, slik at prosentvis innhold av
disse blir lavere.
Spelt har oftest et høyere proteininnhold enn hvete, og dette fører
også til et høyere innhold av gluten. Men det finnes store variasjoner
i proteininnhold både for spelt og hvete. De opprinnelige
sortene av spelt har en tydelig svakere glutenkvalitet enn hvete, og
dette kommer tydelig til uttrykk i tester der de viskoelastiske
egenskapene til en deig måles.
Også maleteknologiske forskjeller er tydelige, da de fleste sorter av
spelt har myk endosperm som kan gi lavere utmalingsgrad, og mel
med mindre partikkelstørrelser og lavere vannopptak.
Mer kobber, jern, sink og svovel i spelt
Det er publisert mange studier i senere år der næringsinnhold og innholdet
av andre helserelaterte komponenter er sammenlignet hos spelt
og hvete. For mange av disse stoffene er det ikke funnet forskjeller
mellom spelt og hvete.
Men for innhold av viktige mikro-mineraler som jern, sink og
kobber og noen makro-mineraler er det gjort interessante funn.
I en nylig publisert undersøkelse fra Sverige ble mineralinnholdet
i et stort antall genotyper av hvete og spelt sammenlignet.
Genotypene ble dyrket økologisk, og i flere dyrkingssesonger, og
det ble malt sammalt mel. Resultatene viste høyere innhold av
kobber, jern og svovel i spelt i forhold til både nye og gamle sorter
av hvete. Høyest mineralinnhold ble imidlertid funnet i genotyper
av emmer og enkorn hvete.
Mindre fytinsyre i spelt
I en annen undersøkelse ble innholdet av fytinsyre
målt i prøver av spelt og hvete. Fytinsyre binder blant annet kalsium og jern
som uløselige salter, og forhindrer at organismen kan utnytte kornets innhold av
kalsium og jern. Resultatene viste 40 % lavere innhold i spelt enn i hvete. Dette
kan tyde på at spelt har fortrinn som kilde for visse mineraler i forhold til hvete.
Også en norsk undersøkelse har sammenlignet innholdet av mikro-mineraler i
sammalt mel av spelt og høsthvete. I disse forsøkene hadde speltmelet i
gjennomsnitt 1,5 ganger så høyt innhold av sink og kobber, og 1,3 ganger så
høyt innhold av jern som melet av høsthvete.
I slike undersøkelser er det viktig å sammenligne prøver som er malt på samme
måte og med lik utmalingsgrad. Malemetoden har stor betydning for det
kjemiske innholdet i mel, og valg av fullkornsprodukter og bruk av sammalt mel
vil være de viktigste tiltakene for å øke inntaket av mineraler og vitaminer fra
korn.
Spelt og allergi
Det er eksempler på at personer med allergi eller intoleranse
mot hvete har erfart bedring ved overgang til spelt. Årsaken til dette er ikke
kjent, og slike erfaringer er også vanskelig å påvise. Men det har initiert en rekke
hypoteser, og det er gjort en del sammenligninger av spelt og hvete med hensyn
på å finne potensielle allergener, foreløpig uten klare gjennombrudd.
På grunn av det nære slektskapsforholdet mellom disse hvete-typene vil det
være store likheter i deres genom og i de enkelte gener. Det er påvist at glutenproteiner
i spelt inneholder epitoper som fremkaller sykdom hos personer med
cøliaki slik som for hvete. Spelt er derfor ikke trygg å spise for personer med
cøliaki.
Spelt og vanlig brødhvete er nært beslektede arter, og oftest blir de klassifisert
som to underarter av Triticum aestivum, henholdsvis Triticum
aestivum var. spelta og Triticum aestivum var. aestivum. Begge er arter av
heksaploid hvete, og det betyr at de har blitt dannet gjennom artskryssninger
og kromosomfordoblinger som har gitt dem tre-dobbelt sett av
kromosomer. Vanlig brødhvete og spelt har begge oppstått gjennom
artskyssninger mellom de ville og nær beslektede diploide hveteartene
Triticum urartu, Aegilops speltoides og Triticum tauschii. For å forenkle så
kaller vi spelt for spelt og vanlig brødhvete for hvete i denne artikkelen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2182