Oslo (NW): Hundre norske matprodukter kan nå bruke Spesialitet-merket som et bevis på at de er godkjente matspesialiteter. Mel av spelt, med sine 4000 år gamle norske røtter, fikk godkjenning nummer hundre.
Økologisk siktet speltmel fra Kvelde Mølle i Vestfold er tildelt Spesialitet-godkjenning av KSL Matmerk. Dermed er det nå hundre norske matvarer som har en slik merkegodkjenning.
Kornet kommer i hovedsak fra bønder i Lågendalen og foredles lokalt. I dette området er det dyrket speltmel i flere tusen år, og mølletradisjonene til Kvelde Mølle kan føres tilbake til 1300-tallet.
Melet vi kan kjøpe i butikken fra Kvelde Mølle, har full sporbarhet. På internett kan alle finne ut hvilken gård melet kommer fra.
– Dette er et svært godt eksempel på hvilke typer norske matvarer som kan bli Spesialitet-merket, sier administrerende direktør Gabriella Dånmark i KSL Matmerk.
Det er KSL Matmerk som godkjenner norske matspesialiteter.
Urnorsk suksess
I tillegg til speltmelet, har seks andre meltyper fra Kvelde Mølle nå fått Spesialitet-godkjenning.
– Vi er svært glad for godkjenningen og tror den kan være med å fremheve særegenheten til produktene og styrke kjennskapen til melet og møllen, sier daglig leder Olaf Holm ved Kvelde Mel A/S til Newswire.
Målet er at alle nordmenn skal ha mulighet til å få kjøpt det norske melet i matbutikker i sitt nærområde.
Unik mølle
Kvelde Mølle ligger midt i det som er kjent som et av landets best egnede områder for korndyrking. Mye sol, varme somre og ikke minst næringsrik jord er årsaker til at er det dyrket korn i og rundt Lågendalen i over 4000 år.
Kvelde er en av få gjenlevende norske bygdemøller, og møllen har produsert matmel i over 60 år på samme sted, selv om røttene går 700 år tilbake i tid. Det er i dag den eneste norske møllen som tar imot lokalt korn og foredler råvarene på stedet.
– Vi startet tidlig med produksjon av spelt til mel og forsøk knyttet til denne kornsorten. Nå opplever vi stor etterspørsel etter speltmelet. Det er dessuten kraftig vekst i salget av alle typer økologisk mel, sier Holm.
Stor bredde
Bredden i produkter som har fått Spesialitet-godkjennelse er stor. Her finnes både varer av fisk og kjøtt, frukt, grønnsaker og meieriprodukter. Også honning og juice og foredlede bær er på listen.
– Vi har mange matspesialiteter i Norge. Hensikten med merkeordningen er å gjøre det enklere for folk å finne fram til disse spesialitetene i butikker og restauranter, sier Gabriella Dånmark.
Produkter som får Spesialitet-godkjenning må oppfylle egne kvalitets- og spesialitetskrav.
– Merkeordningen begynner å bli godt kjent blant folk, og det er stor interesse blant matprodusenter og butikker for lokale matspesialiteter. Det blir etter hvert flere slike varer i butikkene, lover Gabriella Dånmark.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1066