Spis dessert hver dag!


Oppdatertdato: 2005-07-09 Tema: Dessert Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


På 60-tallet spiste norske familier dessert nesten daglig. Denne delen av den norske matkulturen er i dag nesten borte. – Dette er ikke nødvendigvis en positiv utvikling. Slik den norske dessertkulturen var, bidro den med vitaminer og antioksidanter. Vi har endt opp med dårligere alternativer.

Hva er dessert?
Samtidig som dessertspisingen har gått nedover har sukkerforbruket økt.Dette kan henge sammen med at vi nå ”beiter” mye mer enn før: Vi spiser mer søtsaker og drikker mer brus gjennom hele dagen, mens vi tidligere sparte de søte fristelsene til desserten.Den typiske norske hverdags-desserten besto før i tiden ofte av frisk eller tørket frukt eller bær med litt melk eller vaniljesaus eller en eller annen form for pudding.

De som i dag spiser dessert velger oftest fersk frukt og denne tendensen er faktisk økende (Spisefakta, MMI 2003).
For de fleste er det viktig å kunne kose seg litt hver dag og ”kosemat” trenger absolutt ikke å bety usunn mat. Mange har trang til å spise noe søtt etter middag, og en sunn og god dessert er et mye bedre alternativ enn kaker og sjokolade som mang tyr til. Hvis man velger en desserter basert på frukt og bær servert med et magert meieriprodukt og litt hakkede nøtter får man den lille søte avslutningen på måltidet og samtidig både kalsium, vitaminer og antioksidanter. Dessert er en fin avrunding både på hverdagsmiddagen og festmiddagen!

- Siden desserten stort sett er forsvunnet fra hverdagskostholdet, har mange endt opp med å spise mer av de usunne alternativene.

- Det er greit å bruke sukker som et krydder i kosten og litt sukker sammen med frukt og bær har liten betydning for vårt totale sukkerinntak. Det trengs bare et lite dryss sukker eller noen dråper honning for å fremheve og løfte smaken opp på et nytt plan. Det er først og fremst sukker i form av tomme kalorier, dvs matvarer med mye sukker og nesten ingen næringsstoffer, som er skadelig, mener Sundfør. Brus, saft, godteri og kaker bidrar med 70 % av sukkeret i det norske kostholdet og dette må vi kutte ned på.
Når det er sagt mener jeg det er viktig at vi som ernæringsfysiologer bestreber oss med å komme med sunne og gode alternativer til istedenfor å satse på pekefinger mentaliteten.

Hva smaker bedre enn norske jordbær etter en god middag på terrassen? Ellers er det tiden for å plukke bær i sommer, slik at du har litt på frysen utover vinteren. Blåbærtur er en super søndagsutflukt for både voksne og barn. Jordbær kan du kjøpe kassevis eller plukke selv. Bruk eller sesongens frukter. Utvalget av friske frukter og bær i norske butikker blir stadig bedre året rundt. I tillegg kommer det flere og flere magre meieriprodukter på markedet som gjør det lett å velge en sunn ”topping” på desserten.
Prøv yoghurt naturell med litt honning, vaniljekesam eller noen skjeer med frukt yoghurt på toppen av fruktsalaten. Fløtet og pisket krem sparer du til de helt spesielle anledningene. Husk at garnityren og måten desserten serveres på er viktig for smaksopplevelsen og nytelsen. Del opp frukten i små delikate biter og server i høye glass.

Her finner du noen magre og gode dessertvarianter.

Pannacotta med syltet kumquat

4 porsjoner 2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk. gelatinplater
3 dl vaniljekesam ( 1 beger)

Syltet kumquat
8 stk. kumquat
2 dl vann
½ dl sukker
1 stk. vaniljestang

Kok melk og sukker uten lokk i 3-4 minutter. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelkt gelatinen i den kokende melken. avkjøl melken til romterperatur. fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer og sett dem kaldt så pannacottaen stivner.

Frukter med vaniljekesam

4 porsjoner

1 stk. mango
1 stk. appelsin
1 stk. kiwi
1 stk. papaya
10 stk. grønne druer
10 stk. blå druer
1 stk. frisk ananas
1 stk. carambola (stjernefrukt)
3 dl vaniljekesam

Skrell frukten og del i passe biter. Server med en klatt vaniljekesam.

Syltet klementin med yoghurt

4 porsjoner

4 stk. klementin
2 dl sukker til sukkerlaken
2 dl vann
½ stk. vaniljestang
1 stk. hel kanel
2 stk. stjerneanis hele
1 stk. kiwi
3 dl fruktyoghurt med vanilje

Kok opp vann, sukker og krydderne. Skrell klementinene, legg dem i laken og kok opp. Legg lokket på kjelen og sett til side. Hell av sukkerlaken, og server klementinene med litt melonyoghurt og kiwi.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:632
Julekaker.Lutefisk.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.