- Spis egg med god samvittighet


Oppdatertdato: 2005-03-17 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Glem det du har hørt om egg som kaloribombe og kolesterolfremmer. Nå anbefaler til og med Grete Roede AS at du spiser egg til påskefrokosten.

- Selv om det er en del kalorier i egg, får du fint plass til et egg i en Grete Roede-frokost. Det er først og fremst de søte marsipaneggene du bør være på vakt mot, sier Jeanette Roede.
Et egg på 60 g inneholder ca 70 kcal, omtrent det samme som ost eller italiensk salat. Det er altså ikke et magert pålegg, men heller ikke det som velter kostholdet. Til sammenligning inneholder et marsipanegg på 60 g ca 270 kcal.
Nyere forskning viser at egg ikke er så farlig for kolesterolinnholdet i blodet som tidligere antatt. Det er riktig at eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite for blodets kolesterolinnhold. Det er andre matvarer, de med høyt innhold av mettet fett, som først og fremst øker kolesterolet i blodet, slik at det kan bli en helse-risiko.

I tillegg inneholder egg så mange vitaminer at det er et sunt innslag i frokosten, og frokost må vi ha. Jeanette Roede mener mange lurer seg selv ved å tro at man går ned i vekt ved å hoppe over frokosten.
- Av erfaring vet vi at mange som begynner på våre kurs ikke er vant til å spise frokost. Da forteller vi at dette er noe av det viktigste de kan begynne med om de ønsker å gå ned i vekt. Ved å spise mat tidligere på dagen, blir det lettere å unngå de store utskeielsene på kvelden rett før du skal legge deg, forteller Roede.
Grete Roede-kostholdet bygger på et tradisjonelt norsk kosthold. Da er det også naturlig å anbefale en tradisjonsrik norsk påskefrokost, før man legger ut på langtur mener Jeanette Roede.

Fakta om egg
 • Et norsk gjennomsnittsegg veier ca 60 g og inneholder 70 kcal
 • Vi spiser i gjennomsnitt ½ egg hver om dagen. I påsken spiser vi dobbelt så mange.
 • Egg er rike på proteiner, folat, A, B1, B2 og D-vitaminer og jern.
 • Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere enn for eksempel hvitost eller spekepølse.
 • Eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite, om noe, for blodets kolesterolinnhold. Det er helt andre matvarer, de med høyt innhold av mettede fettsyrer, som øker kolesterolet i blodet, slik at det kan bli en helse-risiko
 • Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap, men skal helst tempereres før bruk.
8 råd om sunt kosthold

 • Ingen matvarer er forbudt!
  Men noen matvarer bør du spise sjeldnere og i mindre mengder enn andre matvarer
 • Spis grove brød- og kornvarer!
  Da får du med deg mange nyttige næringsstoffer. Dessuten gir de en bedre metthetsfølelse.
 • Spis fisk flere ganger i uken!
  Både mager og fet fisk, som pålegg og til middag.
 • Bruk renskåret kjøtt framfor farseprodukter!
  Da unngår du mye av det usunne mettede fettet.
 • Velg magre meieriprodukter!
  Da får du kalsium men mindre mettet fett.
 • Frukt og grønt – 6 om dagen!
  Det gir deg viktige næringsstoffer som beskytter mot kreft, hjerte- og karsykdommer.
 • Ta tran og multivitamin-mineraltilskudd daglig!
  Tran gir deg vitamin D og det sunne omega-3-fettet.
 • Drikk vann!
  Vann er den beste tørstedrikken! Mer informasjon på www.greteroede.no

  Fakta om Grete Roede AS

  Grete Roede AS ble etablert i 1974 av Grete Roede. Selskapet tilbyr kurs i kosthold og livsstilsendring, med varig vektreduksjon som hovedmål. I fjor deltok omkring 46 000 personer på kurs over hele landet. Halvparten av disse fulgte grunnkurset ”Ned i vekt 1”, og andelen kvinner var på omkring 85 prosent, mens andelen menn var 15 prosent. Andelen menn er økende og det blir holdt egne ”Kun for menn-kurs”.

  De 230 kurslederne har selv vært overvektige og har mestret sine vektproblemer. De har ikke ernæringsfaglig utdanning, men de har kjent vektproblemet på egen kropp og har derfor de beste forutsetninger for å gi god veiledning. Dette, sammen med tilgang på kunnskap og kompetanse gjennom vårt hovedkontor, gjør at 96 prosent av kursdeltakerne når sine mål.

  I tillegg til våre kursledere som er selvstendig næringsdrivende, er det per i dag 23 faste ansatte fordelt på vårt hovedkontor på Hvalstad i Asker og våre 8 regionskontorer rundt i landet. Årets nyhet er at Grete Roede AS nå tilbyr ”Ned i vekt-kurs” via Internett. I tillegg kan alle som følger ordinære kurs nå opprette sin egen nettside som automatisk regner kalorier og trimpoeng etter hvert som en legger inn aktiviteter og måltider.

  Grete Roede har blitt tildelt Entrepenørprisen, Folkehelseprisen og blitt kåret til Årets forretningskvinne for å ha bygget opp Grete Roede AS. I dag er det Erik Roede og Rune Ludviksen som sammen med Jeanette Roede driver bedriften videre.
  Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


  Intern:546


 • Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
  Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.