Spis frokost – unngå vektøkning


Oppdatertdato: 2011-08-08 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Dersom du ønsker å gå ned i vekt eller unngå vektøkning, bør frokosten være en del av det daglige kostholdet. - Forskning viser at det ikke er noen god løsning å kutte ut frokosten dersom du ønsker å gå ned i vekt. Manglende frokost kan derimot bidra til vektøkning, påpeker klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Kaja Marie Kigen.
Frokost har i den senere tid fått mye oppmerksomhet i debatten omkring overvekt. Spørsmålene mange stiller seg er for eksempel: bør man spise frokost dersom man er overvektig, eller skal man la være og heller spare kaloriene til de andre måltidene?

Blir fet av å droppe frokosten

Forskning viser at overvektige oftere hopper over frokost eller spiser mindre til frokost sammenlignet med normalvektige. Studier viser også at barn som aldri spiser frokost veier mer enn barn som vanligvis spiser frokost.

- Normalvektige har også en økt risiko for å gå opp i vekt dersom de ikke spiser frokost, sammenlignet med de som spiser frokost. Spis derfor frokost dersom du ønsker å unngå vektøkning, eller ønsker å gå ned noen kilo. Små, hyppige måltider anbefales, og frokost bør være et av disse, anbefaler Kaja i Melk.no.

Overvektige spiser mindre

Energibalanse er nødvendig for å stabilisere kroppsvekten. Kroppen er i energibalanse når man har et energiinntak som er likt kroppens energibehov. Et kaloriinntak som er høyere enn det kroppen trenger, kan bidra til økt kroppsvekt og overvekt eller fedme.

- En rekke studier viser at overvektige eller fete barn og unge i større grad dropper frokost enn de som er normal- eller undervektige. Paradoksalt nok ser det ut til at de som spiser frokost har et høyere inntak av kalorier i løpet av dagen enn de som ikke spiser frokost, fortsetter Kaja videre.

Frokost bidrar til å dekke kroppens behov

Hvilke matvarer frokosten består av og hvor mange kalorier den inneholder, har betydning for både appetittregulering og metthetsfølelsen. Dette vil i stor grad påvirke hva og hvor mye man spiser og drikker i løpet av dagen.

- Forskning viser at kostholdet til de som spiser frokost inneholder mer fiber, kalsium, vitaminer og mineraler sammenliknet med de som ikke spiser frokost. De som spiser frokost vil i større grad få dekket sitt behov for næringsstoffer. Dette gjelder både voksne og barn, forteller Kaja og anbefaler alle å ta frokosttesten til Melk.no som viser hvor mye energi og hvilke næringsstoffer din frokost bidrar med.

Frokostspisere spiser sunnere

Å kutte ut frokost vil på den annen side kunne medføre økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen. Studier viser at barn som ikke spiser frokost oftere inntar mer fet og usunn mat, i tillegg til at de har et lavere inntak av flere næringsstoffer, blant annet vitamin B6 , jern, kalsium, magnesium, vitamin A, kobber og sink i løpet av dagen.

- Årsakene til overvekt er sammensatte. Hvorvidt man spiser frokost eller ei, kan ikke alene forklare hvorfor noen går mer opp i vekt enn andre. Måltidsmønster og valg av matvarer har blant annet stor betydning, avslutter Kaja i Melk.no.

Godefrokosttips:

  • Spis frokost daglig
  • Frokosten bør utgjøre 20-25 % av ditt daglige energiinntak
  • Spis frokost hjemme
  • Frokosten bør ha et høyt innhold av fiber. Fiber kan bidra til mer langvarig metthetsfølelse
  • Eksempler på fiberrike frokoster:
  • to skiver ekstra grovt brød med magert pålegg og grønnsaker
  • en porsjon havregrøt, kokt på skummet melk/ekstra lettmelk, rosiner og kanel
  • Nøkkelhullsmerket müsli med skummet/ ekstra lett melk eller yoghurt

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2214
Norsk mat.Supper.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.