Spis mer bygg


Oppdatertdato: 2008-06-30 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ove Kristian Jødal, Torunn Nordbø, Studio Dreyer Hensley


Tradisjonelt har byggkorn mest vært benyttet til dyrefôr og brygging av øl. Omtrent halvparten av kornet vi dyrker i Norge er bygg. Likevel er det bare 3-4000 tonn som brukes til mat. Til sammenlikning bruker vi årlig rundt 300 000 tonn hvete i kosten.

Nofima Mat (tidligere Matforsk) har forsket mye på bygg og ser mange positive helseeffekter med økt bruk av bygg i maten. Reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjonen og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer er blant de påviste helseeffektene til bygg. Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler derfor mer bruk av bygg i det norske kostholdet.

De store leverandørene av mel og råvarer til både profesjonelle bakere og hjemmebakere leverer byggmel til baking. Før du setter i gang med bakingen må du huske at rikt fiberinnhold krever høyt vannopptak, slik at deigen kan oppleves som mer klissete når du bruker byggmel enn du gjør ved annet mel. 40 prosent bygg er maksimalgrensen Nofima Mat anbefaler ved baking med byggmel. I tillegg til å bruke byggmel i brød kan bygg også brukes som alternativ til annen mat. Blant annet kan byggryn være erstatning for ris i mange retter, for eksempel i riskrem, risotto og paella.

Byggbrød med tranebær og hasselnøtter

2 stk brød

200 g byggryn
5 dl vann
1 l skummet kulturmelk
50 g gjær
2 ss sukker
1 ts salt
4 ss rapsolje eller soyaolje
600 g byggmel
800 g sammalt hvete, fin
700 - 800 g hvetemel
100 g tørkete tranebær
100 g hasselnøtter

Bløtlegg byggrynene i vannet natten over.
Kok opp grynene i bløtevannet og la dem småkoke i ca. 20 minutter. Ha i melken og la blandingen bli fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i deigbollen og rør den ut med litt av byggrynsblandingen. Bland i resten. Tilsett sukker, salt, olje og melet. Elt til deigen er smidig og fin. Ha evt i mer mel, men ikke lag deigen for fast. Elt inn tranebær og hasselnøtter til slutt.
Dekk deigbollen med plast og la den heve på et lunt sted i 30-40 minutter, eller til dobbelt størrelse.
Ha deigen på melet bakebord og del den i 3 emner. Form emnene til brød og legg dem i godt smurte 2 -liters former. Dekk brødene med plast og la dem etterheve i 20-30 minutter.
Snitt forsiktig 3 – 4 snitt på toppen av brødene og penslemed lunkent vann.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i 50-60 minutter. Avkjøl på rist.

Tortilla med bygg

2 porsjoner

¼ dl rapsolje
1 ts bakepulver
½ ts salt
75 g byggmel
115 g siktet hvetemel
1 dl vann

Bland ingrediensene sammen til en smidig deig. Deigen skal ikke være hard. Legg et kjøkkenhåndkle og plastpose over bollen. La deigen hvile på kjøkkenbenken i 20 minutter.

Del deigen opp i 12 like store biter. Form de 12 bitene til boller og klem dem litt flate. La de flate bollene hvile i 10 minutter på benken under et kjøkken håndkle med en plastpose over.

Kjevl «bollene» ut til rundinger som tykke pannekaker på størrelse med stekepannen din. Stek tortillaene i en tørr stekepanne på middels til sterk varme. Når du ser at tortillaene blåser seg opp (bobler), snur du dem og steker på den andre siden. (Prøv å kast dem opp i luften for å snu dem).

NB! Legg de ferdig stekte tortillaene oppå hverandre inni et kjøkkenhåndkle for å unngå at de blir tørre.

Byggrynssalat

2 porsjoner

100 g byggryn
6 dl vann
½ ts salt
1 ts gurkemeie
1 boks liten maiskorn
6 stk. cherrytomat
100 g paprika
8 stk. salatblad
200 g kokt skinke
100 g jarlsberg

Legg byggrynene i vann kvelden før. (De må ligge i bløt 8 til 10 timer). Kok byggrynene i det samme vannet som grynene har ligget natten over. Byggrynene skal kokes sammen med salt og gurkemeie i cirka en halv time til du kjenner at grynene er myke, men fremdeles har en litt hard kjerne midt i. Sil av overflødig vann og avkjøl byggrynene.
Lag dressingen ved å blande sammen ingrediensene, og sett den kaldt til den skal serveres.
Skyll grønnsakene og la dem renne godt av. La maisen renne av i en sil. Del tomatene i to. Kutt opp paprika, ost, skinke og salat i passende biter. Bland alt sammen med de avkjølte byggrynene.
Server salaten med dressing.

Byggmelslapper

4 porsjoner

2 stk. egg
1 ts bakepulver
60 g byggmel
220 g hvetemel
180 g sukker
4 dl kefir
litt smør eller olje til steking

Visp egg, kefir og sukker til en jevn blanding. Tilsett mel, bakepulver og natron og bland alt sammen til en klumpfri røre.

La røren svelle i ca 30 min.

Stek lappene i middels varm stekepanne. Bruk en spiseskje til å legge røren i. Stek til de er lysebrune på kanten, snu dem og stek på den andre siden. Hvis platen blir tørr under stekingen, ta i litt smør eller olje.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1353
Norsk mat.Hverdagsmat.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.