Spis mer fet fisk


Oppdatertdato: 2011-07-29 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Helsedirektoratet/ Synnøve Dreyer


Omega-3 fettsyrer er gunstig for helsen, bekrefter en ny kunnskapsoppsummering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). Mange barn og unge får i seg for lite av disse viktige fettsyrene.
De som spiser fet fisk eller tar tran regelmessig får i seg nok av de viktige omega-3 fettsyrene. Personer som ikke spiser fet fisk, eller som spiser lite fet fisk, bør ta et daglig tilskudd av tran eller andre omega-3 tilskudd.

To-tre ganger i uken

- Vårt primære råd er at de som spiser lite fet fisk, spiser mer av det. Vi anbefaler at folk spiser fisk til middag to til tre ganger i uken. Minst 200 gram av fisken bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild. Bruk gjerne fisk som pålegg, fordi fiskepålegg som makrell i tomat og sardiner er fet fisk, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Den nye kunnskapsoppsummeringen fra VKM viser at et høyt inntak av omega 3-fettsyrer har få negative effekter, og man kan derfor ikke sette noen øvre grense for når inntaket blir helseskadelig.

Gunstige helseeffekter

Rapporten konkluderer med at inntak av gitte mengder marine omega 3-fettsyrer (DHA og EPA) gir gunstige helseeffekter, særlig i forhold til hjerte-karsykdommer. Rapporten viser også at en del grupper i befolkningen har et inntak av omega 3-fettsyrer som er lavere enn anbefalt. Det gjelder særlig barn og unge.

- Vi jobber for at barn og unge skal spise mer fisk. Fiskesprell skal inspirere og motivere til økt sjømatkonsum i barnehager og skoler. Gjennom Fiskesprell får ansatte i barnehager og skoler tips og råd om hvordan sjømat lages og presenteres med ungdommelig vri. Appellerende materiell skal friste barna og ungdommen til både å kokkelere selv og ha lyst til å smake på resultatet, sier Klepp.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2204
Norsk mat.Lavkarbo.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.