Spis riktig vegetarkost


Oppdatertdato: 2010-03-14 Tema: Vegetar Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Dersom du planlegger å gå over til et vegetarisk kosthold, er viktig å velge matvarer som gjør at du får dekket behovet for alle næringsstoffer.
Helsedirektoratet får av og til spørsmål om vegetarkost og har laget et innføringshefte (vedlagt under) slik at de som ønsker å gå over til vegetarkost, skal få hjelp og kunnskap til å velge matvarer slik at de får et fullverdig kosthold.

Myndighetenes hovedanbefaling er et kosthold som inneholder matvarer og råstoffer både fra planter og dyr. Kostrådene legger vekt på å øke inntaket av grove kornvarer, grønnsaker, frukt, bær, magre meieriprodukter og fisk. Rådene oppmuntrer også til å redusere inntaket av matvarer som inneholder mye sukker, salt og fett, hovedsakelig mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter.

Protein og vitaminer

Basis i et sunt vegetarisk kosthold er sammalt mel, helkorn, belgvekster, poteter, grønnsaker og rotfrukter, frukt, planteoljer, frø og nøtter og eventuelt melk, ost og egg, avhengig av behov og filosofi (begrunnelse for valget).
Vegetarisk kost som inkluderer melk, ost og eventuelt egg er ganske lett å få ernæringsmessig tilfredsstillende, men vegankost (bare plantekost) krever ekstra kunnskap.
Det er ikke anbefalt å gå over til ren vegankost uten å ha god kunnskap eller ha nært samarbeid med fagfolk, for eksempel klinisk ernæringsfysiolog eller ernæringsfysiolog.

Praktiske råd

Spis grovt:
Spis grovt brød eller knekkebrød hver dag.
Kornblandinger bør inneholde ulike kornslag, inkludert havregryn.
Grøt er fint som basismat og variasjon. Bruk gjerne havregryn eller sammalt mel.

Spis grønt:
Mørkegrønne grønnsaker inneholder mest jern, så ha et grønt innslag i middagsmaten minst tre ganger i uken.
Avokado eller nøtter er et godt energitilskudd i salater eller som tilbehør.
Krydderurter kan bidra til å variere smaksopplevelsene.

Spis fargerikt:
Fargerike grønnsaker inneholder mest antioksidanter og kan bidra til å gjøre maten mer innbydende.
Ha gjerne frukt, bær eller grønnsaker som inneholder vitamin C i alle kornmåltider for å stimulere opptaket av jern.

Spis variert:
Gryteretter og ovnsretter er lette å variere med bønner, linser og erter. Tilbehør kan være ris, pasta eller brød.

Ta D-vitamintilskudd
Ta daglig tilskudd med vitamin D, gjerne tran.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1838
Norsk mat.Stekepanne.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.