Spiselig naturfag i sommerferien på Geitmyra matkultursenter!


Oppdatertdato: 2014-06-27 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaarina Borud Kilder: PRM Geitmyra matkultursenter


Geitmyra matkultursenter har Sommerskole-kurset ”Spiselig naturfag” fire uker i sommerferien.
- Elevene lærer om hvilken plass maten har i naturen og hva som skal til for å dyrke mat og ikke minst; de lager masse deilig mat hver dag, sier May Britt Stormoen, undervisningsansvarlig på Geitmyra.

Denne uken har 45 elever fra 5. og 6. klasse i Oslo en hel uke fylt av matlaging og naturfag på Geitmyra matkultursenter og i Geitmyra skolehager. I skolehagen har elevene besøkt bikuber, lært om bier og pollinering og fått innblikk i hvor viktig jobb insektene gjør for maten vår.

Elevene lærer hva maten vi spiser forteller om oss som nasjon og hvordan matkulturen har endret seg siden 1814. Grøt var en viktig del av kosten og elevene lærer om korndyrking og lager grøt av ulike kornsorter; havre, bygg, rug og hvete.

To runder med matlaging hver dag gir plass for mye læring. Resten av uken handler om norsk sjømat; blåskjell, laks, sei og makrell, samisk matkultur og ikke minst høner; både som mat og som kompostmedarbeidere. - Naturfag du kan smake på gir kunnskap som sitter, sier Stormoen.
Sommerskolen arrangeres i samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo kommune og gjennomføres i uke 26, 27, 32 og 33.

Kort om innholdet de ulike dagene:


Mandag:
Høsting av urter og tidlig-grønnsaker. Grønnsakssuppe, knekkebrød, pesto. Havregrøt. Vi setter yoghurt og legger rå laks i salt/sukker til speking (og røyking fredag).

Tirsdag:
Samisk matkultur. Utskjæring av reinsdyrsbog, bidos (reinsdyrsgryte), gahkko (tynt pannestekt brød), rørte tyttebær, rug-grøt med tørket reinkjøtt og kaffe. Koking av fiskekraft. Henging av yoghurten til kremost.

Onsdag:
Norsk sjømat. Fiskesuppe med blåskjell og elevene lager emulsjonen majones.

Torsdag:
Høner er utmerkede kompostmedarbeidere – og gir også egg og deilig kjøtt. Hønsekraft, hønsegryte og grov foccacia.

Fredag:
Elevene lager stor buffet; koker egg, lager ertepålegg, eplekompott, lager krydret kremost av den hengte yoghurten, røyker laks, griller makrell og lager sagosuppe.

Geitmyra matkultursenter for barns visjon er "Vi skal bidra til at så mange barn og unge som mulig blir glade i mat som gjør dem godt." Dette arbeidet gjør vi gjennom skoleundervisning, fritidskurs, barnehager, Åpen gård-arrangementer, nettportal med undervisningsopplegg og nasjonal spredning av informasjon om matkulturelle temaer. Vi underviser barn og unge om matopprinnelse, bærekraftig dyrking og forbruk, helse, smak og matlaging.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2932
Julekaker.Grønnsaker.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.