Spiser enda mer egg


Oppdatertdato: 2011-08-12 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Forbruket av egg fortsetter å øke, og er opp snaut fire prosent hittil i år. Og i august er det ventet et nytt, sesongmessig oppsving.
– Vi spiser mer egg enn noen gang. Fjorårets økning på rundt to prosent var stor i forhold til tidligere år. Nå har trenden forsterket seg ytterligere, sier Astrid Pladsen, leder for forretningsområdet egg i Nortura, morselskapet til Prior.
Nortura er den klart største leverandøren av egg i Norge, og har økt salget med 3,7 prosent hittil i år. Økningen tilsvarer 510 tonn egg.

– Dette kan jo endre seg i annet halvår, men så langt peker pilene oppover. Etterspørselen er så høy at det tidvis er krevene for eggprodusentene å levere nok, sier Pladsen.
Nå står vi foran en sesongmessig topp i eggforbruket her til lands.

Topp i august

– Vi har fire slike topper gjennom året: Jul, påske, mai og august. Den siste toppen kan ha sammenheng med at mange har vært lenge borte og skal fylle opp matlagrene igjen etter ferien.
Vanligvis kjøper vi rundt 20 prosent mer egg i august enn i en gjennomsnittsmåned.

– Her kan nok skolestart også ha en del å si. Hardkokt egg er populært pålegg i matpakka, så en pakke med 12 egg kan jo gå fort unna i en familie med to og tre barn i skolealder, sier Astrid Pladsen.
Egget mister ikke næringsverdi når det blir hardkokt, forsikrer eksperter.

– Det er like sunt i alle former. Næringsstoffene opptas helt og fullt i kroppen enten egget er bløtkokt, hardkokt, rått, stekt eller servert som omelett, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Matprat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

God holdbarhet

Samtidig har egg svært god holdbarhet sammenlignet med mange andre typer ferske matvarer.

– Egg er ett av de produktene der den stemplede datoen som står på pakken ikke er så avgjørende. De klarer seg godt i mange uker i kjøleskapet. Det er kanskje også en grunn til at folk laster opp med mye egg rett etter ferien, sier Åse Kringlebotn.
Nordmenn spiser cirka 180 egg i gjennomsnitt årlig. Spesialegg står for rundt 13 prosent av det totale forbruket.

–Solegg er den desidert største gruppen spesialegg, men mange velger også andre varianter som økologiske egg, brune egg og polaregg, sier Astrid Pladsen i Nortura.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2216
Norsk mat.Rask mat.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.