Spiser mest renskåret kjøtt i januar


Oppdatertdato: 2009-02-17 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson, Studio Dreyer-Hensley


Bedre helse står på nyttårsforsettlisten til svært mange nordmenn, og januar er dermed den måneden vi kjøper aller mest renskårede kjøttprodukter i butikken.
Tall fra kjøttbransjen viser at vi kjøper aller mest renskåret svin- og storfekjøtt i løpet av årets første måned. Deretter følger februar og mars, før salget avtar noe utover året. Informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Smeby Christensen, tror salgstoppen skyldes nordmenns ønske om å starte det nye året sunnest mulig.

- Mange har nyttårsforsett om å starte en sunnere livsstil, og renskåret kjøtt er noe som kan brukes i mange magre middagsretter. Det at man er aller flinkest til å tenke på helsen de første månedene av året, henger vel sammen med at motivasjonen ofte er størst i til å begynne med. Men kanskje dette blir året da vi klarer å beholde nyttårsforsettene, sier Christensen.

Proteiner og jern i stedet for fett

Ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for kjøtt, Vibeke Bugge, forteller at det er flere grunner til at det renskårede kjøttet er et sunt alternativ.

- I renskåret svin- og storfekjøtt er det maksimalt fem prosent fett. Kjøttet inneholder masse proteiner som gir en god og langvarig metthetsfølelse, slik at du ikke føler behov for å småspise. Spiser du renskåret storfekjøtt får du også i deg mye jern, som særlig er viktig for kvinner, forteller Bugge.

Spiser mer strimler

Også salget av strimlet kjøtt øker i januar, og ernæringsfysiologen tror dette vil øke ytterligere i tiden framover.

- Før var det mange som trodde at strimlet kjøtt var av dårligere kvalitet, men det stemmer ikke. Grunnen til at butikkene selger renskåret kjøtt i strimler er at det tar kortere tid å tilberede maten hjemme. Strimlet kjøtt er enkelt å bruke både i wok, supper, og ofte som et alternativ til kjøttdeig i for eksempel taco. I land som Danmark selges mye av svinekjøttet i strimler, og det er nok bare et spørsmål om tid før vi følger etter, sier Bugge.

Hun forteller at det også er lett å strimle kjøttet selv. - Kjøper du koteletter eller flatbiff i butikken, er det ikke noe problem å strimle dette selv. Bare husk å skjære kjøttet i tynne strimler og på tvers av muskelfibrene, da får du det optimale resultatet! Sammen med grønnsaker, gjerne frosne, har du da utgangspunktet for mange sunne, raske og gode middager, sier Bugge.

Noen oppskrifter.

Biffstrimler med pesto

Biff kan være så mangt og serveres på mange forskjellige måter. Her har vi strimlet biffkjøttet og laget en rett med pesto, soltørkede tomater og pasta. Rask og enkel mat!

2 porsjoner

300 g biffkjøtt i strimler
1 stk. Løk
2 ss olje til steking
½ stk. Grønn squash
4 stk. Soltørkede tomater
½ ts salt
¼ ts pepper
100 g pasta
1 glass pesto

1. Kok pastaen etter anvinsning på pakken.
2. Stek kjøtt og hakket løk i olje i ca. 2 minutter i varm panne.
3. Tilsett squash og soltørkede tomater i terninger og la det trekke på svak varme i ca. 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell over pestosausen.
4. Hell kjøttsausen over pastaen.

Pynt med revet parmesanost og oliven.

Strimlet svinekjøtt med fennikel

Fennikel har fra tidlig av vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante. Den har sterk lukt og aromatisk smak som kan minne om lakris eller anis. Fruktkjøttet er sprøtt og saftig. Fennikel passer godt sammen med strimlet svinekjøtt.

2 porsjoner

400 g ytrefilet av svin
2 ss margarin /olje til steking
¾ stk. Purre eller ca. 2 sjalottløk
2 stk. Fennikel
1 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
1 dl crème fraîche
½ ts malt muskat

1. Brun margarin/olje og tilsett strimlet svinekjøtt. Stek raskt slik at kjøttet blir gyllent.
2. Tilsett finhakket purre og finstrimlet fennikel og la det frese i pannen et par minutter.
3. Tilsett grønnsaksbuljong og créme fraiche og smak til med muskat. La gryten trekke ved kokepunktet et par minutter.

Ønsker du å sette litt ekstra smak på retten kan du tilsette en liten skvett tørr sherry, eller hvitvin.

Serveres med basmatiris.

Avokadosalat med strimlet svinekjøtt

Mettende salat med mye godt i! Denne kan du trygt servere til middag.

2 porsjoner

300 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss olje til steking
½ ts salt
¼ ts pepper
½ stk. hode issalat
½ pk. ruccula
1 stk. rødløk i tynne skiver
1 stk. avocado i tynne båter
1 ts sitronsaft
½ dl pinjekjerner

1. Fres kjøttet et par minutter på sterk varme i litt olje. Stek det i to omganger. Dryss over salt og pepper.
2. Skyll salatene og skjær issalaten i strimler. Ruccula kan brukes som den er eller i biter. Legg salaten i en bolle sammen med løken. Avokado skjæres i båter og dynkes med litt sitronsaft slik at den holder fargen.
3. Pinjekjernene blir ekstra gode hvis de ristes i tørr stekepanne til de får en gyllen farge. Dryss pinjekjernene over salaten.

PSST:
Bruk gjerne ferdigdressing. Du kan også bruke de halvferdige dressingblandingene som skal blandes ut i olje og/eller vann.

Svinekjøtt – enten det er kokt skinke, spekeskinke eller stekte strimler og bacon – passer til både fruktige, spicy og hotte smaker, og er derfor knallgodt i salater.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1504
Julekaker.Produkttester.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.