Spiser oftere middag hjemme


Oppdatertdato: 2012-07-09 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nortura


Oslo (NW): Stadig flere nordmenn spiser varm middag hjemme hver dag, viser en ny undersøkelse. 64 prosent av befolkningen spiser middag hjemme daglig, ifølge undersøkelsen Norske Spisefakta 2012.
– Dette er tre prosent opp fra tilsvarende måling for to år siden. Andelen har økt jevnt siden 2005, da den var nede på 58 prosent, sier seniorkonsulent John Spilling i Ipsos MMI, som står bak undersøkelsen.
Det er store forskjeller landsdelene imellom. I Midt-Norge spiser tre av fire middag hjemme hver dag. Blant Oslo-folk er det bare snaut 50 prosent som har samme vane.
De fleste spiser også middagen senere enn før. Andelen som tar middag før klokka 17 har sunket med tre prosent siden forrige måling, og ligger nå på 57 prosent.

– For ti år siden var andelen 67 prosent, så dette er en klar, langsiktig trend. Andelen som spiser middag mellom klokka 17 og 19 har økt fra 28 til 37 prosent i denne perioden, sier John Spilling.
Også her er de regionale forskjellene store. Åtte av ti nordlendinger spiser fortsatt middag før klokken fem. Bare hver fjerde Oslo-borger gjør det samme.

Mange retter

Nordmenn flest har et betydelig middagsrepertoar, ifølge Norske Spisefakta. De fleste spiser mellom 10 og 13 ulike retter i løpet av to uker.

– Det er flott at folk lager oftere middag, og at de varierer med middagsmaten, sier Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i Nortura.
Hun tror variasjonen i antall retter også viser at folk er flinke til å lage nye retter av restene fra i går.

– Ingen ting er i så fall bedre enn at vi unngår å kaste mat, og at den gode, gamle nøysomheten er tilbake. Selv bruker jeg rester av grillmat til den herligste lapskaus.
Kyllingfilet og kjøttdeig er blant bestselgerne i butikkhylla når nordmenn handler middagsmat.

– Dette er gode eksempler på varer det kan lages mange slags retter av. Det er flott at folk har oppdaget dette og prøver nye ting, sier Flø Skagen.
Om sommeren er også pølser en gjenganger på menyen hos svært mange.

– Pølsene kan være basis for et utall deilige middagsretter. Dessuten er det jo et stort utvalg å velge blant. Gilde og Prior har nå nærmere 30 ulike pølsetyper i sortimentet.

Vil ha ukemeny

Også Trine Sandberg, Norges kanskje fremste matblogger og hedret med bransjeprisen Årets Matgleder i 2011, har inntrykk av at nordmenn blir stadig mer kreative som middagskokker.

– Interessen og nysgjerrigheten har økt, det merker jeg på alle spørsmålene og kommentarene på Trinesmatblogg.no, sier hun.
Bloggen har nå 7000-8000 besøkende daglig. Antall sideoppslag per måned har passert en million.

– Hver søndag legger jeg ut en hel ukemeny, og dette er blitt spesielt populært stoff. Det er tydelig at mange ønsker å planlegge og sørge for god variasjon, sier Trine Sandberg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2479
Grillmat.Rask mat.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.