Spiser stadig mer løk


Oppdatertdato: 2012-11-18 Tema: Løk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Colourbox, sxc.hu


(NW): Forbruket av løk øker kraftig her i landet, ifølge bransjetall. Bra for både helsa og smakssansene, mener eksperter. – Nå spiser vi nordmenn omlag 27 000 tonn løk årlig, eller rundt 5,5 kilo hver. De siste ti årene har forbruket økt med mer enn 10 000 tonn, sier Pernille Rød Larsen, utviklingssjef i Gartnerhallen.
Hun mener utviklingen bidrar til at folk flest oppnår bedre resultater på kjøkkenet enn før.

– Veldig mye av maten vi lager smaker bedre med løk. Stadig flere oppdager dette, men det er fortsatt et stort potensial for å bruke mer løk i norske husholdninger.
Gartnerhallen, Bama og Bioforsk er nå i sluttspurten med et stort prosjekt for å øke kunnskapen om løk, heve kvaliteten og utvide mangfoldet.

– Prosjektet har også som mål å bidra til å øke forbruket av løk. Det ville være bra for helsa, sier grønnsakforsker Ingunn M. Vågen i Bioforsk, som er en av deltakerne i løkprosjektet.

Helsegevinster

Det kommer stadig nye rapporter om løkens helsegevinster.

– Polske studier har for eksempel pekt på at mengden helseskadelige stoffer som dannes ved steking av kjøtt reduseres betydelig hvis man steker kjøttet sammen med løk eller hvitløk. Gitt at dette stemmer, har løken en dobbel helseeffekt ved at den er sunn i seg selv og gjør annen mat mindre usunn.
Løk er rik på antioksidanter, svovelforbindelser og sunne karbohydrater. Sammensetningen har vist seg gunstig både for hjertet og kolesterolnivået i blodet, og kan bidra til å forebygge sykdom, ifølge matforskere.

– Kundene er nok opptatt av både smak og helse når de nå kjøper mer løk enn noen gang, sier Espen Gultvedt, produktsjef i Bama.

Mest norsk

Gul kepaløk er fortsatt den mest etterspurte. Hittil i år har Bamas salg av denne løktypen økt med ti prosent. Salget av rød løk har økt med åtte prosent, mens sjalottløk er opp hele 15 prosent.
De aller fleste løktypene dyrkes her i landet. To tredjedeler av løken vi spiser er norskprodusert.

– En svært positiv side ved utviklingen er at vi har fått god kontroll når det gjelder kvaliteten også på norsk løk. Den kunne tidligere være noe ujevn, men er nå stabilt høy.
50 av de norske løkprodusentene er involvert i det pågående løkprosjektet, som etter planen skal avsluttes før årsskiftet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2560
Grillmat.Hverdagsmat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.