
Nytt sykehus har gitt oss enestående matmuligheter. Innen 2020 skal 30 prosent av alt vi serverer være økologisk, sier kjøkkensjef ved St. Olavs Hospital, Gunnar Kvamme.
Dette er dobbelt så mye som dagens økotilbud på sykehuset, og også en fordobling av det nasjonale målet på femten prosent produksjon og forbruk av økologisk mat innen 2020.
Men kjøkkensjef Kvammes "økodobling" hadde neppe vært mulig uten et topp moderne sentralkjøkken (I Hjerte-lunge-senteret) og sju senterkjøkken i tilknytning til kafeer i innbydende lokaler. Disse kafeene er åpne for alle - pasienter, ansatte, studenter og besøkende.
I tillegg har St. Olavs Hospital en klar ernæringsstrategi forankret i toppledelsen, og kjøkkkenet gjør sitt beste for å leve opp til sin ambisiøse visjon: "Vi skal bidra til at maten blir dagens høydepunkt for pasientene."
- For å lykkes med dette må vi hele tida tenke nytt, oppfinnsomt og miljøvennlig - og satse maksimalt på god mat, nok mat og mat til rett tid, sier Kvamme.
Han nekter å være "den billigste sykehuskjøkkensjefen", men hevder samtidig at økologisk mat i gjennomsnitt ikke er dyrere enn den ikke-økologiske. Det samlede matbudsjettet til St. Oavs Hospital skiller seg da heller ikke ut sammenliknet med andre sykehus.
- Vi ligger omtrent midt på treet, sier Kvamme.
Som storforbruker av råvarer (170 tonn uskrelt potet i året!) mener kjøkkensjefen at St. Olavs Hospital også har ansvar for å oppmuntre til enda bedre lokal matvareproduksjon. Ikke minst gjelder det å styrke den økologiske produksjonen på kvalitet, pris og leveringsdyktighet, poengterer Kvamme, som i løpet av året for første gang tilbyr en heløkologisk salatbar.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2651