Stadig flere røde appelsiner


Oppdatertdato: 2008-02-21 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): De orange har fortsatt et godt forsprang, men Bama har på kort tid nesten tredoblet omsetningen av røde appelsiner. Det blodige navnet fra fortiden er i ferd med å bli glemt.

Bama er landets største grossist innen frukt og grønnsaker og solgte for få år siden rundt 250 tonn røde appelsiner i året. I fjor økte imidlertid salget til 663 tonn, og årets sesong ser enda bedre ut.

– Pilene peker rett oppover for de røde appelsinene. Kvaliteten på årets avling er spesielt god, og i løpet av de første ukene av 2008 har vi økt salget ytterligere 18 prosent i forhold til i fjor, sier Hanne Linnert i Bama.

De orange appelsinene kommer likevel til å være storebror en god stund til. Bare i løpet av påsken spiser nordmenn godt over 5000 tonn av de tradisjonelle appelsinene.

Mens de orange er tilgjengelig stort sett hele året, har de røde appelsinene fra Sicilia en kortere sesong. De dukker opp i fruktdiskene i disse dager, og blir å få tak i ut april.

Navnebytte

For to år siden tok Bama tak i de gamle blodappelsinene og døpte dem om til røde appelsiner. Det var trolig et smart trekk. Det har vært mye enklere å få nordmenn til å spise denne sorten etter det.
– Det gamle navnet ga helt feilaktige assosiasjoner. Navnet blodappelsiner er noe folk har funnet på fra gammelt av. Fargen kommer av røde pigmenter i appelsinen. Jo sterkere farge, dess mer antioksidanter, sier Linnert.

Men det er ikke bare navnetbyttet som har fått flere nordmenn til å begynne å skrelle røde appelsiner igjen.

– Butikkene er blitt mye flinkere til å eksponere frukt og grønnsaker for kundene sine. Dette gjelder også for de røde appelsinene. Synligheten er blitt mye bedre enn den var. Og det er blitt vanligere å bli tilbudt smaksprøver i butikken, noe som faller heldig ut for denne smakfulle sorten, sier Linnert.

Søtere med årene

For et par tiår siden hadde de røde appelsinene ord på seg for å være sure. Såpass at en vanlig måte å konsumere dem på, var å putte en sukkerbit inni og suge ut saften sammen med sukkeret.
I dag er litt andre typer appelsintrær dyrket fram, som gir frukt med søtere smak.

– Kombinasjonen av den spesielle aromaen og det røde fruktkjøttet gjør at disse appelsinene egner seg spesielt godt som ferskpresset juice. Men de kan også fint spises som de er, sier Linnert.
Den fargesterke appelsintypen egner seg også godt til sorbet eller i salater.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1274Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.