
Nesten halvparten av landets voksne befolkning har spist sushi i løpet av det siste året. Flere prøver seg også som sushikokker
hjemme, og overraskende mange mener det var lettere enn de trodde.
En ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Norges sjømatråd viser at sushi ikke er et kortvarig kulinarisk innslag på norske
spisebord. 1 av 4 spiser sushi en eller flere ganger i måneden og 30 prosent av disse har lagd sushi selv.
– Norske sjømatråvarer blir stadig mer tilgjengelig i butikkene. Sushi er enkel å lage og er like sosial mat som taco og pizza, sier
markedsrådgiver Ragnhild E. Heen i Norges sjømatråd.
Urbane vaner adopteres
7 av 10 Osloborgere har spist sushi det siste året, men sushi har også økende popularitet utenfor de store byene. Det er flere yngre
enn eldre som spiser sushi.
–Av de under 40 år har 56 prosent spist sushi det siste året, mens blant de over 50 år er det 35 prosent som har smakt sushi. Unge
mennesker opplever sushi som godt og sunt, og vi ser at sushitrenden brer om seg, sier Heen.
Enklere enn du tror
Hun gleder seg over at sushi har fått et solid fotfeste blant nordmenn. Det er likevel fortsatt mest vanlig å bestille sushi som
take-away eller kjøpe ferdig i butikken fremfor å lage selv hjemme.
– Det å lage sushi selv er ikke så vanskelig. Over 70 prosent av de som har prøvd å lage sushi selv sier at det var ganske lett. I
Norge har vi unik tilgang til den aller beste sjømaten. Gode råvarer er som kjent avgjørende for resultatet, sier hun.
Heen anbefaler å ta en titt på
Godfisk sine sushi sider for å få tips og inspirasjon til å
lage sushi selv.
Her er et forslag til maki sushi med laks, kveite og reker.
Ingredienser til fire porsjoner
150 g laksefilet uten skinn og bein
150 g kveitefilet uten skinn og bein
150 g reker uten skall
8 dl sushiris
1 1/2 ss sukker
1 ts salt
1/2 dl riseddik
1/2 stk agurk
1 stk mango
1 stk avokado
6 stk noritang
bambusmatte
Tilbehør
lys soyasaus
wasabi
syltet ingefær
Fremgangsmåte
• Kok sushiris som anvist på pakken eller følg fremgangsmåten som beskrevet her.
• Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.
• La risen ligge 20 minutter i kaldt vann.
• Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk, kok opp og la det koke godt i ca. 3-4 minutter.
• Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn. La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca. 15
minutter.
• La risen avkjøles i et fat med høye kanter.
• Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst. Sushiedikken skal etter japansk tradisjon være lett syrlig. Vil du ha
den søtere så kan du justerer dette etter egen smak
• Hell litt av sushieddiken over risen og vend forsiktig inn. Risen skal være klebrig og ikke bløt. Det er derfor viktig at du
justerer mengden og ikke har i alt på en gang.
• Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at den beholder fuktigheten.
• Skjær fisk og grønnsaker i strimler på ca. 1 cm.
• Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på
noritangen.
• Legg en strimle med laks, kveite eller reker og en strimle med grønnsaker ved siden av hverandre på risen. Varier fisk og
grønnsaker etter ønske.
• Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.
• Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen.
• Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten.
• Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter.
Server makibitene med soyasaus, wasabi og ingefær.
Her er en tidligere sushi guide jeg satt sammen.
Notis om Take away i Kristiansand
Vi benytter oss med jevne mellomrom av take away for sushi. Disse finnes jo over hele landet, men her i Kristiansand har vi funnet
ut at den beste er HT Sushi i Kirkegata i sentrum. her har vi flere ganger kjøpt sushi og alltid vært fornøyd.
Det er såpass stor omsetning her at fisken virker frisk, i motsetning til andre steder hvor fisk ikke alltid er den beste om den
står litt. Og så er det jo sjarmerende med litt gebrokkent norsk av de ansatte, som er veldig hyggelige og serviceinnstilte.
Og i tillegg er ikke prisene så avskrekkende.
Om vi lager sushi hjemme igjen så kommer jeg tilbake med reportasje, men i mellomtiden kan dere sjekke disse linkene etter artikler
og oppskrifter på sushi på mine nettsider:
Sushi artikler
Sushi
oppskrifter
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2513