Startskudd for kalkunfesten


Oppdatertdato: 2006-11-22 Tema: Kalkun Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mari Svenningsen


Oslo (NW): Kalkun er blitt helårsmat, men med Thanksgiving innledes den store kalkunmåneden i Norge. Fra nå og fram til nyttår spiser vi over en halvt kilo kalkun hver.

Amerikanerne feirer Thanksgiving – takksigelsesdagen – den fjerde torsdagen i november. Da skal familie og venner samles med raushet over et godt måltid kalkun. Det har de gjort i 400 år for å minnes hvordan indianere hjalp pilegrimer i deres nye hjemland.
– Halloween-feiringen i oktober er blitt adoptert av oss nordmenn. Thanksgiving er en amerikansk tradisjon vi minst like gjerne kan omfavne, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Hun mener slutten av november er en ideell tid for å samle de man er glad i til et felles måltid, og det behøver ikke å være komplisert.
– Nå kan man få filet av kalkun. Det er svært lett å lage. Kjøttet er også det magreste som finnes, så det skulle passe godt før alle utskeielsene fram mot jul, mener Kringlebotn.

Mildt og magert

Kalkunen går sin seiersgang over hele verden. Her i Norge var det først rundt 1980 vi begynte å få smaken på kalkun.
– Da var det kun helstekte kalkuner som festmat som gjaldt, men kjøttet er svært anvendelig og passer minst like godt som stek og biff. Da er det også enklere å unngå at kjøttet blir tørt.

På 1980-tallet fikk kalkunen etter hvert fast plass på norske middagsbord, men ikke så ofte. Nå er situasjonen en annen. Kalkun finnes i mange varianter, både hel og oppstykket, fersk og frossen. Og den er tilgjengelig i butikken hele året, ikke bare rett før jul.
Vi spiser ti ganger så mye kalkun nå som i 1980, og de siste fem årene har salget økt med over 40 prosent.

– Kjøttet er mildt i smaken, og da liker også barna det. Det er også ideelt for marinering, og nå finnes det veldig mange spennende oppskrifter med kalkun.

Saftige norske kalkuner

– Hvis det er en dag i året alle amerikanere feirer, så er det Thanksgiving, sier Signee Thoresen i American Womens Club of Oslo.
Hun sier mange amerikanere bosatt i Norge feirer dagen med et kalkunmåltid.

– Norske kalkuner er veldig gode. De er store og saftige, og selv steker jeg gjerne en kalkun på 12 kilo. Kalkunene er blitt mye bedre de siste årene, synes jeg, sier hun.
I år samles medlemmene i klubben til innsamlingslunsj med kalkun, der pengene går til bekjempelse av malaria i Afrika.
I fjor samlet klubben og søsterorganisasjoner tilsluttet Federation of Womens Clubs Overseas, inn 100 millioner dollar.

THANKSGIVING-KALKUN MED LØK OG SELLERISTUFFING

Amerikanske Betzy Bruns har ansvar for matlagingen under Thanksgiving-lunsjen for American Womens Club of Oslo, og hun gir gjerne ut sine beste oppskrifter.

8-10 personer

1 kalkun, ca 5-6 kg (beregn en halvt kilo per person)
smør til pensling
salt og kvernet pepper
Løk og selleristuffing
2 løk, grovhakket
4 stilker selleri, grovhakket
300 g sjampinjong
250 g smør
1 liten bunt bladpersille, hakket
4 ss hakket, fersk basilikum eller 2 ss tørket
4 ss hakket, fersk salvie eller 2 ss tørket
2 ss paprika
1 ts revet muskat
1 loff i terninger (daggammelt brød)
salt og kvernet pepper

Kalkun

Stell kalkunen som anvist på pakken. Ta ut innmatsposen og kok kraft til bruk i sausen. Brun innmaten i smør og hell på kaldt vann slik at det dekker. La det trekke 1-2 timer. Eller du kan steke og hakke det opp og blande det i stuffingen.

La fuglen ligge minst en time i romtemperatur før den settes i stekeovnen. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Skyll og tørk hulrommet før du fyller kalkunen med stuffingen. Pensle den med smør og krydre med salt og pepper.

Stuffing

Fres grønnsaker, sopp og brødterninger i smør til det er mykt. Stek i flere omganger. Ha blandingen over i en bolle og tilsett krydder. Smak til med salt og pepper. Tilsett litt kraft eller buljong hvis stuffingen er for tørr. Den skal være litt fuktig, men ikke klissete. Fyll kalkunen og bind sammen beina med en bomullstråd. Får du stuffing til overs, kan du steke den i en ildfast form ved siden av.

Stek kalkunen i 20 minutter ved 220 grader. Skru temperaturen ned til 160 grader og hell ca 2 dl buljong i langpannen (etterfyll om nødvendig). Beregn steketiden til en halv time per kg pluss en halv time ekstra når kalkunen er fylt. Øs flere ganger over kalkunen i løpet av steketiden med kraften som danner seg i langpannen. Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det ut klar kraft er kalkunen ferdig. La kalkunen ’’hvile’’ 15-20 minutter før den skjæres opp.

Pynt fatet med bladpersille, fiken, sharonfrukt, små paprika og papaya. Server kalkunen med søtpoteter, potetmos, kokte gulrøtter, tranebærsaus og fløtesaus.

Søtpoteter

3 store søtpoteter
200 g smør
1 ¼ dl brunt sukker
½-1 dl vann

Skrell og skjær søtpotetene i skiver. Kok opp smør, sukker og vann til en lake. Ha i søtpotetene og vend dem i laken. Kok dem møre 15-20 minutter.

Hjemmelaget potetmos

12-15 poteter
100 g smør
1-2 dl fløte
salt og kvernet pepper
Skrell og del potetene i to. Ha dem i en stor kjele, tilsett vann og kok dem møre. Sil fra vannet (gjem litt til sausen) og damp dem godt. Mos potetene og tilsett smør og fløte. Smak til med salt og pepper. Tilsett om nødvendig mer fløte om mosen blir for tykk.

Tranebærsaus

¾ dl vann
200 g sukker
1 pose tranebær, ca 340g
skall av 1 appelsin

Kok opp vann og sukker og tilsett bærene. La det småkoke 5-10 minutter eller til bærene begynner å sprekke. Tilsett revet appelsinskall og sett tilside. Dette kan gjerne lages dagen før.

Fløtesaus

1 ½ l kraft (kraft/hønsebuljong og stekesjyen målt opp til riktig mengde)
1 1/2dl hvetemel
2 dl fløte
evt. litt soyasaus
salt og kvernet pepper
noen få dråper sukkerlikør

Smakstilsetning
2 ss portvinsgelé, evt ripsgelé eller 2 ts dijonsennep

Kok opp kraft og tilsett hvetemel ristet ut i ca 2 dl vann. La sausen småkoke uten lokk ca 5 minutter. Ha i fløte og smak til med soyasaus, salt og pepper. Juster til lysebrun farge med sukkerkulør. Tilsett eventuelt portvinsgelé eller sennep.

Gresskarpai

300g hvetemel
150g kaldt smør
½ ts salt
ca 1 dl vann

Fyll

5 dl gresskarpuré
3 dl fløte
½ dl brunt sukker
1 ½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kanel
½ ts malt ingefær
¼ ts revet muskat
1 knivspiss med malt nellik

Pynt 3 dl pisket kremfløte
ferske fiken

Ha mel, smør og salt i en matprosessor. Tilsett vann mens maskinen går og kjør til alt har samlet seg til en stor klump. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet ca en halv time. Da blir den lettere å kjevle ut. Smør en stor paiform og trykk paideigen ned i formen. Sett formen kaldt mens du forbereder fyllet.

Skjær gresskaret i terninger og legg det i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok gresskaret til det er mørt. Hell av vannet og damp bitene godt. Mos dem så for hånd eller i en matprosessor.

Bland alle ingrediensene til fyllet og rør blandingen glatt. Hell gresskarblandingen i formen og stek paien i 15 minutter ved 220 grader. Skru ned temperaturen til 170 grader og stek videre i ca 45 minutter. For å se om paien er ferdig kan du stikke en kniv ned i fyllet. Sitter det ikke noe igjen på kniven, er paien ferdig. La den stå og hvile litt. Pynt med litt pisket krem og fiken og server resten av kremen ved siden av.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:974
Norsk mat.Stekepanne.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.