Steketips for nybegynnere


Oppdatertdato: 2023-01-20 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Steking av mat har blitt gjort siden mennesket begynte å varmebehandle mat. I våre dager forbinder vi steking med bruk av stekepanne, men det er det samme som skjer med maten ved grilling på bål. Kokt mat er nok sunnere enn stekt mat, men det går an å steke maten uten å bruke for mye fett.

Ved steking så utsetter vi overflaten av maten for sterk varme slik at den lukker alle porer, og så lar vi maten ettersteke slik at varmen gjennomstrømmer maten. Noe mat trenger bare stekeskorpe, mens annen mat trenger gjennomstekning. Og husk at hvis maten ligger i panne lenge etter at den er ferdig stekt, blir den ofte tørr. Og det er lurt å salte til slutt, da salt trekker ut fuktighet av maten.

Ved bruk av stekepanne har jeg gått til innkjøp av en med ett belegg slik at man ikke trenger å bruke fett ved steking. Dette kan være bra slik at ikke maten trekker til seg så mye fett, og ved steking av fisk er det ypperlig, og i tillegg henger ikke maten fast i pannen.

Ved steking må maten være ren og tørr. Og ikke frossen! Sett stekepanne på platen og skru på full styrke. ha i fett/smør/olje etter valg. Når det ryker av olje skal du legge det du skal steke i pannen. ved bruk av smør skal det bruse opp og så stoppe igjen før du legger i maten. Pass på sprut av fett, det er varmt. Fordel maten i panne og stek ikke for mye av gangen, da blir pannen avkjølt og du får ikke den fine stekeskorpen. Etter en 2-4 minutter har du fått skorpe på den ene siden og du kan snu maten. Stek det samme på andre siden før varmen skrus ned. Nå skal noe mat etterstekes på svak varme, i stekeovn, kokes eller noe brukes med en gang, se den enkelte oppskrift.
For mer detaljer om enkelte matvarer se andre artikler og oppskrifter.
Men under her er 5 klassiske stekte oppskrifter.

Annonse



Tores Karbonader


Prøv også Tores Karbonader.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.09.2015
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg karbonadedeig
2,5 dl fløte
4 ts salg
1/2 ts pepper
2 ts potetmel


Enkelt og greit. Her gjør fløten utslaget på smaken.


Fremgangsmåte

Elt fløte, salt, pepper og potetmel i karbonadedeigen. Stek karbonadene godt på begge sider. Bruk gaffel til å rille karbonadene før steking. Server med makaronistuing, tyttebær og mandelpoteter.
Garantert verdens beste karbonader!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 166,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Finnbiff 3


Prøv også Finnbiff 3.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.07.2010
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g reinsdyrskav
150 g bacon
250 g frisk sjampinjong
2 ss smør til steking
2 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skive ekte geitost
5 stk knuste einebær
½ ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper


Reinskav, eller Finnbiff - kan gå rett fra fryseren til panna. Finnbiff er et ekte naturprodukt med lange tradisjoner og er enkel å lage. Har du et beger rømme og litt krydder så kan du lage et festmåltid på rekordtid! Server gjerne kokte poteter til, men hjemmelaget potetmos gjør retten ekstra god.


Fremgangsmåte

1. Brun finnbiff, bacon og sopp raskt på sterk varme.
2. Legg det over i gryten. Tilsett vann og la det koke opp, og så trekke i 10 minutter.
3. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian og la det trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med potetmos, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 172,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Butter Chicken


Prøv også Butter Chicken.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.10.2013
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Etegilde
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

4 kyllingbryst-fileter i store biter
1 1/2 ts. knust ingefær
4 ts. knust hvitløk
salt
1 ts. chili-pulver (NB! Dette er australsk chilipulver, som er ca. 3 ganger sterkere enn norsk)
2 ts. garam masala
200 g. naturell youghurt
2 ss. frisk sitronjuice
evt. noen dråper rød matfarge

Saus:
2 bokser hermetiske tomater
4 hvitløksbåter
10 g. frisk ingefær
1 ts. garam
4 ts. sukker
200 g. kremfløte
150 g. smør
1/2 plante frisk


Denne smaker utrolig godt. Og det er heller ikke så mye arbeid. Husk å bruk skikkelig smør, fløte og yoghurt.


Fremgangsmåte

Oppskriften stammer fra 'Turban Indian Restaurant' i Melville, Australia.

Plasser kyllingbiter i en bolle og tilsett salt, ingefær, hvitløk, chilipulver og sitronjuice. Bland godt.
Tilsett yoghurt, garam masala og evt. rød frage. Mariner i minst 20 minutter.

Stek kyllingen på grill eller i panne. Ikke press på stykkene ellers vil saften forsvinne.

Saus:
Hakk ingefær og hvitløk og ha det oppi sammen med tomatene. Plasser purèen i en gryte og tilsett smør. Kok purèeen til den blir tykk som saus. Ha i fløte, sukker, garam masala, fenugreek-blader og salt og kok i ett minutt etter at det har begynt å koke. Ha i kyllingen og ha over masse hakket koriander. Server med safranris og nanbrød..

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 140,57 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,4 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,75.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Seibiff med løk.

Seibiff med løk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.12.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

800 g seifilet
2 store løk
2 dl vann
hvit pepper
salt


Seibiff er vanlig hverdagsmat, og er godt for både hjertet og vekten. Den er ofte rimelig og lett tilgjengelig, og så smaker den så godt
Er en av mine favorittfisker.


Fremgangsmåte

Fiskefiletene skjæres i 4-5 cm brede skiver. Dyppes først i lettpisket egg før de rulles i brødsmuler. Ha på hvit pepper og salt. Brunes på svak varme i teflonpanne. Løken skrelles og deles i to. Skjæres så i tynne skiver.

Løken stekes til den har begynt å få litt farve. Tilsett vann og kok den mør. Hell løken over den stekte fisken, eller server den ved siden av. Serveres med kokte poteter og råkostsalat, gjerne med litt tomat som vi hadde.
Vi har løken + litt stekt sopp som tilbehør ved siden av.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 75,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,99 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,26 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,07.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Biff stroganoff 4.

Biff stroganoff 4


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 13.01.2017
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 løk
100 gram champignon
250 gram oksekjøtt (evt. bankekjøtt) renskårent
1 ts. olje
½ ts. paprika
2 ss. tomatpuré
4 ss. syrnet fløte 9%
salt og pepper


Gryterett som er rask å lage. Vår versjon er med rester fra fryseren, dvs diverse rester av julepølse, medisterkaker i tillegg til kjøttet. Vi brukte og en kvart gul og grønn paprika oppi. + litt rød
Om en vil så kan man jo bruke hermetiske sjampinjonger.
Som fløte brukte vi kremfløte som var blitt sur + litt creme fraiche.


Fremgangsmåte

Skjær løken i terninger og champignonene i skiver.
Skjær kjøttet i ca. 1 cm tykke strimler.
Svisj løk og champignon i oljen, til væsken fra champignonene er kokt vekk.
Ta det opp og brun så kjøttet.
Bland kjøttet med grønnnsakene og smak til med salt, pepper og paprika.
Tilsett tomatpuré og syrnet fløte og la det koke opp.
Serveres med ris og evt. kokte grønnsaker eller en salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 124,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,35 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,13.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:198
Sommermat.Kjøttdeig.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.