Steketips for nybegynnere


Oppdatertdato: 2020-08-20 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Steking av mat har blitt gjort siden mennesket begynte å varmebehandle mat. I våre dager forbinder vi steking med bruk av stekepanne, men det er det samme som skjer med maten ved grilling på bål. Kokt mat er nok sunnere enn stekt mat, men det går an å steke maten uten å bruke for mye fett.

Ved steking så utsetter vi overflaten av maten for sterk varme slik at den lukker alle porer, og så lar vi maten ettersteke slik at varmen gjennomstrømmer maten. Noe mat trenger bare stekeskorpe, mens annen mat trenger gjennomstekning. Og husk at hvis maten ligger i panne lenge etter at den er ferdig stekt, blir den ofte tørr. Og det er lurt å salte til slutt, da salt trekker ut fuktighet av maten.

Ved bruk av stekepanne har jeg gått til innkjøp av en med ett belegg slik at man ikke trenger å bruke fett ved steking. Dette kan være bra slik at ikke maten trekker til seg så mye fett, og ved steking av fisk er det ypperlig, og i tillegg henger ikke maten fast i pannen.

Ved steking må maten være ren og tørr. Og ikke frossen! Sett stekepanne på platen og skru på full styrke. ha i fett/smør/olje etter valg. Når det ryker av olje skal du legge det du skal steke i pannen. ved bruk av smør skal det bruse opp og så stoppe igjen før du legger i maten. Pass på sprut av fett, det er varmt. Fordel maten i panne og stek ikke for mye av gangen, da blir pannen avkjølt og du får ikke den fine stekeskorpen. Etter en 2-4 minutter har du fått skorpe på den ene siden og du kan snu maten. Stek det samme på andre siden før varmen skrus ned. Nå skal noe mat etterstekes på svak varme, i stekeovn, kokes eller noe brukes med en gang, se den enkelte oppskrift.
For mer detaljer om enkelte matvarer se andre artikler og oppskrifter.

Her er noen andre aktuelle artiklerLegg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:198


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.