Sterke tenner


Oppdatertdato: 2007-05-12 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Småspising og hyppig inntak av drikke tærer på tennene våre. Drikker du bare vann er det ikke noe problem. Melk inneholder mye av mineralene kalsium og fosfat som bevarer tannemaljen.

Hvilke skader kan vi få på tennene og hva skyldes dette?

De vanligste årsakene til skade på tennene er karies og syreskader. Hull i tennene oppstår når bakterier i munnhulen danner syre som løser opp tannemaljen. Dersom denne skaden ikke blir reparert kan det utvikles hull. Syreskader skyldes at pH i munnen blir så lav at emaljen løses opp og dette kan enten forårsakes av sure næringsmidler eller av syrer som dannes av bakteriene i munnen vår. Bakteriene i munnen er glad i sukker, og nedbrytingsproduktet av sukre kan nettopp være syrer.

Lettbrus kontra vanlig brus

Andelen kunstig søtet brus av det totale brusforbruket har økt en god del de siste årene. Dette er gledelige nyheter i forhold til inntaket av sukker, men man skal være klar over at i forhold til å unngå syreskader på tennene så vinner man ingenting. pH og kullsyremengde er stort sette den samme i vanlig brus og i lettbrus. Man vil derfor kun forebygge karies men ikke syreskader på tennene ved å gå over til kunstig søtet brus. En annen gevinst er selvsagt at man sparer inn på kaloriene og derigjennom kan forebygge overvekt. Forskning tyder på at det kan være ekstra uheldig å innta mange kalorier i flytende form da dette i mindre grad enn kalorier i form av fast føde utløser signaler som demper inntaket av kalorier, såkalt negativ feed-back. Veien til å legge på seg kan altså bli kort hvis man drikker mye sukkerholdig brus. Kostholdsundersøkelser viser at annenhver gutt på 13 år drikker 1/2 liter brus hver dag.

Melk inneholder næringssstoffer som er bra for tennene!

Melk og meieriprodukter er rike på kalsium og fosfat. Begge disse to mineralene er viktige for å bygge opp sterke tenner. Disse stoffene gjør at emaljen lettere gjenoppbygges etter syreangrep. Melk inneholder også proteinet kasein (ostestoff) som også har vist seg å ha en beskyttende effekt. I tillegg til at melk inneholder stoffer som hjelper til med å bygge opp tannemaljen etter syreangrep, har melk og meieriprodukter stort sett en høy pH, det betyr at de har basiske egenskaper som er det motsatte av sure egenskaper slik syrene har. Dette betyr at man ikke trenger å frykte syreskader på tennene hvis man drikker melk! Vann er imidlertid en utmerket tørstedrikk, mens melk først og fremst er en måltidsdrikk, særlig til brødmåltidene. Melk inneholder mer enn 10 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.

Hva med melk som er tilsatt litt sukker?

Det er ingen tvil om at hvit melk er det sunneste alternativet for alle. For barn og ungdommer som ikke liker hvit melk og som ville valgt den bort, er imidlertid smaksatt melk et godt alternativ. Smaksatt melk inneholder alle melkens næringsstoffer. Det finnes mange varianter av smaksatt melk, og det er fullt mulig å velge en variant med lite tilsatt sukker. Skolemelkordningen tilbyr en variant med jordbær og en variant med kakao i tillegg til skummet melk, ekstra lett melk, lettmelk og helmelk. Disse to smaksatte variantene inneholder under 1 % tilsatt sukker. Den smaksatte melken som tilbys gjennom skolemelkordningen er laktoseredusert noe som betyr at barn som lider av laktoseintoleranse også kan bruke denne typen melk. Det er uansett ikke lurt at barna går og smånipper til smaksatt melk gjennom hele skoledagen, melken bør drikkes til skolelunsjen! Liker barnet kun sjokolademelk er det også et viktig poeng at man lar barnet få kakaomelken i skolemelkordningen og ikke sender med melk med iblandet sjokoladepulver eller annen sjokolademelk som gjerne er mye søtere. Her skal det riktignok nevnes at det nylig har kommet en variant med sjokolademelk som er helt uten sukker.

Barn som velger bort melk drikker gjerne saft, juice eller brus i stedet. Saft og brus inneholder mye sukker og ingen næringsstoffer rent bortsett fra noe C-vitaminer i en del safttyper. Juice inneholder C-vitamin, men lite av andre næringsstoffer. Juice har også en lav pH som ikke er så heldig for tannemaljen. Sist men ikke minst er det vikitg å nevne at melk passer meget godt til nettopp brødmåltider fordi melk og brød utfyller hverandre ernæringsmessig!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1084
Norsk mat.Produkttester.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.