
Vi har mange gode råvarer i Norge som vi bør være stolte av, mener verdens beste kokk, Geir Skeie. Andre kokker er av samme
oppfatning. Stadig oftere brukes norske råvarer i restaurantenes menyer. Geir Skeie mener den nye merkeordningen Nyt Norge vil
fremme bevisstheten rundt norsk, kvalitetssikret mat. - Jeg er veldig glad for at det nå kommer en merkeordning som tydelig viser
at et produkt er norsk, sier verdensmesteren fra Fitjar.
I januar i år feide Geir all motstand til side og gikk til topps under verdens mest prestisjefylte kokkemesterskap, Bocuse d ´Or.
Geir gikk for gull med en tydelig filosofi om at smaken sitter i råvarene. Med beskrivelser som "smaken av det ville Vestlandet"
var vinnermenyen dessuten sterkt preget av hans norske tilhørighet.
Økende interesse
I likhet med mange andre norske kokker, er Geir Skeie opptatt av hvor råvarene kommer fra. En undersøkelse gjort av Gastronomisk
Institutt i år, på oppdrag av stiftelsen KSL Matmerk, viser at norske kokker har hatt en økende interesse for norske råvarer de
siste fem årene - mat som har en historie og opprinnelse som gir en ekstra verdi. De velger helst norske sesongvarer, så som
grønnsaker og bær. Lam, sjømat, vilt, svinekjøtt og fjørfe er også blant kokkenes norske favoritter.
- Vi har mange gode råvarer i Norge som vi bør være stolte av. Den norske mattradisjonen og det norske kjøkkenet kan være langt mer
spennende enn det folk flest kanskje tenker over, mener Geir Skeie.
Tydelig merket
Med Nyt Norge blir de norskproduserte matvarene tydelig merket i butikk, og dermed enklere å velge. Merkeordningen er dessuten en
garantist for at produksjonsprosessen er kvalitetssikret, helt tilbake til gården hvor råvarene kommer fra. De strenge
kvalitetskravene - der hensynet til mennesker, dyr og miljø er ivaretatt på en best mulig måte - gir både forbrukere og kokker en
ekstra trygghet.
- For meg betyr det mye å vite at råvarene jeg bruker er produsert etter en høy standard. Mat er også etikk, fastslår Geir Skeie.
FAKTA OM NYT NORGE
NYT NORGE er en ny merkeordning for norsk mat og skal gjøre det enklere for forbrukerne å finne matvarer basert på norske råvarer.
I følge en undersøkelse ønsker to av tre norske forbrukere en slik merking.
Alle matvarer merket med NYT NORGE må innfri bestemte krav til kvalitetssikring gjennom hele verdikjeden - fra bonde til bord.
Hovedkravene for merkebruk er norsk produksjon og norsk råvare fra gårdsbruk som har etablert KSL (Kvalitetssystem i landbruket).
For enkelte sammensatte matprodukter (eksempelvis ferdigretter) er kravet at minimum 75 prosent av ingrediensene (målt i vekt)
skal ha norsk opprinnelse.
Bak merkeordningen NYT NORGE står en bredt sammensatt matbransje, fra bonde til butikk.
Rundt regnet 120 matvarer er så langt godkjent for bruke NYT NORGE-merket.
NYT NORGE administreres og markedsføres av stiftelsen KSL Matmerk.
Les mer om NYT NORGE på http://www.nytnorge.no/.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1714