Stokke-jente til topps i kjøtt-NM


Oppdatertdato: 2012-09-18 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Newswire/Robert Hansen


(NW): I fjor kom hun på tredje plass, men i år gikk Inger Margrethe Granhaugen fra Stokke i Vestfold helt til topps i NM i kjøttfag. Av en svineskinke og en hel mørbrad av storfe, tilberedte hun hele 29 kjøttprodukter i finalen, som ble arrangert på Rådhusplassen i Oslo i helgen.

– Det var like spennende å være med i år som i fjor. Men jeg hadde nok litt bedre kontroll på psyken i år, for i fjor var jeg glad for å ha fingrene i behold. Så mye skalv jeg på hendene.
Inger Margrethe Granhaugen kunne slippe jubelen løs etter tre timers intensivt arbeid under NM, som i år ble arrangert på den store festivalen Matstreif i Oslo.
Neste måned er Inger Margrethe Granhaugen ferdig med læretiden ved Meny. Da står fagprøven som butikkslakter for tur.

Jentefinale

Helt siden 1995 har det blitt arrangert NM for svenner og lærlinger innen kjøttfagene. Nå er det blitt en ren konkurranse for butikkslaktere, og i årets NM var det kun jenter som kom til finalen, etter regionale uttak.
På delt andreplass kom Tonje Krystad Fikse fra Tønsberg, som er lærling ved Ica Maxi, og Isabell Kozagaci fra Trondheim, som er i lære på Coop Mega. Stine Jepsen fra Kristiansand og Ica Maxi kom på tredjeplass.
Vestfoldjentene som gjorde det så skarpt i NM, har trent mye i det siste, og en god del sammen.

– Vi hadde generalprøve en uke før NM der vi tilberedte akkurat de samme kjøttproduktene, sier Inger Margrethe Granhaugen.
Oppgaven finalistene fikk var å lage lekre og salgbare kjøttprodukter av en hel svineskinke med knoke og en utbenet hel mørbrad av storfe.
Blant produktene finalistene laget var sylte, hamburgere, fylt stek, rullade, baconbiff og thaiwok med svinekjøtt.

Trenger flere

Hoveddommer Bjørn Tore Teigen fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, sier nivået har vært jevnt og høyt i mange år i NM-konkurransen.

– Jentene er nok ekstra dyktige med den aller siste touchen på produktene, slik at de ser spesielt lekre ut i kjøttdisken, sier han.
Innbydende ferskvarer lager seg ikke selv, og selv om det har vært en stor mekanisering og automatisering i kjøttindustrien siden NM i kjøttfag startet opp for 17 år siden, er den menneskelige faktoren fremdeles veldig viktig.

– Maskiner kan aldri helt erstatte mennesker. Vi trenger flere hender i kjøttbransjen. I dag må vi importere arbeidskraft, og det burde ikke være nødvendig, sier spesialrådgiver Espen Lynghaug i NHO Mat og Landbruk.
NM i kjøttfag arrangeres av NHO Mat og Landbruk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2528
Julekaker.Produkttester.
Lam.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.