Stor interesse for åpen elgjakt


Oppdatertdato: 2013-05-11 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Geir Wagnild


Elgjakt er vanskelig å få bli med på hvis man ikke har de rette kontaktene. De få som tilbyr elgjakt for alle, opplever derfor stor pågang.
Statskogs grunn står for en kvote på nærmere 2700 elg fordelt på felt i de fleste av landets fylker. Alle lag som søker innen 30. april, blir med i trekningen på like fot. I statsallmenningene i Sør- og Midt-Norge administreres jakten av lokale fjellstyrer, som har satt fristen til dagen etter mange steder.

– Etterspørselen er langt større enn tilbudet. Så langt er det nærmere 300 jaktlag som har søkt på de rundt 167 ledige feltene vi administrerer selv, og ennå er det et par dager til fristen går ut, sier Jo Inge Breisjøberget, Statskogs fagsjef for jakt og fiske.
Statskog er landets største grunneier og har som mandat å sikre allmennheten lik tilgang til jakt og friluftsliv på sine områder.

– Elgjakta i Norge er i praksis lukket for de aller fleste. Du må enten være grunneier, gifte deg med en eller arve eiendom. Og det er som regel de samme jaktlagene som slipper til på de samme feltene år etter år. Det er nok derfor vi merker så stor pågang, sier Breisjøberget.
Noen private grunneiere leier ut jaktterreng på et åpent marked, men da ofte til ganske ekskluderende priser.
Mange av Statskogs felt er delt opp i flere jaktperioder, slik at flere jegere slipper til. Påmeldingen skjer via nettportalen inatur.no.
Den elektroniske trekningen skjer rett etter påmeldingsfristen. Vinnerne får beskjed i midten av mai, etter en sjekk av at deltakere på lagene har lisens og andre formaliteter i orden.

Elgjakt for én

En konsekvens av at elgjakten ofte er så lukket, er at det er vanskelig å rekruttere nye elgjegere. Statskog tenker i nye baner og har søkt Direktoratet for naturforvaltning om lov til å begynne med enkeltmannsjakt.

– For mange er det en bøyg å komme seg med på et jaktlag. Derfor jobber vi med å få til korttidsjakt for enkeltpersoner. Inngangsbilletten vil være lav, du betaler først hvis du skyter et dyr, sier Breisjøberget.
Jegere som skyter elg hos Statskog og en del andre grunneiere, betaler for kiloen. Den individuelle elgjakten vil sannsynligvis bli organisert ved at jegere kjøper seg et dagskort via inatur.no. De slipper å betale grunnavgift.
Høringsfristen for forslaget var 1. april.

– Hvis det går som vi ønsker, blir dette en realitet allerede under høstens elgjakt, sier han.

Færre

I alt ble det felt 34 600 elg i Norge sist høst og vinter, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er 1800 færre enn foregående jaktår og det laveste antallet siden midten av 90-tallet.
I gjennomsnitt ble 77 prosent av kvotene skutt.

– Det felles for få elger i en del områder her i landet, men det skyldes ikke bare at jegerne bommer. Elgjegere kan ikke bare plaffe løs, men må forholde seg til fellingsløyver som spesifiserer alder, kjønn og størrelse på dyret. Dermed styrer også tilfeldighetene mye, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.
Det felles nå flere hjort enn elg i Norge, men elgjakt mobiliserer fortsatt flest jegere av alle jaktformer. I overkant av 60 000 drar på elgjakt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2663
Grillmat.Produkttester.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.