Stor satsing på liten gulrot


Oppdatertdato: 2008-09-20 Tema: Gulrot Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Bama femdobler produksjonen av fjorårets gulrotsuksess, Snacksgulrot. Dermed hardner kampen til på markedet for små gulrøtter.
Fjoråret var et testår for Bamas egen juniorgulrot, Snacksgulrot. Debuten gikk veldig bra for nykomlingen, som grossisten lanserer som ’’ekstra smakfull’’.

– Vi leverte 100 tonn, eller 400 000 poser, som så å si ble revet vekk fra butikkhyllene. Vi gikk tomme i løpet av bare fire uker, sier produktsjef Espen Gultvedt i Bama.
I år stiller frukt- og grøntgrossisten sterkere og kommer til å forsyne butikkene med 500 tonn. De tror det kan rekke til juletider omtrent.

Tre ganger så mye

De små gulrøttene er på kort tid blitt svært populære og spises som snacks. Først ut var Knaskerøtter, som fortsatt er klart størst på det norske markedet, med fire millioner solgte poser årlig. Knaskerøttene selges gjennom de fleste grossistene, også Bama.
Men konkurransen fra nykomlingen Snackgulrot kan komme til å bli merkbar fremover. Bama solgte tre ganger så mye av denne som av Knaskerøtter i fjor.

– Det er tydelig at vi har truffet med et produkt som appellerer til folk. For det er først og fremst smaken som har sørget for suksessen. Vi er ganske sikre på det, sier Gultvedt.

Høyde gir smak

Snacksgulroten dyrkes på Kolbu på Toten.

– Gulrotdyrkingen her skjer i et kjølig, høytliggende klima. Det gir en saktere vekst, som igjen gir gulrøttene mye aroma, sier Gultvedt.
Snacksgulroten høstes for hånd. Den sorteres nøye. Vask og polering skjer skånsomt. Også pakkingen skjer for hånd.
Frukt og grønnsaker er gjenstand for stadig mer forskning og utvikling. Målet er å dyrke fram produkter som smaker bra og trives optimalt under norske vekstforhold.

– Gulrotdyrkingen på Kolbu er et av flere vellykkete resultater av denne satsingen, konstaterer Gultvedt.
I perioden 2000-2004 ble det investert 50 millioner i nyinvesteringer, for perioden 2006-2010 er det satt av 104 millioner kroner. Bama og Gartnerhallen står for det meste av finansieringen, mens utviklingen skjer i samarbeider med tunge aktører som Matforsk og Planteforsk.
Totalt spiste nordmenn nesten 28 000 tonn gulrot i fjor. I år kommer de små gulrøttene til å utgjøre cirka 1000 tonn av Bamas gulrotsalg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1396Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.