Storforbrukere bør begrense inntaket av kanel


Oppdatertdato: 2010-11-07 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Mattilsynet anbefaler storforbrukere av kanel om å begrense inntaket. Kanel inneholder stoffet kumarin som kan gi skade i leveren. Anbefalingen er basert på en ny vurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.
Kanel har et naturlig innhold av stoffet kumarin, som er med på gi kanel den smaken den har. Det viser seg at kumarin kan gi skader i leveren.
Mattilsynet har derfor fått Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) til å vurdere om det er noen deler av befolkningen som kan få i seg for mye kumarin. VKM konkluderer med at det er en risiko for at storforbrukere av kanel får i seg for mye kumarin.

Grøtspisere utsatt

- Spesielt utsatt er små barn (1- og 2-åringer) som regelmessig spiser havregrøt med kanel og barn som jevnlig drikker kanelbasert te. Disse barna kan få i seg så mye kumarin at det kan gi grunn til bekymring for skadelige helseeffekter, sier Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.
Voksne som regelmessig spiser havregrøt med kanel, drikker kanelbasert te eller tar kanelbaserte kosttilskudd (kaneltabletter) kan også overskride grensen for hva som anses som trygt.

- Konsum av andre matvarer med kanel, som for eksempel pepperkaker og kanelboller, gir ikke grunn til bekymring selv i perioder hvor disse spises oftere, sier Tesdal Håland.

- Mattilsynet råder derfor de som har et jevnt høyt forbruk av kanel, f eks gjennom hyppig grøtspising, inntak via kanelbasert te eller kanelbasert kosttilskudd, om å begrense inntaket sitt, sier Tesdal Håland.

Reparerer seg selv

Det varierer hvordan folk reagerer på kumarin. Mindre skader på leveren merker man i hovedsak ikke.

- Det viktigste i denne sammenheng er at skadene er forbigående og at leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin, sier Tesdal Håland.

Hvor går grensen?

I tabell under har vi illustrert hvor mye kanel ulike aldersgrupper kan ha på grøten og hvor mye kanelbasert te de kan drikke før tolerabelt daglig inntak (TDI) for kumarin overskrides.
Tolerabelt daglig inntak (TDI) sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.

Aldersgruppe Antall gram kanel på grøten daglig før TDI overskrides (En teskje kanel veier 2,7 g) Antall dl kanelbasert te daglig før TDI overskrides
1-åringer 0,2 g Ikke beregnet
2-åringer 0,3 g Ikke beregnet
4-åringer 0,4 g 0,6 dl
9-åringer 0,7 g 1,0 dl
13-åringer 1,2 g 1,5 dl
Voksne 1,4 g 1,9 dl

To typer kanel

Kanel er et krydder som skrapes av barken på enkelte trær. Tidligere var kanel synonymt med Cinnamomum zeylandicum (ceylonkanel), men i dag er det Cinnamomum aromaticum (cassia) som i hovedsak brukes på det norske marked. Cassiakanelen inneholder mer kumarin enn den mindre brukte Ceylonkanelen.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2000Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.