Storkjefta kokk uten bakerfagbrev


Oppdatertdato: 2011-03-15 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bård Bårdløkken, Døla Foto Kilder: Baker og konditor nr 1-2011


– Hvem jeg er? Egentlig? Jeg er en sunnmøring på 44 år som har bosatt meg i lom. Med kone, tre barn og nyanskaffet hund. Og når jeg presenterer meg for bakere pleier jeg si at jeg er en storkjefta kokk uten fagbrev.

Morten schakenda er født 7. juni 1966 på sunnmøre. I november vant han først Bygdeutviklingsprisen i Oppland – en pris på 50 000 kroner. Like etter vant han den nasjonale Bygdeutviklingsprisen på 200 000 kroner.

Skal være ordentlig

Etter utdannelse på skoleskipet MS «Gann» har Schakenda jobbet i kjøkkenfaget. Det begynte han med på Ulstein Hotell. Siden har han vært sju år på Gastronomisk institutt i stavanger, derav to år som leder. I tillegg har han også vært på kokkelandslaget. Han har jobbet på prestisjetunge restauranter som Bagatelle, Jans Mat og Vinhus, Terra Restaurant, D'Artagnan og Holmenkollen Restaurant.
Men så en vakker dag hoppet han plutselig av og startet som lærling på åpent bakeri og siden ble det etablering av bakeriet i Lom. Han har høstet prisen for beste norske kokebok for «Morten Schakenda om boller og brød og tilfeldigheter fra bakeriet i lom».

Baker og konditor får fanget Schakenda en dag han sitter i møte med regnskapsføreren sin. Han ber oss ringe om et kvarter, for da skal han hente ungene i barnehagen. Vi ringer etter 16 minutter:
– Det var da et veldig kort kvarter, sier Schakenda, som fortsatt sitter i møte. Vi venter et kvarter til:
– Oj – klokken min har stoppet! Jeg trodde jeg hadde god tid, sier han og vi aner det går litt fort rundt svingene på landeveien i Lom. Men han har tid til å prate – det er en halvtimes kjøring vi kan gjøre det på…
– Jeg er glad i grunnleggende kunnskap. Gåselever og trøfler er ikke mine favoritter, men heller helstekt lammelår. Det mer rustikke. Jeg vil at alt skal være ordentlig. Det var derfor jeg falt for åpent bakeri – og all den kunnskapen de hadde der! Jeg er opptatt av håndverket!, sier han.
– Men hvorfor i all verden havnet du av alle steder i lom?

Kult med Lom

Grunnen til bruddet i oslo var en del brudte løfter. Det var en slags blåøyd naivitet som traff meg midt i pannen… Jeg ble veldig, skikkelig lei og de jeg sikter til vet hva jeg snakker om. Jeg skulle så ha seks måneder fri, men holdt snart på å gå på veggen. Og så ble jeg så fascinert av Åpent Bakeri. Da jeg begynte der var spørsmålet helt åpent om jeg skulle gå tilbake til kjøkkensjefjobb, sier schakenda som så, under oppholdet på Åpent Bakeri, en dag skulle på et arrangement i Lom sammen med Arne Brimi og Kristoffer Hovland.
– Der traff jeg også en velvillig næringssjef i kommunen som satte meg i kontakt med banken. Og så fikk jeg tak i tomt… Det var litt tilfeldigheter, men langt bak i korridorene står Arne Brimi der og spøker. Han har nok gjort sitt til at det var mulig for meg å etablere et bakeri her, sier Schakenda og fortsetter ivrig:
– Det er jo dessuten så kult med Lom, i og med at det er en egen mølle her og produksjon av skikkelig, godt korn. Nå har jeg et fantastisk samarbeid med møllen og seks bønder!
– Og i høst vant du både den lokale og nasjonale bygdeutviklingsprisen? – Ja, og det var veldig, veldig stas! Som den beskjedne sunnmøring jeg er, var jeg sikker på at jeg skulle vinne da jeg dro nedover til Oslo, men det varte bare til jeg fikk greie på hvem jeg konkurrerte mot. Men jeg vant likevel, og det er helt enormt å få en slik dunk i ryggen. Det at et slikt tullebakeri som vårt kan vekke slik oppmerksomhet nasjonalt er jo helt fantastisk. Nøkkelen til det er nok at vi driver skikkelig, det lønner seg! Hadde vi drevet helt tradisjonelt hadde vi neppe klart å overleve som bakeri her i Lom. Vi er i en bygd med 750 innbyggere, men her er flere butikker der folk kan kjøpe brød. Derfor måtte vi tilby noe mer, kvalitet og service, sier Schakenda som kanskje er en smule betenkt over at de voldsomme forventningene folk nå har til bakeriet:

EN «Skapfisker» –

Ja, det er klart at nå kommer folk hit med store forventninger. Tidligere kom de hit og ble overrasket. Nå kommer de kanskje hit og blir skuffet…
– Hva gjør bakeren uten fagbrev når han ikke baker eller skriver bøker?
– Det har vært litt for lite fysiske utskeielser til nå. Men nå har vi anskaffet oss hund og den aktiviserer oss to timer hver dag. Dermed blir det plutselig helt nødvendig å oppsøke alt det vi har rundt oss av fjell og natur og fiskemuligheter.
Jeg er nok fortsatt en «skapfisker», men det siste året har vi vært svært mye ute i naturen i forhold til de første fem årene vi bodde her, sier Schakenda som i tillegg er arrangør av diverse kulturarrangement. Familien har jo kjøpt en nedlagt skole og der skal blant andre ingen ringere enn Leif Ove Andsnes opptre.
– Ut over dette blir det ikke mye tid med tre unger som skal på alt mulig av arrangementer etter skoletid. Etter jobb og friluft og unger og opp-pussinger og… da blir det godt å sove, smiler Morten Schakenda i det bilen ankommer barnehagen og deretter blir det hjem og lage middag før ettermiddagsaktivitetene og tur med hunden og… •

5 raske:

1. Hvilken kake velger du på bursdagen din?
Kvæfjordkake er nummer 1 for meg med suksessterte som nummer 2. Da jeg giftet meg hadde vi begge!

2. Har du ett barndomsminne knyttet til bakverk eller kaker?
Mor laget verdens beste horn med litt sukker, melk og semsamfrø og det spiste vi sammen med varm leverpostei… det serverer hun forresten fortsatt når jeg er hjemme hos henne.

3. Hva spiser du til lunsj?
Det blir brødmat eller noe fra varmdisken på Coop’en. Lunsjen er nok litt for lettvint, men vi er flinke til å lage skikkelig middag hver dag!

4. Hva er det beste du vet å spise?
Det er litt situasjonsavhengig, men som sunnmøring er jeg glad i potetball, men lettsaltet lammerygg med løksaus er nok kanskje den aller største favoritten!

5. Hva velger du; grovt eller hvitt?
Grovt

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2116Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.