Storsatsing på kostfiberforskning


Oppdatertdato: 2012-03-20 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nofima


Riktig kosthold kan bidra til å styrke immunforsvaret og dermed gjøre oss friskere. Nå satser EU nærmere 57 millioner kroner på et internasjonalt prosjekt som skal utforske helseeffektene av spesifikke kostfibre.
Sammen med flere europeiske forskningsinstitutt, universitet og private selskap skal en forskergruppe ved matforskningsinstituttet Nofima, sammen med to norske bedrifter, være med på å utvikle fremtidens funksjonelle mat.

Skal utvikle ingredienser og produkter, samt kartlegge helseeffekter

Studien kalt FibeBiotics, er relatert til utvikling av funksjonell mat og ingredienser til næringsmiddelindustrien. Prosjektet er et samarbeid mellom fem europeiske forskningsinstitusjoner, åtte små og mellomstore bedrifter hvorav to norske, samt fire europeiske universitet.

Målet er å utvikle:

1. ingredienser for funksjonell mat og drikke basert på fiber
2. produkter som er nyttige for menneskers tarm- og immunsystem, og som kan være viktige for menneskers livskvalitet
3. samt å finne biomarkører, i kroppen og responser i ulike testsystemer, som kan forklare eventuelle effekter.

Prosjektet skal kartlegge helseeffektene av utvalgte fibre. Disse består av polysakkarider og har potensiale for ulike positive helseeffekter. Polysakkaridene som skal kartlegges i prosjektet vil hentes fra korn, epler og gjær/sopp.

Ønsker å styrke immunforsvaret

Forskerne skal undersøke hvilke spesifikke helseeffekter kostfibrene har, både i ulike modelleksperimenter og i menneskekroppen. De skal måle effektene både av fiberinntaket i ren form og som en del av en matvare. Selve målingene gjøres ved å bruke spesifikke biomarkører. Biomarkører er forbindelser som kan analyseres for å si noe om en biologisk tilstand.

-Målet er å identifisere komponenter og utvikle produkter som kan bedre kroppens forsvar mot vanlige infeksjonssykdommer som forkjølelse og influensa. Vi vil utvikle en verktøykasse som både industri og myndigheter kan bruke til å vurdere innholdsstoffer i matvarer og deres potensielle positive helseeffekter, sier forsker Svein Halvor Knutsen i Nofima. Han er en av initiativtagerne til FibeBiotics, som er koordinert fra Nederland ved Wageningen UR – Food & Biobased Research.

Stor betydning for folkehelsen

Mage og tarm er en viktig del av immunforsvaret, og kostholdet kan ha stor betydning for vår motstandskraft mot ulike sykdommer. Forskerne i prosjektet FibeBiotics skal studere ulike kostfibre basert på polysakkarider, som ikke brytes ned før de når tykktarmen. Polysakkarider kan stimulere fremvekst av enkelte nyttige bakterier i tarmen, som i sin tur positivt kan påvirke immunforsvaret og helsebildet i kroppen vår.

Nofima har særlig ansvar for å definere og analyser de ulike fiberingrediensene og hvordan disse eventuelt endres under prosessering og under fordøyelse og nedbrytning i tarmkanalen. Dette inkluderer å påvise forekomsten av disse eller deres nedbrytningsprodukter i ulike biologiske prøver og om det er en direkte effekt av kostfiber i cellesystemer.
I tillegg til Nofima, er de to norske bedriftene Genetic Analysis og Immitec Norge med i studien: Genetic Analysis skal bidra med sin spisskompetanse innen studier av tarmbakterier via avanserte DNA-analyser basert på patentert teknologi. Immitec bidrar med Wellmune WGP som er en definert og godt karakterisert fraksjon av beta 1-3/1-6 glukan fra gjær, samt med kunnskap om sitt immunstyrkende produkt ImmiFlex.

-Vi er glade for og stolte av å være med på dette viktige arbeidet som kan ha stor betydning for folks helse og livskvalitet. Vi jobber vi dedikert med immunhelse og mener vi har en substans som kan være et viktig bidrag for folkehelsen. Derfor er også samarbeidet med matforskningsinstituttet Nofima svært viktig for oss. Sammen kan vi tenke nytt og innovativt, og bistå mat- og drikkeindustrien med å utforme morgendagens funksjonelle mat og drikke, sier styreformann Jan Oddvar Johansen, Immitec Norge AS.

Kostfibre kobles først og fremst til tarmfunksjon, lavere kolesterolnivåer og redusert kreftrisiko. En stadig større mengde dokumentasjon viser imidlertid at kostfiber fra gjær har en generell, positiv effekt på immunsystemet, og kan derfor få stor betydning for folkehelsen.

Fibebiotics startet 1. januar 2012 og skal vare i 4 ½ år.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2415Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.