Stort potensial for reinkjøtt


Oppdatertdato: 2012-12-28 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Reinkjøtt får økt oppmerksomhet og det selges mer enn noen gang tidligere. Stadig flere etterspør ferskt reinkjøtt og folk er blitt mer bevisste på kjøttets kvalitet. Reinnæringen ønsker at kjøttet blir et naturlig valg til en av romjulas festmiddager.
Større interesse for reinkjøttet øker behovet for mer kunnskap om hva som påvirker kjøttkvaliteten. Forsker Rune Rødbotten i matforskningsinstituttet Nofima studerer hvordan kjøttet påvirkes av slaktemetode og transport på vei til slakt. Han er også opptatt av at de mange gode kjøttstykkene som reinskrotten byr på kan gi økt merverdi hvis de selges i hele stykker.

Størrelsen på matfatet påvirker kvaliteten på kjøttet

Som alt annet kjøtt blir reinkjøttets kvalitet dårligere hvis dyrene er stresset før slakt. Å bli fanget med lasso er en skikkelig stressdriver.

-Det er klare sammenhenger mellom hvor mye mat reinsdyrene får i seg og hvilken belastning de tåler. De som får mest mat, klarer seg best, tåler større belastninger og kjøttet deres smaker bedre. Dette er et viktig argument for en god balanse mellom antallet rein og tilgangen på beitemark, sier Rune Rødbotten.
Han har gjort en gjennomgang av all anerkjent vitenskapelig litteratur på reinkjøtt. Nå er neste steg å undersøke hvordan transport i forkant av slakting påvirker kjøttkvaliteten. Mange reineiere mener at det ødelegger reinsmaken hvis dyra blir transportert på bil. Hvorvidt dette stemmer skal det sensoriske dommerpanelet på Nofima snart gå i gang med å undersøke.

Reinkjøtt er sunt og holdbart

Store deler av året er reinen ute på milelange beiter. Der spiser den lav, lyng, urter og bær - som alle er proppfulle av antioksidanter. I tillegg til å være sunn, sørger den antioksidantrike kosten for at reinkjøttet har lang holdbarhet. Reinens bortimot evige vandringer gir mye muskler og lite fett, og det lille fettet som finnes i kjøttet er av den sunne umettede typen.

Resultater fra undersøkelser ved Nofima viser at ferskt reinkjøtt kan være holdbart i tre uker så lenge det lagres ved 4 °C eller lavere. Foruten riktige lagringstemperatur er det viktig å bruke den emballasjen som egner seg best. Nofima-forskerne testet tre ulike typer emballeringsmetoder:
  • Kjøtt pakket i modifisert atmosfære (MAP) bestående av CO2 og N2
  • Vakuumpakket kjøtt
  • Aktiv emballering med CO2-emitter.

De har vurdert væske- og koketap, bakterievekst, antioksidantkapasitet og farge
-Løsning med CO2-emitter er den beste. Først og fremst fordi væsketapet er mindre enn ved de andre alternativene - og jo mindre væsketap, desto saftigere kjøtt, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

Skal du servere gjestene dine noe ekstra godt anbefaler vi reinsdyrbiff med soppstuing og potet- og sellerimos. Reinsdyrkjøtt er både mørt og magert, og i selskap med en god, kremet soppstuing er dette mat som gir ekte høststemning.

Reinsdyrbiff med kremet soppstuing

4 porsjoner

800 g flatbiff av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss smør

POTET- OG SELLERIMOS:
750 g potet
750 g knollselleri (sellerirot)
100 g smør
2 ½ dl melk
1 båt hvitløk ,revet
¼ ts revet muskatnøtt
½ ts salt
¼ ts pepper

KREMET SOPPSTUING:
500 g kantarell , eller blandet sopp
2 stk løk
2 ss smør til steking
5 dl matfløte
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss soyasaus
2 ss bladpersille ,grovhakket

1. Skrell og kutt potet og sellerirot i terninger. Kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevann og la grønnsakene dampe tørt, rør om så de ikke svir seg. Mos potet og selleri med smør. Tilsett melk til mosen har en passe konsistens. Smak til med hvitløk, muskatnøtt, salt og pepper.
2. Skjær kjøttet i biffer (à 200 g) og krydre med salt og pepper. Brun biffene i smør på sterk varme, ca. 1 minutt på hver side. Etterstek på lavere varme, ca. 1-2 minutter på hver side. La biffene hvile 5 minutter før servering.
3. Rens sopp. Skrell og del løk i båter. Stek sopp og løk gyllen i en panne med smør. Tilsett fløte. La sausen koke litt inn, smak til med soyasaus, salt og pepper. Dryss over hakket bladpersille før servering.

Tips
Ønsker du mye saus kan du eventuelt lage den med litt hvetemel og kraft

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2599
Slanking.Wok.
Kina.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.