Strålende bulgarsk


Oppdatertdato: 2004-07-12 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


De samme vinene som i hine hårde dager fuktet ganene under romerske banketter kan du nå få kjøpt på vinmonopolet. I utenlandsk presse har de mottatt strålende kritikker og beskrives som enestående. Vi sier oss langt på vei enige.
Weekendvinen Blueridge Chardonnay er en virkelig god sommerhvit vin som kommer fra den bulgarske produsenten Boyar Estates. Det kan lett gjenkjennes pga. den karakteristiske flasken med avkuttet topp der flaskenkroppen møter halsen.

Bulgarsk comeback
Bulgaria er på full fart tilbake som et av Europas store vinland, men skiller seg allikevel godt ut fra mer tradisjonelle vinland som Portugal, Italia og Frankrike. Bulgaria har nemlig valgt å følge den nye trenden fra Australia og New Zealand m.fl. som ofte refereres til som ”New world” viner. De bruker få og gode druesorter, har litt høyere alkoholinnhold og mye frukt i smaken.
Domaine Estates er selskapet bak Blue Ridge og Domaine Boyar-vinene og eier fem vingårder i ulike områder i Bulgaria. Vinene som produseres varierer fra ulike varianter av nye viner til typiske årgangsviner.

Australsk ekspertise
Bulgarske viner kan ofte sammenliknes med australske viner siden den innholder stort sett de samme druene og er laget etter australsk oppskrift. Vinen har en moden nese med fersken og sitrus og har en fyldig smak. Den er velbalansert, nokså fyldig og har en lang ettersmak.

Moderne
Blueridgeprosjektet må ses på som et av de mest ambisiøse i Østeuropeisk vinindustri. Australske spesialister ble fløyet inn for å bygge Øst-Europas mest moderne vinproduksjonsanlegg. Det ble designet i 1998 og prisen var på over 100 millioner kroner. Det er allikevel ikke så høyt med tanke på at Boyar Estates fikk et av Europas mest avanserte produksjonsanlegg og har vært med på å sette Bulgaria tilbake på vinkartet. De første vinene fra Blueridge var klare for salg i år 2000.

Fakta og følelser
Navn: Blueridge Chardonnay
Land/distrikt: Bulgaria/Sliven
Produsent: Boyar Estates, Sliven
Importør: Modern Wines
Råstoff: 100% Chardonnay
Serv. Temp: 8 til 10 grader
Alkohol: 13% vol
Syre: 4,70 g/l

Karakteristikk: Vinen er velbalansert og frisk, middels fyldig og har en ettersmak av sitrus og fersken. Passer best som terrassevin eller til kraftige retter av fisk og skalldyr, lyst kjøtt eller asiatiske retter.
Pris: kr 82,00
Vinmonopolet: 5007001

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:307
Grillmat.Wok.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.