Strutseving kan bli en gourmet-grønnsak


Oppdatertdato: 2007-06-03 Tema: Urter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Sølvi Svendsen, Bioforsk


Tør du prøve noe nytt? I mange land regnes bregnen strutseving som en god vårgrønnsak på linje med asparges. I Norge har vi liten tradisjon for å bruke denne planten som næringsmiddel. På Bioforsk Øst Kise ses det både på bruk og dyrkingsmuligheter for denne grønnsaken.

Voksested

Strutseving er cirkumpolar og vokser i et belte rundt den nordlige halvkule. I Norge finnes den hovedsakelig i indre fjordstrøk fra Hordaland til Indre Troms, men også i Finmark. I Sør-Norge vokser den fra havnivå til drøyt 900 meter over havet. Planta liker mye nedbør eller sigevann og finnes ofte i edelløvskog med ask og alm, i gran- og bjørkeskog eller gråorskog.

Bruksområde

Strutseving har vært brukt mest som mat de i østlige delene av Canada, tilstøtende deler av Maine i USA og i Japan. I Norge er det ikke helt ukjent med bruk av strutseving. Det finnes opptegnelser som sier at røttene ble tørket, malt og brukt i blanding med annet mel til brød. Strutseving har også blitt brukt som geitefôr og til brygging av bregneøl i tidligere tider i Norge. Nå er det imidlertid aktuelt å se på bruken av strutseving som grønnsak. Vårskuddene høstes ved at man knekker dem over med fingrene når de er 5-15 cm lange. De skrubbes rene for de brune skjellene, kokes i ti minutter i lettsaltet vann og serveres slik man bruker asparges. De nyhøstede skuddene tåler to dager i kjøleskap.

Høsting og lagring

Fra planting til høsting tar det normalt om lag fem år. Utviklingen skjer svært raskt og høstingen må skje hurtig fordi plantene kan vokse opptil 7 cm på et døgn, hvis temperaturen er gunstig. Dersom en fjerner mer enn åtte skudd fra en stor plante kan det svekke planta. I Cananda pakkes ferske skudd i plast og legges på is for transport og salg. Man har gått bort fra hermetisering fordi frosne skudd beholdt smaken bedre.

Det vil alltid bli en avveiing om en skal høste fra ville bestander eller fra plantefelt for videre salg. I Quebec i Canada ble det høstet 70 tonn fersk strutseving fra ville bestander i 1999 og 34 tonn som frossen vare. I USA ble det i 2003 betalt opp til 140 kroner per kilo vakuumpakket strutsevingskudd.

Kan dette være sunt da?

Andelen protein er dobbelt så høy som i andre grønnsaker, fettinnhold, fibermengde og tørrstoffinnhold omtrent som i brokkoli, lite innhold av natrium og mye umetta fettsyrer. Det høye fiberinnholdet og det lave natriuminnholdet blir fortrinnene framfor andre grønnsaker.

Så står det igjen å se om dette har et potensial i det norske markedet og om noen kan tenke seg å dyrke strutseving kommersielt eller sanke skudd fra ville planter for salg i Norge.

Fakta

Strutseving har det vitenskapelige navnet matteuccia struthipteris og er den eneste arten innen denne slekta som vokser i Norden. Slekta kjennetegnes ved at den har 2 baldtyper, sterile grønne blad og fertile brune spoerblad. Strutseving er den største av våre fjærlignende bregnearter og kan bli opp til ett par meter høye og vokser i karakteristiske kremmerhuslignende grupper. Inne i trakten vokser sporebladene.
På engelsk kalles ulike bregner som blir høstet på ett tidlig stadium for fiddleheads og likheten med felehodet er absolutt til stede. Bregneskudd av denne typen har også fått navnet bispestav på norsk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1098
Norsk mat.Produkttester.
Hverdagsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.