
Vanlig sukker er en organisk karbohydrat
som består av sukkerarten (sakkariden)
sakkarose, en disakkarid som framstilles av
rørsukker (sukrose). Sukker kan imidlertid
også framstilles på andre måter og ha andre
kjemiske strukturer. Sukker er søtt og energirikt,
og fungerer som et viktig drivstoff i
livsprosessene.
Sukkerrør var opprinnelig den fremste råvaren for produksjon av sukker.
Sukkerrør er et tropisk gress som har sitt utgangspunkt i Ny-Guinea. I førhistorisk
tid ble det spredt til India, der det ble dyrket vel 500 år f. kr. I Kina ble
det dyrket vel 200 år f. kr. De første europeerne som oppdaget sukkeret,
deltok i Alexander den Stores militære ekspedisjoner til India. De tidligste
produksjonsmetodene gikk ut på å presse sukkerrørene for å tvinge ut sukkersaften.
Deretter ble saften kokt inn eller slått i grunne kar for å tørke ut i
sola. Siste trinn i prosessen var å knuse de tørkede sukkerplatene til sukkerklumper
eller sukkerkorn. Fram til dampmaskinens tidsalder ble ulike
presse- og knusemetoder tatt i bruk, alt fra hånddrevne innretninger til
okse-, vind- eller vanndrevne sukkermøller.
Sukkeret kom for alvor til Europa via berbernes og maurernes inntog i
Spania i det 8. århundre. Sukkeret fra India og Midtøsten ble kalt «det hvite
gull». Det ble solgt på apotek, veid opp i gram og var uhyre kostbart. På
1390-tallet ble det utviklet en bedre sukkerpresse som fordoblet mengden
sukkersaft fra sukkerrørene. Dette gjorde at sukkerrør nå kunne dyrkes med
fortjeneste i Andalusia og på Algarve-kysten. På 1420-tallet ble sukker dyrket
i noe større grad på Kanariøyene, Madeira, Sicilia, Kapp Verde-øyene og
Azorene.
I 1493 tok Christofer Columbus med seg sukkerrør fra Kanariøyene da han
la ut på sin andre reise til den nye verden. Sukkerrørene plantet han på
Hispaniola, og ble overrasket over hvor godt de vokste. Portugiserne brakte
sukkerrør til Brasil som var deres største koloni i Sør-Amerika. Fra det
16. århundre vokste den européiske etterspørselen, og sukkerdyrkningen
skjøt i været i de européiske koloniene i Karibia og i Sør- og Mellom-
Amerika. Afrikanske slaver ble importert i enorme mengder for å håndtere
planting, innhøsting, transport, rensing og raffinering ved et stadig
voksende antall sukkerplantasjer.
På midten av 1700-tallet var Karibia blitt verdens største sukkerprodusent
med Saint-Domingue (dagens Haiti) som den klart største. Både Haiti og
den dominikanske republikk, Jamaica, Guadaloupe, Barbados og Cuba var i
stand til å produsere sukker til lavere priser enn prisen på europeisk import
fra Asia. På 1700-tallet var sukker den viktigste importvaren i Storbritannia.
Det ble brukt både som søtnings- og konserveringsmiddel, og en entusiastisk
lege, Frederick Slare, anbefalte sukker til tannpuss!
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2230