Sukker i meieriprodukter


Oppdatertdato: 2014-05-25 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Alle meieriprodukter inneholder naturlig sukker; melkesukker (laktose). I tillegg er det noen produkter som er tilsatt sukker for å gi en litt søtere smak, for eksempel yoghurt og sjokolademelk. Er det greit at barna får de søte meieriproduktene?

Sukkerinnhold i yoghurt

En del foreldre lurer på om det er greit å gi barna yoghurt, fordi det inneholder sukker. Yoghurt kan inneholde både naturlig og tilsatt sukker, som du kan lese mer om lenger ned. I tillegg inneholder ett lite yoghurtbeger proteiner og flere vitaminer og mineraler, blant annet kalsium, jod og B-vitaminer (B2 og B12). Proteiner, kalsium og jod er viktig for normal vekst og utvikling hos barn.

Naturlig og tilsatt sukker – spiller det noen rolle?

Tilsatt sukker er rent sukker som tilføres i produksjon av søte mat- og drikkevarer, som kjeks, kaker, bakervarer, saft og brus. Matvarer med mye tilsatt sukker inneholder ofte mye fett og mye energi (kalorier) i tillegg. Mange av disse matvarene innehodler ofte lite vitaminer og mineraler, slik at det kan kalles “tomme kalorier”. Naturlig sukker, for eksempel fruktsukker (fruktose) i frukt og melkesukker (laktose) i melk, kommer fra naturens side sammen med vitaminer og mineraler. Matvarer som inneholder fruktsukker gir altså ikke bare kalorier, men også næringsstoffer som kroppen trenger.

Hva sier helsemyndighetene om tilsatt sukker?

Helsedirektoratet sier ikke at man skal utelate sukker fra kostholdet. De anbefaler at inntaket av tilsatt sukker utgjør < 10 % av det totale energiinntaket. Det er derfor rom for naturlig sukker og litt tilsatt sukker i kostholdet til både barn og voksne. Hvor man får det tilsatte sukkeret fra kan man gjerne velge med omhu, slik at man får noen vitaminer og mineraler med “på kjøpet”. Over 70 % av sukkerinntaket til barnehagebarn kommer fra typiske kilder til tilsatt sukker; saft, brus, kaker, godteri og kjeks. Det er derfor rom for en yoghurt om dagen i kostholdet til barn og voksne, hvis man er forsiktig med de mat- og drikkevarene som bidrar med mest sukker i kostholdet.

Mange ulike varianter av yoghurt

Det finnes i dag mange ulike varianter av yoghurt på markedet, med mye, litt eller ikke noe tilsatt sukker. Til hverdags kan man gjerne velge nøkkelhullsmerkede produkter, som inneholder mindre sukker og mindre fett enn de vanlige variantene. Naturell yoghurt kan velges dersom man ønsker en yoghurt helt uten tilsatt sukker, og man kan eventuelt søte den med frukt eller bær dersom man ønsker en søtere smak.

Merking av tilsatt sukker på produkter

Vær oppmerksom på at ulike produsenter deklarerer tilsatt sukker på forskjellig måte i innholdsdeklarasjonen på produkter. Står det “sukkerarter”, inkluderer dette både naturlig og tilsatt sukker. Da skal i tillegg mengden tilsatt sukker oppgis i prosent (1 % er lik 1 g sukker per 100 g, 2 % er lik 2 g sukker/100 g og så videre) i innholdsfortegnelsen, eller det skal spesifiseres i tabellen over næringsinnholdet hvor mange gram tilsatt sukker det er per 100 g vare.

Fakta:

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker:
Tilsatt sukker: tilsettes i mat og drikke ved industriell produksjon av mat og drikke. Gir kun energi, ingen vitaminer og mineraler = “tomme kalorier”. Eksempler: kaker, kjeks, godteri, saft brus. Det er dette sukkeret vi bør redusere.
Naturlig sukker: kommer naturlig i mat og drikke sammen med vitaminer og mineraler. Eksempler: fruktsukker (fruktose) og melkesukker (laktose).

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2899Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.