Sunn påske med enkle grep


Oppdatertdato: 2010-04-03 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com Kilder: Axellus


Påsken er årstiden hvor nordmenn viser at de er født med ski på beina.
Det er søte og fristende tradisjoner knyttet til dette. For den som slanker seg, kan dette fort bli et påskemareritt. Noen enkle matvettregler hjelper deg å finne frem.
Selv om vi innbiller oss at ”alle andre” skal til fjells å stå på ski, spille Kokkelimonke og lese påskekrim, viser tall fra Statistisk sentralbyrå at slik er det ikke. Kun 1 av 10 nordmenn pakker sammen sine moderne liv, til fordel for utedoen i fjellheimen.
Likevel er det visse påsketradisjoner som blir holdt i hevd, blant annet de tre k´er: klister, Kvikk Lunsj og kakao.
Søtsaktradisjonen står veldig sterkt, så sterkt at vi bruker millioner av norske kroner på dette hver påske. I tillegg besøker påskeharen butikkene flere uker i forveien og fyller opp hyllene med fristelser til noen og enhver. En berømt tursjokolade troner høyt på salgslistene, og 25 prosent av årsproduksjonen går med i løpet av påsken.

- Man skal være forsiktig med å rokke ved folks påsketradisjoner, men med noen enkle grep kan man ha en sunn påsketid, både i byen og til fjells, forteller produktsjef i Axellus, Ellen Lute.
Hun er opptatt av at man skal kunne kose seg, men uten at man behøver å velte seg i påskemarsipan.

- Det er viktig å ha et jevnt blodsukker i skiløypa, for å holde et stabilt energinivå og ikke bli sliten. I anorakken kan du for eksempel ha nøtter eller en Nutrilett bar, som innholder alle vitaminer og mineraler du trenger på turen. Det er et fullverdig måltid som er enkelt å frakte med seg, sier hun.

Eksotisk matpakke

Skal du på en lengre tur, kan du for eksempel også smøre en tradisjonsrik norsk matpakke, med et eksotisk innhold.

- Lag wraps av grove lefser. Eller bruk grovt pitabrød og fyll det med ruccola, kalkun, kylling og tomater. For å sette en ekstra spiss på det hele, er pesto en sunn smaksforsterker som krydrer skituren. Ha baren til dessert eller ta med deg en påskeappelsin, oppfordrer hun.

Sunt egg fra påskeharen

Du kan også lage et sunnere påskeegg. Det gir deg ikke nødvendigvis færre kalorier, men bidrar med verdifulle antioksidanter, sunt fett og vitaminer som er bra for kroppen.

- Du kan gjøre påskeegget sunnere ved å fylle det med mørk sjokolade, nøtter og tørket frukt. Dette er varer du får kjøpt i dagligvarebutikkene i fjellheimen. Er du en byløve, har de mye å by på i helsekostbutikkene. Her finnes lakris, surt og søtt. Dette er fullverdig godis, men fritt for ingrediensene som kiosksnopet innholder, avslutter hun.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1858Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.