Sunn start på nytt år


Oppdatertdato: 2011-01-16 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Inkognito, Kim Holthe, Eplekjelleren Studio AS, Alf Børjesson


Har du forsetter om å spise sunnere i år, eller er du bare lei litt for tung mat etter en lang julefeiring og føler for en "lettere" forandring i matveien?

Ved å bruke mye grønnsaker i dagens måltider, er det bare én ting som legger på seg, nemlig lommeboka.

Grønnsaker er billig mat om du sammenligner det med andre matvarer. Men det er ofte tilberedningsideer og serveringsforslag man mangler.

Her har vi samlet et knippe herlige matretter - kalde og varme - hvor grønnsaker spiller førstefiolin. Lag din egen vri ved å bytte ut med ingredienser du har kjøleskapet eller som du liker bedre. Her er det nesten bare fantasien som setter grenser. Et sunnere kosthold får på du på kjøpet.

Varm tomatsalat

4 porsjoner

8 stk. faste tomat
2 båt hvitløk
2 ss smør
salt og pepper fra kvern
1 ts hvitvinseddik
½ ts sukker
2 stk. avocado
2 ss grovhakket frisk basilikum

Skjær tomatene i store biter. Skrell og hakk hvitløk. Stek tomater og hvitløk i smør i panne (svak varme) ca. 5 min. Krydre med eddik, sukker og salt.

Del avokadoene, ta ut kjerner og skrell. Skjær kjøttet i terninger. Ha dem i pannen. La alt bli skikkelig gjennomvarmt og dryss over basilikum før servering.

Vegetarlasagne

4 porsjoner

5 blad savoykål eller kinakål
8 stk. potet - skrelte
1 stk. rødløk i skiver
1 stk. rød paprika i strimler
2 båt hvitløk - knuste
1 dl olje
salt og pepper
1 ss hakket frisk timian
140 g revet cheddar

Forvell savoykålbladene (evt. kinakålbladene) i kokende vann i et minutt. Avkjøl i kaldt vann.

Ha olje i en varm panne. Fres raskt paprika og løk sammen med hvitløk og timian. Skjær poteter i skiver. Legg lagvis savoykålblader, poteter og løkblandingen. Bruk gjerne en springform eller en ildfast form. Dryss litt salt og pepper på.

Bakes i ovn på 180 grader C i ca. 1 time. De siste 15 minuttene med reven cheddarost på toppen. La retten hvile i ca. 10 minutter slik at lasagnen får satt seg.

Server nylaget f.eks. med en tomatsalat og hvitløksbrød.

Salat Nicoise

4 porsjoner

4 stk. egg
1 boks hermetisk tunfisk i vann
8 stk. ansjosfileter
8 stk. sorte oliven
1 stk. issalat
4 stk. tomat
1 stk. grønn paprika
½ stk. rødløk
8 stk. reddik

Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss eddik
salt og pepper

Kok eggene i 8 minutter, avkjøl dem, skrell og del dem i båter. Skjær tunfisk i litt store biter. Strimle salaten. Tomatene skjæres i båter, paprika i små terninger, løken i løvtynne ringer og reddikene i tynne skiver.

Alt legges lagvis i en salatbolle eller på fat. Legg sorte oliven og ansjosfileter på toppen. Ingrediensene til dressingen blandes godt (helst ristes) og helles over.

Roastbiffsalat

4 porsjoner

10 skive roastbiff
8 stk. kokte potet skåret i terninger
2 stk. rød paprika i terninger
1 pk. frosne erter
12 skive sylteagurk i skiver
½ stk. friséesalat

Dressing:
1 ss dijonsennep eller annen god sennep
3 ss eplemos
1 ss finrevet frisk pepperrot
2 stk. eggeplomme
2 dl lettrømme
2 dl stivpisket kremfløte
2 ss støtt frisk estragon
½ ts pepper

Anrett alle ingrediensene til salaten på et serveringsfat. Rør sammen dressingen og smak dem godt til. Dressingen serveres ved siden av eller helles over salaten.

Kinakål i wok med kylling og grønnsaker

4 porsjoner

½ stk. kinakål
½ stk. løk
1 stk. gulrot
2 stk. kyllingbryst (med skinn og vingeben)
120 g ferdig sweet and sour saus
2 ss olivenolje
salt og pepper
ca. ½ ts revet frisk ingefær
¼ stk. hakket rød chili
1 båt hvitløk

Vask grønnsakene, skrell og tørk dem godt. Kutt kinakålen i størrelse 3 x 3 cm. Kutt gulroten og løken i tynne skiver. Kyllingen kuttes også i strimler. Finhakk ingefæren, chili (uten frø) og hvitløk. Varm opp en wokpanne eller en stekepanne og ha i gulroten som stekes i 2 minutter. Ha deretter i løken i 1 minutt og til slutt kinakålen. Alt stekes videre i 2 minutter. Til slutt tilføres sausen og det hele smakes til med salt og pepper. Ha alt over i en bolle. Varm opp pannen igjen og stek kyllingen i nøytral olje sammen med hvitløk, chili og ingefær. Legg grønnsakene på en asjett og server med kyllingen over.

Middelhavsomelett

4 porsjoner

6 stk. egg
4 ss vann
salt
3 stk. potet
½ stk. rødløk
½ stk. rød paprika
¼ stk. gul paprika
¼ stk. purre
2 stk. tomat
8 stk. sorte oliven

Egg, vann og salt piskes lett sammen. Potetene skrelles og skjæres i terninger, løken finhakkes, paprika skjæres i små biter og purren i tynne ringer. De oppdelte potetene og grønnsakene freses i olje til de blir møre. Eggeblandingen helles over.

Tomater skjæres i båter som legges pent over. Oliven over til slutt. Omeletten serveres nystekt med grov gjærbakst og en frisk salat til.

Fransk løksuppe

4 porsjoner

4 stk. løk i skiver
2 ss smør
2 ss olivenolje
2 ½ ss hvetemel
1 ½ l kjøttkraft eller buljong
ca. 1 ts salt
ca. 1 ts pepper
4 skive loff
50 g reven hvitost

Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gyldne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler.

Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen. Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter. Suppen serveres rykende varm.

Tomatsuppe med basilikum

4 porsjoner

12 stk. flådde tomat
2 stk. løk
2 ss olivenolje
1 l grønnsaksbuljong (utblandet)
1 ts salt
½ ts pepper
3 ss hakket frisk basilikum

Løken finhakkes og surres litt i varm olje først. Deretter tilsettes tomatene i biter. Ta i kraften og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper. Finhakk basilikum og ta det i suppen like før servering. Serveres med kokte eggebåter i.

Kremet potetsuppe

4 porsjoner

1 ½ l vann
1 stk. kjøttbuljongterning
2 ss smør
½ kg potet
½ stk. purre
1 stk. løk
1 stk. gulrot
1 stk. eggeplomme
1 dl kremfløte eller rømme

Sett over vann, ha i buljongterningen og smøret. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Gulroten, purren og løken skjæres i skiver. Ha alt opp i det kokende vannet sammen med 1 ts salt og 1/4 ts pepper. Vil du har mer smak, kan du også prøve karve. La potetene og grønnsakene kokes møre. (Har du god tid, kan du frese grønnsakene i en gryte med litt smør før de kokes).

Skill plommen fra eggehviten. Det gjør du ved å kakke egget på midten og helle plommen fra den ene halvdelen til den andre mens hviten renner ut. Ta suppen fra varmen og rør i eggeplommen og fløten. Suppen skal ikke koke mer. En bunt hakket persille, som drysses over suppen like før servering setter en spiss på smaken.

Husets grønnsakspai

4 porsjoner

Paibunn:
150 g smør
2 dl hvetemel
1 dl grovbakstmel
2 ss vann

Fyll:
4 stk. kokte potet i terninger
400 g brokkoli i små buketter
1 stk. rød paprika
¼ stk. knollselleri (sellerirot) i terninger
1 stk. rødløk i ringer
2 ss olje til steking
2 ½ dl melk
4 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper
150 g revet hvitost

Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.

Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.

Løkpai

50 g smør
60 g cottage cheese
200 g hvetemel
1 ss kaldt vann

Fyll:
250 g stjerneløk
2 bunt vårløk
3 stk. rødløk
1 ss olivenolje
3 stk. egg
2 ½ dl matfløte
1 dl hvitost
salt, hvit pepper

Elt sammen alle ingrediensene til deigen. Cottage cheese gir en magrere deig enn med smør, og dessuten blir den ekstra lett å kjevle ut. La deigen hvile i minst 30 minutter.

Kjevle deigen tynt ut og kle en form ca. 24 cm i diameter. Prikk bunnen godt, dekk den med matpapir og forstek den på nederste rille i ca. 10 minutter.

Rens stjerneløken, rødløken og vårløken. Grovsnitt vårløken og skjær rødløken i skiver. Fres alle de tre løksortene myke i olje.

Fordel løken i paiskallet. Visp sammen egg, fløte, salt, pepper og ost og hell det over løken.

Stek paien på nederste rille i ca. 40 minutter ved 200 grader C.

Serveres varm med en grønn og god salat til.

Rivekaker

2 porsjoner

2 stk. gulrot
2 stk. potet
½ stk. løk
1 ts potetmel
1 stk. egg
1 ss hakket frisk timian
1 ss hakket frisk kjørvel
1 ss hakket kruspersille
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss olje til steking

Rens/skyll grønnsaker og poteter. Grovriv dem (purre finhakket) og bland inn mel, egg, salt og krydder etter smak.

Varm fettet i stekepanne. Legg røren klattvis i pannen med god avstand mellom hver. Trykk dem til flate kaker som stekes over lav varme til skorpen er gyllen og sprø. Server dem straks ved siden av f.eks. stekt kjøtt, fisk eller ved siden av en salat.

Wokpanne med fisk og reker

4 porsjoner

2 ss sesamolje (eller annen god olje)
1 ts salt
1 stk. båt hvitløk , knust
250 g brokkoli i mindre buketter
1 stk. grønn paprika i strimler
1 stk. gul paprika i strimler
1 stk. rød paprika i strimler
2 stk. løk , hakket
1 ½ dl god mørk kjøttbuljong
300 g torskefilet i strimler
200 g reker
1 ss soyasaus

Varm oljen i wokpannen. Tilsett salt og knust hvitløk. De oppdelte grønnsakene tas over i mindre porsjoner. Stekes under konstant omrøring. Buljong helles i. Fiskestykkene og rekene fordeles i wokpannen helt til slutt, og får steke med ca. 5 min.

Rösti

4 porsjoner

1 kg kalde kokte potet
salt
4 ss smør
1 stk. finhakket løk
pepper

Skrell potetene og riv dem grovt ned i en bolle. Tilsett den hakkede løken, salt og pepper. Smak deg frem. Varm 1 ss smør i en stor stekepanne. Slå potetmassen over i stekepannen og stek ved middels varme under omrøring til alt er gyldent. Sørg for at ikke noe fester seg i bunnen av pannen.

Fordel til slutt potetmassen med stekespaden til en jevn kake. Tilsett resten av smøret og spre det jevnt over hele röstien. Legg på lokk og stek langsomt. Rist på pannen av og til slik at ikke röstien setter seg fast. La röstien steke i 15 minutter eller til undersiden er sprø og gyldenbrun.

Hvelv röstien over på et serveringsfat, del den i trekanter og server.

Om du ønsker kan du tilsette 4 skiver bacon, skåret i biter. Dukan også - om du ønsker - servere røstien sammen med litt pesto.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1011
Slanking.Rask mat.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.