
Lill Kristin Solli (21) og Nina-Agnethe Myrvoll (18) satser begge på matfag og er ikke
bekymret for nattarbeid eller hvilket lønnsnivå de havner på som enten baker eller
konditor.
For begge er det viktigst at de kan jobbe med et fag de til nå har hatt som hobby:
– Fordelen med nattarbeid er jo at du slipper rushtid til og fra jobb, smiler Lill. – Vi
velger jo yrket selv, supplerer Nina-Agnethe.
Begge jentene går på VG2 Matfag på linjen for baker og konditor på Breivika
videregående skole i Tromsø. Ingen av dem er Tromsø-jenter siden Lill er vokst
opp i Dåfjord og Nina-Agnethe i Kåfjord. Men begge liker seg veldig godt i Nord-
Norges største by.
– Jeg begynte med å bake kaker som spennende hobby. Jeg bakte for venner og
familie og følte at det ble mer og mer artig å holde på med det. Derfor var det ikke
vanskelig å bestemme seg for at jeg skulle bli konditor, sier Lill som håper hun en
dag ikke bare har fagbrev, men også mesterbrev i faget.
Godt arbeidsmiljø
– Det var omtrent det samme som skjedde meg. Jeg
oppdaget at det var skikkelig moro å bake, sier Nina-Agnethe som i motsetning til
Lill har en familiearv med tanke på yrkesvalget; hun har en onkel som jobbet som
baker, men han måtte slutte på grunn av melstøvallergi:
– Jeg skal innrømme at det bekymrer meg litt i og med at det også er andre i
familien som har melstøvallergi og også noen med cøliaki. Derfor håper jeg at jeg
kommer på en arbeidsplass der miljøet er godt ivaretatt, sier hun.
Ingen av dem er imidlertid bekymret for at de skal utdanne seg til ledighet:
– Nei, i Tromsø er det lettere å få lærlingeplass nå enn tidligere. Derfor tror jeg det
er gode sjanser for at jeg skal få det. Dessuten etablerer det seg jo et nytt, stort
bakeri her snart og jeg håper de vil ta i mot lærlinger, sier Nina og sikter til Gomanetableringen
som vil skje i løpet av året.
– Vi er utplassert mens vi går på skolen og det gir oss ikke bare en god innsikt i
faget slik at vi får bekreftet at vi har valgt riktig, men det gir oss også muligheter for
jobb dersom vi bare viser at vi virkelig er interessert i faget, mener Lill Kristin.
– Hva med lønnsnivå og arbeidstid?
– Det tenker jeg ikke så veldig mye på… Det viktigste er at du trives på jobben,
mener Lill og Nina-Agnethe er enig.
– Så det å eventuelt måtte jobbe på natt bekymrer ikke?
Flott og moderne utstyr
– Vi velger jo dette yrket selv
og derfor er vi innstilt på at det vil kunne skje at vi må jobbe på
natt, svarer Nina-Agnethe og Lill kommer med et veldig godt
argument når man bor i en by med mye trafikk:
– Det er fint å jobbe utenom rushtidene siden det da er liten
trafikk til og fra jobb, smiler hun.
Begge jentene er veldig fornøyd med skolen og de mulighetene de
får der. Det er i alt fem-seks elever som har valgt som dem på linjen
for matfag.
– Vi er i helt nye lokaler med flott og moderne utstyr. Det er utstyr
som det er ute i bedriftene. Derfor får vi også en realistisk
arbeidssituasjon når vi holder på her på skolen, sier Lill og får
nikkende enighet fra med-elev Nina-Agnethe.
Usikker rekruttering
Inger-Helena Sandmo er jentenes
faglærer. Hun har jobbet både som baker og konditor og er
dessuten utdannet kokk. Hun jobbet for en del år siden i et lite
familiebakeri, Nordkjosbotn bakeri, som ble nedlagt midt på
1990-tallet.
– Det var min tante og onkel som drev det bakeriet, og jeg elsket
å være der sammen med dem da jeg var liten. Det var grunnen for
mitt yrkesvalg, sier Inger-Helena Sandemo som ser at rekrutteringen
til faget ved hennes skole i dag er variabel, men at den er
bedre i år enn tidligere. Fremtidens rekruttering er hun imidlertid
litt mer usikker på:
– Det blir mindre årskull i årene som kommer og derfor er det
usikkert hvordan rekrutteringen til vårt fag vil bli, sier hun. Hun
mener også at Kunnskapsløftet har gitt mindre av ”den gamle,
gode opplæringen”.
– Nå skjer mer av spesialiseringen ute i bedriftene, sier faglæreren
som imidlertid også er glad for gode forhold på egen skole og at de
elevene hun har har en positiv innstilling til faget og viser iver og
entusiasme når de er på skolen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2439