Supper som varmer


Oppdatertdato: 2010-01-10 Tema: Suppe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Minusgrader på gradestokken, snø nok til skitur og et savn etter solen som blir større og større. Lag deg en god suppe, nyt den og la dagene gå mot lys og varme.
Man får mye mer enn de berømte tre tingene på èn gang med varm suppe; Den varmer kroppen, og gir godt med energi og er en fryd for smaksløkene. I tillegg går det raskt å lage en suppe, og få supper har for eksklusive og dyre ingredienser.
Her er det rett og slett ikke noe å vente med. Kok i vei!

Russisk laksesuppe

4 porsjoner

1 stk. purre
1 stk. gulrot
25 g knollselleri (sellerirot)
2 ss smør
1 l fiskebuljong (utblandet)
2 ss tomatpuré
1 båt hvitløk
400 g laksefilet
3 ss oliven med pimentofyll
2 dl crème fraîche
1 dl tørket dill

Skyll purren og skjær den i tynne strimler. Skrap gulroten og skrell sellerien. Skjær dem i tynne strimler. Fres alt i smør i en kjele. Spe med kraft/fiskebuljong, ha i tomatpurè og krydder. La suppen koke på svak varme i noen minutter. Del laksefileten i små biter 5 x 5 cm. Ha laks og oliven i suppen og la den trekke på svak varme i ti minutter.Smak til med salt. Server suppen med en klatt Crème Fraîche og finklippet dill.

Kremet grønnsaksuppe med grønne linser

4 porsjoner

1 ss olivenolje
1 stk. løk
1 båt hvitløk
2 stk. gulrot
450 g kinakål
400 g tomat
1 ss tørket timian
1 stk. laurbærblad
1 ½ l hønsebuljong (utblandet)
2 dl matfløte
½ ss maisennamel
200 g grønne linser
5 dl vann
1 ts salt
1 krm pepper

Varm oljen i en stor kjele over middels varme, ha i finhakket løk og hvitløk, i tillegg tilsettes gulrøttene som er delt i tynne skiver, la det hele surre i 3–4 minutter under omrøring til løken begynner å bli myk. Tilsett finsnittet kål, og la det surre videre i ca. 2 minutter.
Tilsett hakkede tomater, timian og laurbærblad, og hell så i kraften/buljongen. La det koke opp, reduser varmen, og la det trekke til grønnsakene er møre, ca 30 minutter.

Ha i mellomtiden linsene i en annen kjele sammen med vannet og laurbærbladet. La det koke opp, reduser varmen, og la linsene trekke i ca. 25 minutter til de er møre. Hell av vannet og sett linsene til side.
Når grønnsakene er møre tas laurbærbladet ut av kjelen og suppen kjøres til en jevn masse med en stavmikser eller i en blender.

Rør ut maisstivelsen i matfløten og hell jevningen oppi suppen under omrøring. Tilsett de kokte linsene. Smak til med salt og nykvernet pepper og gi suppen et raskt oppkok. Øs suppen opp i varme boller og pynt med en skje ekstra lettrømme/rømmekolle.
Server suppen med flatbrød eller grovbrød.

Blomkålsuppe deLux

4 porsjoner

500 g blomkål
6 dl grønnsaksbuljong (utblandet)
3 dl kremfløte
1 ts salt
100 g løyrom
2 ss gressløk finklippet

Skyll blomkålen og del den i buketter. Kok opp kraft/buljong og legg i blomkålbukettene. Kok suppen på svak varme under lokk i 15 minutter. Kjør suppen i en foodprosessor eller press den gjennom en sikt. Hell blomkålpureen tilbake i kjelen igjen og tilsett fløten. Gi suppen et oppkok og smak til med salt og evnt. hvit pepper. Legg en teskje med løyrom i hver tallerken og dryss på finklippet gressløk.

Potet- og purreløksuppe

4 porsjoner

200 g potet
1 stk. purre
50 g meierismør
4 dl melk
2 dl matfløte
1 stk. kyllingbryst (med skinn og vingeben) eller annet kyllingkjøtt
2 dl kyllingkraft
salt og pepper

Grønnsaker kuttes i treninger og freses litt i smør i gryte. Hell væsken over, og kok i ca. 25 minutter. Hell alt over i en blender og kjøres til du får en jevn suppe. Sil og tilsett smør. Smak til med salt og pepper.

Del kyllingkjøttet i store biter og legg det i suppen ved servering.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1030
Norsk mat.Lavkarbo.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.