Surrer med sausen


Oppdatertdato: 2008-09-16 Tema: Sauser Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Eva Brænd


Nordmenn spiser ofte varm saus til middag, men vi lager den sjelden helt selv, viser en ny undersøkelse. Stadig oftere tyr vi til posesauser. Er den tradisjonelle sausekunnskapen i ferd med å gå i glemmeboken?

Nesten 9 av 10 nordmenn spiser varm saus til middag minst 1-2 ganger i uken, viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Synovate våren 2008 for Opplysningskontoret for Meieriproduker (Melk.no). Og særlig menn er storforbrukere: 46 prosent av dem spiser varm saus til middag minst 3 ganger i uken, mot 38 prosent av kvinnene. Ingenting tyder på at det varme, flytende tilbehøret er i ferd med å forsvinne fra middagsbordet, ettersom de unge lager og spiser saus like ofte som de eldre generasjonene.

1 av 5 lager aldri saus

Til tross for sausens popularitet, er det så som så med tilberedingskunnskapene. Så mye som 1 av 5 lager aldri varm middagssaus fra bunn, ei heller ved hjelp av buljong eller fond. Og hele 40 prosent av oss lager varm middagssaus fra bunn, inkludert bruk av buljong eller fond, maks én gang i måneden. Derimot tyr drøye halvparten av alle nordmenn til sauseposer minst 1-2 ganger i uken.

- Det er trist om sausekunnskapen ebber ut. Hjemmelaget saus er jo så godt, og ikke er det vanskelig å lage heller. Og variasjonene er uttallige. Du kan blant annet velge mellom fyldige og magre eller mellom smaksrike og mer nøytrale sauser, sier matfaglig konsulent Marianne H. Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Antonsen tror mange - ikke minst barn - ville sette mer pris på flere ulike middagsretter og gjerne fisk, om de for eksempel ble eksponert for smakfulle sauser. Selv har hun god erfaring med blant annet karrisaus eller hvit saus med sitronsmak som tilbehør til fisk.

For enkel innføring i sauselaging, kan du laste ned eller bestille brosjyren Sausen gjør susen”. Brosjyren inneholder over 33 sauseoppskrifter.

Fiskesaus med paprika

4 porsjoner

1 stk. Liten purre
1 stk. Liten rød paprika
1 dl kremfløte
2 ss smør
1 ts paprikapulver
1 ½ ss hvetemel
3 dl fiskekraft eller ferdigblandet fond/buljong
nykvernet salt og hvit pepper

Snitt og skyll purren og skjær den i tynne skiver.
Skjær paprikaen i små terninger. Visp fløten.
Smelt smøret i en kjele, tilsett paprikapulver og finsnittet purre. Stek purren under omrøring ved svak varme i 6–8 minutter til den er blitt myk. Tilsett melet i blandingen og rør det raskt inn.
Trekk kjelen av varmen og tilsett gradvis fiskekraft/buljong under stadig omrøring. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp under omrøring. Tilsett paprikaterningene og la sausen småkoke i 5–10 minutter. Rør av og til. Tilsett den vispede fløten og smak til med salt og pepper. Sausen passer til kokte eller stekte fiskeretter.

Limesaus

4 porsjoner

3 dl hønsekraft (kraft fra kokt høne) eller ferdigblandet fond/buljong
1 stk. Lime (revet skall og saft)
1 ss maisennamel
50 g usaltet meierismør
3 ss frisk koriander , finhakket
nykvernet salt og pepper

Kok opp hønsekraft/buljong sammen med limeskall. La kraften småkoke i noen minutter. Rør ut maisennamel i limesaften og tilsett blandingen i den kokende kraften under omrøring. Visp inn små kalde smørterninger til sausen blir blank og jevn. Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn. Tilsett finhakket koriander og smak til med salt og hvit pepper.

Skogsoppsaus

4 porsjoner

1 ½ dl kjøttkraft eller ferdigblandet fond/buljong
1 ½ dl melk
10 g , tørket skogsopp (gjerne kantarell)
100 g frisk sjampinjong eller annen frisk sopp
3 stk. sjalottløk
2 ss smør
1 ss hvetemel
2 ss portvin eller annen hvetvin (kan sløyfes)
1 dl kremfløte
½ ts salt
nykvernet pepper

Kok opp kjøttkraft/buljong og lettmelk og tilsett tørket skogsopp. Slå ned varmen på platen og la skogsoppen trekke i væsken til den er myk. Finhakk frisk sopp og sjalottløk, og fres dette i smør under omrøring i noen minutter. Tilsett hvetemel, og rør det godt inn i blandingen. Ha væsken med den tørkede skogsoppen i en hurtigmikser/stavmikser og kjør blandingen til en jevn masse. Den jevne massen tilsettes i sopp- og løkblandingen under omrøring. Kok opp sausen og tilsett hetvin og fløte. La den småkoke i ca 10 minutter og smak til med salt og pepper.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1399
Slanking.Rask mat.
Turmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.