Sushi må fryses før bruk


Oppdatertdato: 2004-05-10 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand


All fisk som skal brukes til sushi må fryses i – 20°C eller lavere i minst ett døgn. Hvis ikke, risikerer du og gjestene dine besøk av to parasitter, som kan forårsake kvalme, store magesmerter og allergiske reaksjoner.
Stadig nye sushi-restauranter popper opp, og enkelte aviser serverer oss sushi-oppskrifter til hjemmebruk.
Men det å behandle rå fisk riktig, er ikke bare enkelt. De to lite vennligsinnede parasittene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens er å finne i svært mange arter av marine fiskeslag i norske farvann, og det i til dels store konsentrasjoner.

Husk å fryse fisk til sushi
- 90 prosent av alle Anisakis-infeksjoner er hittil registrert i Japan. I Nederland er det også registrert en del slike infeksjoner på grunn av en nasjonal rett med rå sild. I Norge har vi ikke hatt mer enn to - tre bekreftede tilfeller, til tross for at sushi-restauranter er stadig mer utbredt. Mange infeksjoner hos mennesker går trolig upåaktet hen med mer eller mindre ubehag, og ofte kobler man ikke disse symptomene til parasittene, sier Arnulf Soleng ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.
De to parasittene går også under navnet ”kveis” blant norske fiskere. Den største forekomsten finnes om våren, i forbindelse med algeoppblomstringen, og er trolig en av grunnene til at det heter seg at man ikke skal spise torsk i måneder uten ”r” i navnet (mai - august). Larvene dør imidlertid ved steking, koking eller frysing.
Fiskekvalitetsforskriften har lenge hatt et krav om at følgende fiskearter må dypfryses om de skal serveres rå eller nesten rå på restaurant: sild, makrell, brisling, villaks og i noen tilfeller marinert og saltet sild. Mattilsynet er i ferd med å utarbeide et informasjonsskriv om sushi. Videre vurderer Mattilsynet å innarbeide også de typiske sushi-råvarene som kveite (hellefisk), piggvar, oppdrettslaks, multe, tunfisk og reker i forskriften.

Og for dere som fortsatt har lyst til å prøve sushi, så prøv disse.

Maki Sushi
Nigiri Sushi
Nigri-sushi
Østers-sushi
Sashimi (Sushi)
Sushi
Sushi rull
Sushiris
Sushiruller

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:235
Grillmat.Lavkarbo.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.